ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Η καρύδα γίνεται μόδα στις ΗΠΑ


Η καρύδα γίνεται μόδα στις ΗΠΑ

Αναδημοσίευση από tanea.gr

Τα αναψυκτικά με τον χυμό της αναπτύσσονται ταχύτερα ακόμη και από τα ενεργειακά ποτά

Μεγάλη αύξηση ζήτησης παρουσιάζουν τα προϊόντα καρύδας σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αμερική, αφού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ποτών και αναψυκτικών, τροφίμων και καλλυντικών, σύμφωνα με το «Τάιμ». Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, μάλιστα, δημιουργεί τον κίνδυνο να παρουσιαστούν ελλείψεις στην πρώτη ύλη αφού η παραγωγή δεν είναι πολύ μεγάλη.

Παράδειγμα επιχειρηματικότητας αποτελεί η επεξεργασία καρύδας στην Ντανταγκαμούα, δυτικά της Σρι Λάνκα, από όπου τα προϊόντα εξάγονται στην Αμερική, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

Εκεί δεκάδες εργάτες κόβουν τις καρύδες και τις επεξεργάζονται για να πάρουν από αυτές τον καρπό και το λάδι. Τελικός προορισμός της παραγωγής είναι το Λος Αντζελες, που βρίσκεται 15.000 χιλιόμετρα μακριά, από όπου τα προϊόντα καρύδας καταλήγουν στη συνέχεια στα ράφια καταστημάτων φυσικών τροφών στις ΗΠΑ.

Η καρύδα αρχίζει να γίνεται μόδα στην Αμερική, αναφέρει το «Τάιμ», με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται στα αναψυκτικά που γίνονται από τον χυμό της. Οι πωλήσεις τους έχουν διπλασιαστεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φτάνοντας τα 265 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του 2011. Και αναμένεται να διπλασιαστούν ξανά φέτος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον όμιλο New Nutrition Business που δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα διατροφής.

«Τα αναψυκτικά με χυμό καρύδας γνωρίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην κατηγορία τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς ακόμη και από τα ενεργειακά ποτά», λέει στο περιοδικό ο Τζούλιας Μέλεντριν της New Nutrition Business.

Ο χυμός καρύδας, όμως, δεν είναι ο μοναδικός που έχει ζήτηση. Το λάδι καρύδας που κάποτε θεωρούνταν ανθυγιεινό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έχει «αποκατασταθεί» έπειτα από μελέτες που έδειξαν ότι ωφελεί την υγεία. Επίσης χρησιμοποιείται πολύ από χορτοφάγους. Το λάδι καρύδας που παράγεται στη Σρι Λάνκα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του βουτύρου.

Η παραγωγή και η πώληση προϊόντων καρύδας έχει όλα τα συστατικά της επιχειρηματικής επιτυχίας. Ομως, όσοι καλλιεργούν και επεξεργάζονται την καρύδα ανησυχούν για την επάρκεια της παραγωγής.

Οι καρύδες, όπως αναφέρει το «Τάιμ», καλλιεργούνται σε μικρές γεωργικές μονάδες, από τη Βραζιλία μέχρι την Κένυα και την Ινδονησία. Οι παραγωγοί αυτοί κατά κανόνα πωλούν τα προϊόντα τους σε μεσάζοντες. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, παρά την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα καρύδας, οι παραγωγοί δεν κερδίζουν πολλά χρήματα. Μπορεί να υπάρχει επάρκεια προς το παρόν στο προϊόν, όμως οι παραγωγοί σήμερα εκμεταλλεύονται υπάρχουσες καλλιέργειες οι οποίες στο μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο αποδοτικές.

Εδώ και χρόνια οι αγρότες στην Ασία πωλούν τις καρύδες τους χωρίς να αυξάνουν ή να ανανεώνουν τις καλλιέργειες, επειδή οι τιμές τους παραμένουν πολύ χαμηλές για να δικαιολογούν περισσότερες επενδύσεις. Επίσης δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα τόνωσης της καλλιέργειας καρύδας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, για παράδειγμα, με τον καφέ. Ολα αυτά μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε μείωση της παραγωγής

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε