ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Ο παράδεισος των βιολογικών


Ο παράδεισος των βιολογικών

Αν και νέοι ηλικιακά, θεωρούνται βετεράνοι στην αγορά των βιολογικών προϊόντων. Τα αδέλφια Βασίλης και Γιώργος Σουβατζόγλου δημιούργησαν τις «Τέσσερις Εποχές» στο κέντρο της πόλης και έπειτα από έξι επιτυχημένα χρόνια είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Eχει ενδιαφέρον σε μια εποχή κρίσης που αγγίζει όλα τα επίπεδα να ανακαλύπτεις το πώς ανθούν οι ιδέες και η αγάπη για δημιουργία από νέους ανθρώπους. Το βιολογικό μαγαζί «Τέσσερις Εποχές» ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, αν και τα αδέλφια Σουβατζόγλου τιμούν τα βιολογικά προϊόντα εντάσσοντάς τα στη διατροφή τους εδώ και είκοσι χρόνια.

«Οι γονείς μου μας έδωσαν τα ερεθίσματα», εξηγεί ο Βασίλης και προσθέτει: Οταν ήμουν 24 και ο Γιώργος 18, ο πατέρας μου, που είναι γλύπτης στο επάγγελμα, μας προέτρεψε να ασχοληθούμε με τα βιολογικά προϊόντα. Μας βρήκε και το μαγαζί, ένα χώρο μόλις 20 τ.μ. στην οδό Νίκης».

Και κάπως έτσι έγινε η αρχή. Οι ευθύνες πολλές για τους νεανικούς ώμους που με χαρά και ενδιαφέρον «βούτηξαν στα βαθιά». «Σιγά σιγά γέμισαν τα ράφια του μαγαζιού, θέλαμε να αναπτυχθούμε και έτσι μετά από 3 χρόνια μετακομίσαμε σε μεγαλύτερο χώρο και επιτέλους τα προϊόντα μας βρήκαν την θέση τους» συμπληρώνει ο Γιώργος.

«Καλύτερα να ξεκινάς από μικρός και να ανεβαίνεις σιγά σιγά. Πρέπει να "βουτήξεις" στη ζωή και θα σου δείξει αυτή ποιος είναι ο δρόμος σου και πώς θα τον ακολουθήσεις», λέει ο Βασίλης.

Στα ράφια του μαγαζιού μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα, από φρούτα και λαχανικά που έρχονται καθημερινά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημητριακά, ζυμαρικά, αλλαντικά, χυμούς, γαλακτοκομικά, τυριά, μελισσοκομικά προϊόντα, μαρμελάδες, φυτικά καλλυντικά, βότανα, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς, κρασιά μέχρι και προϊόντα για μωρά.

Πώς επιλέγονται όλα αυτά τα προϊόντα; «Υπάρχουν πολλοί προμηθευτές και η ποικιλία των προϊόντων είναι μεγάλη, αφού είναι πάνω από 3.000. Ο κύκλος των συνεργατών που μας ενημερώνει είναι μεγάλος. Εμείς τα δοκιμάζουμε και προτείνουμε εκείνα που θεωρούμε καλύτερα. Θέλει χρόνο, αλλά έχει γοητεία η ανακάλυψη νέων παραγωγών. Εχω εμμονή, θέλω να έχω τα πάντα, τη μεγαλύτερη ποικιλία, ώστε ο πελάτης να βρει αυτό που θέλει. Βιολογικό, πιστοποιημένο, από συγκεκριμένο παραγωγό. Είναι θέμα υγείας η σωστή διατροφή», επισημαίνει ο Βασίλης και η αποφασιστικότητα δεν κρύβεται στον τόνο της φωνής του.

Οταν ρωτάμε αν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα βιολογικά προϊόντα οι Ελληνες καταναλωτές, ο Βασίλης παίρνει αμέσως τον λόγο: «Στο εξωτερικό υπάρχει ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα το ποσοστό των καταναλωτών που επιμένουν βιολογικά είναι 2%. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε βοηθήσει και ο Τύπος, οπότε ο κόσμος ενημερωνόταν, αλλά μετά όλο αυτό ξεφούσκωσε. Σήμερα, λόγω κρίσης, ο κόσμος είναι σε διαδικασία αμφισβήτησης αλλά και απαίτησης των ελληνικών προϊόντων. Από την άλλη, τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει 300 μαγαζιά βιολογικών προϊόντων».

Οι «Τέσσερις Εποχές» αποτελούν προτεραιότητα των άοκνων αδελφών. Είναι τρόπος και φιλοσοφία ζωής. «Είσαι ό,τι τρως! Η διατροφή μας είναι ο καθρέπτης όχι μόνο της εμφάνισης αλλά και της υγείας μας, αντικατοπτρίζοντας τη σημασία της σωστής επιλογής των προϊόντων που θα μας χαρίσουν ποιότητα ζωής», λέει ο Βασίλης. Στα ράφια του μαγαζιού ανακαλύπτει κανείς βιολογικά λαχανικά της εποχής με ελληνική ταυτότητα. Τα ολόφρεσκα φρούτα που προέρχονται από εγχώριες βιολογικές καλλιέργειες είναι απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

«Οι τιμές τους είναι φθηνότερες ή ίδιες με εκείνες των συμβατικών προϊόντων της λαϊκής», εξηγεί ο Γιώργος, για να πάρει αμέσως τη σκυτάλη ο Βασίλης: «Οι βιολογικές κρέμες δημητριακών για τα μωρά δεν διαφέρουν στην τιμή από τις συμβατικές, το ίδιο και οι πάνες ή τα γάλατα. Βέβαια, πρέπει να επιλέγεις ένα προϊόν όχι μόνο λόγω τιμής, αλλά και με βάση το τι σου προσφέρει. Τροφή ίσον ποιότητα ζωής και τα βιολογικά είναι ποιότητα ζωής. Πρέπει να ψάχνεσαι, ουσιαστικά, για το τι πρέπει να τρως».


Το επόμενο βήμα
Οι Τέσσερις Εποχές έχουν κερδίσει το πιστό κοινό τους, προερχόμενο από διάφορα μέρη της Αττικής, και τα αδέλφια Σουβατζόγλου αναλαμβάνουν να κάνουν διανομή σε πολλές αθηναϊκές γειτονιές. «Πηγαίνουμε από τον Αλιμο μέχρι την Κηφισιά. Μας τιμούν οι πελάτες, και μόνο που μπαίνουν στο μαγαζί μας. Είναι χαρά για μένα να τους ενημερώνω για τα βιολογικά προϊόντα. Είναι ένας κόσμος γνώσης και υγείας και πρέπει να ενδιαφερθούμε για τον εαυτό μας», αναφέρει ο Βασίλης και συμπληρώνει: «Ο στόχος δίνει κίνητρο. Θέλουμε να γίνει, κάποια στιγμή, αλυσίδα το κατάστημά μας». Αποκαλύπτει, δε, και τον επόμενο στόχο τους: «Το ηλεκτρονικό κατάστημα που ετοιμάζουμε. Θέλουμε να δούμε τι περιθώρια ανάπτυξης μπορεί να μας δώσει η κρίση».

Nίκη Mηταρέα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Πηγή: http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23310&subid=2&pubid=63624062

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε