ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Διαδρομές Ηρακλή στην περιοχή ανατολικής και δυτικής Πελοποννήσου


Διαδρομές Ηρακλή στην περιοχή ανατολικής και δυτικής Πελοποννήσου
ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

Σχέδιο 4.



Το έργο αυτό έχει ονομαστεί «Στα μονοπάτια του Ηρακλή» και έχει ήδη εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Της Γενιάς. Η συμμετοχή και εμπλοκή των νέων στην υλοποίηση του έργου είναι σημαντική και εξασφαλισμένη. Περιλαμβάνει δε έρευνα πεδίου και καταγραφή.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στη χαρτογράφηση μιας οικοτουριστικής διαδρομής από την Ανατολική Πελοπόννησο προς τη Δυτική και συγκεκριμένα από τη Νεμέα, Στυμφαλία, Φενεό, Κλειτορία, Ψωφίδα, Ήλιδα, Αρχαία Ολυμπία.

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός επώνυμου τουριστικού προορισμού, σε μια περιοχή με γνωστούς τόπους από τη μυθολογία και τους άθλους του Ηρακλή, που διαθέτει παρθένο φυσικό περιβάλλον και σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας.

Επιπλέον, η ιδέα αφορά στην παράλληλη καταγραφή μιας σειράς αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ως άνω διαδρομής, που μολονότι παρουσιάζουν έντονο ιστορικό ενδιαφέρον, δεν έχουν δεχθεί έως τώρα τη δέουσα προβολή.

Το καινοτομικό στοιχείο της πρότασης είναι ο σχεδιασμός και η επώνυμη κατοχύρωση μιας διαδρομής-μονοπατιού, το οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία ακολούθησε ο Ηρακλής πραγματοποιώντας τους επιμέρους άθλους του, όπως το Λιοντάρι της Νεμέας, τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τον Ερυμάνθειο Κάπρο, την κόπρο του Αυγεία και τη μάχη των κενταύρων με το φίλο του Κένταυρο Φόλο.

Συνεπώς, η ιδέα θα καταγράφει σε έναν τουριστικό χάρτη-Οδηγό την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, γεγονός που θα αποτελέσει έναυσμα για την οργάνωση ειδικών τουριστικών πακέτων εναλλακτικού τουρισμού. Σε αυτό, φυσικά, θα συμβάλλει θετικά η φήμη της Ελληνικής μυθολογίας που συνδέεται με την περιοχή.

Αυτή η διαδρομή εάν αξιοποιήσει σωστά τη σύνδεσή της με τον μύθο μπορεί να αποτελέσει βάση για την εξέλιξη του επώνυμου τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, επιδιώκεται η δημιουργία ειδικής σελίδας στο διαδίκτυο (web site), μέσα από την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συλλέξει εύκολα και γρήγορα χρήσιμες πληροφορίες για τις αναφερόμενες περιοχές.

Τέλος, υπάρχει η προσδοκία ότι το έργο θα δώσει ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στην περιοχή, με την προώθηση του ιστορικού-πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Το έργο επιδιώκει:

  • Την ενίσχυση της συμμετοχής και δραστηριοποίησης των νέων σε πρωτοβουλίες οικολογικού, πολιτισμικού περιεχομένου με προσανατολισμό την ενίσχυση δράσεων οικοτουρισμού.
  • Την ανάδειξη και αξιοποίηση της ελληνικής αρχαιολογικής κληρονομιάς της περιοχής, προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να απολαύσουν ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον, περνώντας από τις τοποθεσίες που πέρασε και ο Ηρακλής, σύμφωνα με τον μύθο.

    Η εμπειρία αυτή θα παρέχεται μέσα στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και καθοδηγούμενης διαδρομής με προκαθορισμένο σχέδιο προσανατολισμού, που θα περιγράφει τη διαδοχή των τόπων επίσκεψης και το ιστορικό – μυθολογικό κληροδότημα του κάθε μύθου, προκαλώντας περαιτέρω το ενδιαφέρον για περιήγηση και περιπέτεια.

  • Την ανάδειξη, προώθηση και προβολή του ειδικού χαρακτήρα της αγροτικής ζωής και των προσφερόμενων τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

    Το μονοπάτι μπορεί να έχει κάποιους ενδιάμεσους σταθμούς, όπου ο κάθε περιπατητής θα έρχεται σε επαφή με το χαρακτήρα της αγροτικής ζωής.

    Η δυνητική και σταθερή ζήτηση που θα προκύψει από την καθιέρωση της οικοδιαδρομής στον τουριστικό χάρτη, μπορεί να αποτελέσει βάση για την εισαγωγή προτύπων τυποποίησης και πιστοποίησης στα προσφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

    Παράλληλα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, μπορούν και να γίνουν προτάσεις προβολής και ανάδειξης παραδοσιακών και ιστορικών οικισμών, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

  • Τη γνωριμία των επισκεπτών με τις ορεινές περιοχές της διαδρομής, που παρουσιάζουν ιστορικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Σχετικά με την κεντρική ιδέα του προγράμματος πρέπει να επισημάνουμε ότι, στην Πελοπόννησο ο πιο σημαντικός δρόμος, την περίοδο ακμής των πόλεων στην προϊστορική κλασσική αρχαιότητα, ήταν ο δρόμος που συνέδεε την Κόρινθο και την Αθήνα, το Άργος και τις Μυκήνες με την αρχαία Ολυμπία, περνώντας από Νεμέα, Στυμφαλία, Φενεό, Κλείτορα, Αρχαία Ψωφίδα, Ερύμανθο – Φολόη.

Πάνω σε αυτό τον άξονα που διασχίζει το βόρειο τμήμα της ενδοχώρας της Πελοποννήσου συμπίπτουν ιστορικά και έχουν πραγματοποιηθεί κατά την μυθολογία μερικοί από τους σημαντικότερους άθλους του Ηρακλή.

Αυτή ακριβώς η χρήση του μυθολογικού στοιχείου και η διασύνδεσή του με το παρουσιαζόμενο πιλοτικό προϊόν, μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή βάση για αυτό, καθώς διεθνώς υπάρχει αναγνωρισιμότητα για το μύθο των Άθλων του Ηρακλή.

Στην υλοποίηση της πρότασης προτείνουμε τη χρήση ζώων, που συνδέονται με την παράδοση της αγροτικής ζωής, για τις μετακινήσεις των επισκεπτών. Αυτή θα είναι μια νέα ιδιαίτερη πολιτιστική εμπειρία και κίνητρο για την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής. Δηλαδή, προτείνεται οι «οικοτουριστικές διαδρομές στα χνάρια του Ηρακλή να διασχίζονται εκτός από πεζή και με ζώα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει οφέλη σχετικά με την προώθηση δράσεων που εξυπηρετούν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την συμμετοχή των νέων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, οι νέοι εθελοντές θα λειτουργήσουν ως πυρήνας δραστηριοποίησης σε πολλά επίπεδα. Επίσης,, ορισμένοι από αυτούς αναμένεται να αναπτύξουν δράση σε πολιτιστικό και οικονομικό.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε