ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Πού πήγαν οι πράσινοι επιχειρηματίες;


Πού πήγαν οι πράσινοι επιχειρηματίες;

Γράφουν οι: Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη & Σταύρος Μαραγκός

Οι πράσινοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα στις αρχές του 2005 είδαν μια τεράστια ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους. Οι Έλληνες ήδη απο το 1990 με πρωτεργάτες τους αιολικούς επενδυτές έδειξαν το δρόμο. Οταν λοιπόν το νομικό πλαίσιο θεσπίστηκε με Νόμο του Κράτους το 2006 Έλληνες και ξένοι επενδυτές έσπευσαν να ξεκινήσουν την αδειοδότηση μικρών και μεγαλων ''πράσινων'' επενδύσεων! Το νομικό πλαίσιο ιδανικό, η χώρα ακόμα πιο ιδανική και οι προοπτικες αναπτυξης κολοσσιαίες.

Η ΔΕΗ παρέχει εξαιρετικά μεγάλες εγγυημένες τιμές στους υποψήφιους επενδυτές και η Πράσινη ανάπτυξη ανθίζει και γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα. Το 2008 ανακοινώνονται και οι εθνικοί μας στόχοι για τις Α.Π.Ε. ως το 2020. Τους πιάνουμε με ευκολία!

Πού έγκειται το πρόβλημα; Πιάσαμε τους στόχους μόνο στα χαρτιά! Ένα γιγάντιο ηλεκτρικό δίκτυο απο ψεύτικα MW κορεσμένο μόνο στα χαρτιά. Η αρχή του κακού. Η κρίση του 2009, έως ότου μας βοηθήσει ο Μεγαλοδύναμος να βγούμε, ήρθε να επιβεβαιώσει τη βύθιση των Α.Π.Ε. στην κινούμενη άμμο που λέγεται Ελλάδα.

Οι Έλληνες επενδυτές δεν υλοποιούν τα αδειοδοτημένα έργα τους στην πλειοψηφία τους και διστάζουν να κάνουν νέα ανοίγματα. Οι ξένοι έχοντας ήδη ρίξει στην Ελλάδα πολλά εκατομμύρια Ευρώ αρχίζουν να παίρνουν εντολές απο τα κεντρικά τους (όταν πρόκειται για πολυεθνικές), αλλά και από τις κυβερνήσεις τους ακόμα, να παγώσουν κάθε δραστηριότητα.

Περιέργως η ανάπτυξη των Α.Π.Ε. συνεχίζει να εμφανίζει θετικό πρόσημο και όλοι να κάνουν προσπάθεια να επιμείνουν παρά την κρίση, μιας και τα έσοδα απο τυχόν υλοποιημένες μονάδες μοιάζουν ουτοπικά συγκρίνοντάς τα με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι αποδόσεις κεφαλαίων αγγίζουν ακόμα και το 37% (Βιομάζα - Βιοαέριο).

Πολύ καλό για να είναι αληθινό όμως, ε; Πάμε λοιπόν να τα δούμε συνοπτικά:

1. Άναρχη ταξινόμηση έργων στο ηλεκτρικό δίκτυο χωρίς να προβλεφθεί η χωρητικότητά του με αποτέλεσμα πολλά έργα να καίγονται μόνα τους πριν καν γίνουν λόγω δυσκολιών διασύνδεσης. Ανάποδα τα φτιάξαμε όλα Κύριε Υπουργέ! Πρώτα λέμε πόσο χωράει το δίκτυο και μετά καλούμε να γίνουν αιτήσεις.

2. Αδυναμία χρηματοδότησης έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης των Νησιών μας με το Ηπειρωτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτα τα πλούσια δυναμικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Νησιών μας, ίσως τα ισχυρότερα σε όλη την Ευρώπη και απο τα καλύτερα παγκοσμίως.

3. Η ανείπωτη κακοδιαχείριση απο μεριάς ΔΕΗ και Κράτους των εσόδων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι Α.Π.Ε. οδηγεί μαζί με μικρότερα εσωτερικά θέματα της ΔΕΗ και τα χαράτσια του κ. Βενιζέλου σε αδυναμία πληρωμών πολλών υλοποιημένων έργων με αποτέλεσμα αυτό να μεταφέρεται σαν ντόμινο σε όλη την αγορά και να δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση.

4. Πλήρης αδυναμία χρηματοδότησης - δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών στους Έλληνες επενδυτές και συνάμα αυτό οδηγεί σε αδυναμία να υλοποιήσουν τα έργα που υποσχέθηκε η Πράσινη ανάπτυξη και διαφήμιζαν με καμάρι όλες οι τράπεζες.
5. Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε σε επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας με αποτέλεσμα το country risk μας να εκτοξευτεί και συνάμα όλοι οι risk managers όλων των ξένων επενδυτών να καθιστούν μια επένδυση στην Ελλάδα απαγορευτική.
6. Οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι αδυνατούν να παρέχουν εγγυητικές επιστολές σε κάθε είδους επενδυτή μιας και ο Νόμος Σουφλιά δεν επιτρέπει εγγυητική επιστολή απο ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για κάθε είδους παραγωγική κατασκευή.

7. Έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και η μη ανακεφαλαιοποίησή τους, όπως έπρεπε, οδήγησε ακόμα και τους κολοσσούς της χώρας μας, τους Έλληνες κροίσους και τις τεράστιες πολυεθνικές να μην μπορούν να πάρουν δάνειο για επενδύσεις που αγγίζουν ακόμα και το 1 δις ευρώ. Ποιος θα βάλει μετρητά ακόμα και να τα έχει για να τα αποσβέσει σε 6-7 έτη μέσο όρο άλλωστε;

8. Φορολογικό, η πιο πονεμένη ιστορία! Η μη σταθερότητά του οδήγησε σε αστάθεια τα κέρδη των επενδύσεων και τα έκτατα χαράτσια έστειλαν στα σκουπίδια τις χρηματορροές και των πιο θαραλλέων που μείνανε να επενδύσουν, είτε Ελλήνων είτε ξένων.

9. Νομοθεσία, ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν! Προκάλεσε την άμεση αβεβαιότητα όλων για εξασφάλιση εσόδων με αποτέλεσμα κανείς να μην εμπιστεύεται την επένδυση στην Ελλάδα ακόμα και αν ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εξάλλου αυτοί που έμειναν να επενδύσουν είναι μάλλον πιο ισχυροί απο τον Πρωθυπουργό.

10. Αδυναμία ανοίγματος της αγοράς του ηλκεκτρικού ρεύματος, καμία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ή εξυγίανσή της και βέβαια καμιά απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού εν γένει. Προκάλεσε μη εξασφάλιση εσόδων και αρχικού κεφαλαίου.

11. Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό momentum: Πιο αρνητικό μάλλον δε γινόταν.

12. Αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ισχυρών χωρών να εδραιώσουν μια πάγια θέση για την πορεία του χρέους της Ελλάδας και την κατάληξή της τελικά εντός ή εκτός Ευρωπαικής και Νομισματικής ένωσης.

13. Πλήρης αβεβαιότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή με τα πρόσωπα να διαδέχονται το ένα το άλλο και τίποτα να μην παραμένει σταθερό.

14. Δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις αλλά και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που κατάφεραν ουκ ολίγες φορές (τις περισσότερες αδίκως και αδικαιολόγητα) να μπλοκάρουν σημαντικότατες επενδύσεις, ειδικά τεράστιων megaproject που θα απόφεραν τεράστια έσοδα στη χώρα και ίσως να προσέδιδαν θετικό δείκτη ανάπτυξης στη χώρα, μιας και τα ποσά είναι αντίστοιχα του βιομηχανικού,γεωργικού και πετρελαϊκού κλάδου.

15. Τελευταίο και πιο σημαντικό, η ελληνική γραφειοκρατία. Τα λόγια και τα σχόλια είναι περιττά...


Πηγές:

http://oikopress.gr/index.php/sustainable-growth/189-2012-11-28-11-52-17

http://www.koutipandoras.gr/?p=16157

http://olympia.gr/2012/11/27/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF/

http://www.skai.gr/news/politics/article/217702/dieukolunseis-gia-diamoni-xenon-ependuton-stin-ellada-meleta-to-upourgeio-anaptuxis/

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε