ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Αναπτυξιακό προφίλ


ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ

Περιγραφή του Δήμου

Ο δήμος Νέας Τίρυνθας αποτελείται από τα Δ.Δ. Νέας Τίρυνθας με τον Οικισμό «Καποδίστρια» ή Κατεβασιά, Δ.Δ. Αγίου Αδριανού με τον Οικισμό Προφήτη Ηλία και Μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, και το Δ.Δ Νέου Ροεινού. Ο Δήμος βρίσκεται στο κέντρο του Αργολικού κάμπου και στο Βορειοανατολικό άκρο του Αργολικού κόλπου. Καταλαμβάνει έκταση 41.400 στρεμμάτων και στην απογραφή του 2001 είχε 3.646 κάτοικους.

Τοπική Οικονομία

O παραγωγικός ιστός του δήμου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, όπου κυριαρχούν μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζει μικρή συμμετοχή στο τοπικό εισόδημα (ελαιουργικές και λατομικές μονάδες). Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ιδιαίτερα η βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία.

Τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες (έργα)

Η περιοχή έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά, σε επίπεδο υποδομών φιλοξενίας και εστίασης. Υπάρχουν κάποια καταλύματα και εστιατόρια που μπορούν να καλύψουν σχετικώς τις ανάγκες των επισκεπτών.

Ωστόσο, στην περιοχή δεν έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες ήπιου τουρισμού – αγροτουρισμού – οικοτουρισμού, αν και δυνητικά υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)

Η Τίρυνθα, συμφωνά με τη μυθολογική παράδοση ιδρύθηκε από τους Κύκλωπες. Τα ευρήματα των ανασκαφών μαρτυρούν ότι πρωτοκατοικήθηκε στα Νεολιθικά Χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου είναι πεδινό και απλώνεται από τη θάλασσα έως τους χαμηλούς λόφους πάνω από τον Άγιο Αδριανό και το Νέο Ροϊνό, στους πρόποδες του όρους Αραχναίου. Μέσα όμως σε αυτή τη παραλιακή πεδιάδα, που είναι κατάφυτη με πορτοκαλεώνες, υψώνεται εντυπωσιακά ο λόφος του Αγιολιά (205 μ.) με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στη κορυφή του.

Άλλα αξιοθέατα του Δήμου Ν. Τίρυνθας είναι:

Η παραλία του «Μουρά», όπου υπάρχει το μοναδικό σωζόμενο κομμάτι του παραλιακού υγροβιότοπου, που παλιά απλωνόταν από το Ναύπλιο έως τους Μύλους. Εάν η εποχή είναι κατάλληλη, σταματούν μεταναστευτικά πουλιά για να ξεκουραστούν και να τραφούν.

Στην ακρόπολη της Αρχαίας Τίρυνθας υπάρχουν τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη, που σηματοδοτούν μεγαλόπρεπα ένα χώρο που κατοικήθηκε αδιάλειπτα για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα.

Είκοσι περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Μυκηνών, σ’ ένα χαμηλό λόφο με δύο εξάρματα, μόλις 26 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η αρχαία Τίρυνθα είναι μία φυσικά οχυρή θέση και ελέγχει μια μεγάλη έκταση της πεδιάδας καθώς και σημαντικές διαβάσεις προς το Άργος και τις Μυκήνες, το Ναύπλιο και την Επίδαυρο.

Τα τείχη της, που κατασκευάστηκαν από μεγάλους ασβεστολιθικούς ογκόλιθους, προκάλεσαν ήδη στην αρχαιότητα το θαυμασμό και την απορία. Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος πως τα έκτισαν οι Κύκλωπες, γίγαντες από τη Λυκία, για χάρη του ιδρυτή της Τίρυνθας, Αργείου πρίγκηπα Προίτου. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει αναβαθμιστεί από τα συνεχιζόμενα έργα της Δ’ ΕΠΚΑ.

Κοντά στην ακρόπολη υπάρχον οι Θολωτοί Τάφοι της Τίρυνθας. Ο πρώτος ανακαλύφθηκε το 1913, στην δυτική πλευρά του Αγγείου Ηλία και το 1980 ανακαλύφθηκε και δεύτερος κοντά στον πρώτο. Στην ανατολική πλευρά του Προφήτη Ηλία ανακαλύφθηκε το 1915 νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων που ερευνήθηκε το 1927. Οι 50 συνολικά τάφοι που ερευνήθηκαν οργανώνονται σε τρεις ομάδες και ανήκουν στο συνήθη τύπο των θαλαμωτών τάφων με δρόμο, στόμιο και θάλαμο, λαξευμένων στο μαλακό βράχο που χρησιμοποιήθηκαν για αλλεπάλληλους ενταφιασμούς.

Ευρήματα πολλά δεν σώζονται καθώς οι περισσότεροι τάφοι πρέπει να είχαν συληθεί στην αρχαιότητα. Οι τάφοι δεν είναι σήμερα ορατοί και επισκέψιμοι, αφού οι περισσότεροι έχουν πάλι επιχωματωθεί και η περιοχή φύεται με εσπεριδοειδή.

Στην ανατολική πλευρά του Αγιολιά, μέσα σε πορτοκαλεώνες, υπάρχει το Μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας, από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της Μυκηναϊκής εποχής. Ένα έργο, που μαζί με μια τεχνητή κοίτη 2 χιλ., είχε σκοπό να προστατεύσει την αρχαία Τίρυνθα από τις εποχιακές πλημμύρες. Εντυπωσιακή είναι η αποκομμένη παλιά κοίτη της Λάκιζας.

Σε μικρή απόσταση δυτικά από τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αδριανού και Ναταλίας, στην κορυφή πέτρινου λόφου (152 μ.), βρίσκεται το Παλιόκαστρο. Πρόκειται για ένα μικρό οχυρό με περίβολο που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος π.Χ. αιώνας). Στο κέντρο του υπάρχει ορθογώνιος πύργος με είσοδο από την νότια πλευρά ενώ στην ανατολική πλευρά υπάρχει στέρνα για την αποθήκευση των νερών της βροχής. Η δεξαμενή εσωτερικά φέρνει κονίαμα για την στεγανοποίηση. Το φρούριο αυτό έλεγχε τον αρχαίο δρόμο που από το Άργος μέσω της Τίρυνθας και της Λήσσας οδηγούσε προς την Επίδαυρο.

Σε τρία χιλιόμετρα, ανατολικά του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Αδριανού, πάνω σε δασωμένο λόφο, βρίσκεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Αδριανού και της Αγίας Ναταλίας, με ενδιαφέρουσες αγιογραφίες λαϊκής μεταβυζαντινής τέχνης του 18ου αιώνα, ιστορημένες από τον Ιερομόναχο Ιερεμία (από το Αδάμι), συνδεμένη με πολλές παραδόσεις τοπικής ευλάβειας.

Σε απόσταση 6 χλμ. από τον Άγιο Αδριανό και 13 χλμ. από το Ναύπλιο υπάρχει η γυναικεία μονή του Αγίου Δημητρίου Καρακαλά.

Πολιτιστικά δίκτυα

Στο Δήμο Νέας Τύρινθας δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγ. Ανδριανού.


Επιστροφή στο αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε