ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Αναπτυξιακό προφίλ


Ορεινοί Δήμοι της Πελοποννήσου

H "ΜΚΟ Ερύμανθος", μέσα από την δράση-μελέτη της «Το αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου» παρουσιάζει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής που ορίζει ως περιοχή παρέμβασης στην παρούσα έκδοση και αποτελεί ένα πεδίο μελέτης, έρευνας και εφαρμογής καινοτομικών πρωτοβουλιών οικοανάπτυξης.

Αυτή η περιοχή καλύπτει κυρίως ορεινούς δήμους της ενδοχώρας της Πελοποννήσου.

Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά στους δήμους της περιοχής παρέμβασης, όπως ήταν δομημένοι πριν το σχέδιο Καλλικράτης, και στο αναπτυξιακό τους προφίλ με αναφορές στην περιγραφή του Δήμου, την τοπική οικονομία, τις τουριστικές υποδομές, τα φυσικά και πολιτιστικά διαθέσιμα και άλλα.

 


 

Επιλέξτε τον Δήμο που σας ενδιαφέρει για να δείτε λεπτομέρειες.

 



Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Άργους, που υπάγεται στον νομό Αργολίδας, έχει έκταση 59 τ.χλμ., υψόμετρο 44 μ. και πληθυσμό 29.228 κάτοικους το 2001. Απαρτίζεται από τα ακόλουθα Δημοτικά Διαμερίσματα: Δαλαμανάρας, Ελληνικού (Κρυονερίου), Ήρας, Ινάχου, Κεφαλαρίου, Κουρτακίου, Λάλουκα, Πυργέλλας.

Χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης διατήρησε το ίδιο όνομα από τα πανάρχαια χρόνια. Το Άργος συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αθήνα, το Ναύπλιο και την Τρίπολη και είναι οδικός κόμβος του νόμου Αργολίδας. Το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν του Άργους και τα αρχαία μνημεία της πόλης και της γύρω περιοχής, που σώζονται ως σήμερα,...




Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Αροανίας βρίσκεται νότια του όρους Ερύμανθος και νοτιοανατολικά του Νομού Αχαΐας ενώ συνορεύει με τους νομούς Ηλείας και Αρκαδίας. Η έκτασή του υπολογίζεται περίπου σε 173.804 στρέμματα και ο πληθυσμός του σε 2.556 κατοίκους (απογραφή 2001).

Η περιοχή αποτελείται από μια ανθρωπογεωγραφική ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία όπως συνήθειες, ήθη και έθιμα αλλά και κοινό παρελθόν που χάνεται στο βάθος του χρόνου όταν ήκμασε εδώ η αρχαία πόλη-κράτος της Ψωφίδας. Τον Δήμο διαρρέουν οι ποταμοί Ερύμανθος, Σειραίος και Αροάνιος.

Έδρα του Δήμου είναι η Ψωφίδα (Τριπόταμα). Απέχει από...




Περιγραφή του Δήμου

Η έκτασή του Δήμου Κλείτορος υπολογίζεται περίπου σε 140.000 στρέμματα και ο πληθυσμός του σε 2.584 άτομα (απογραφή 2001). Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Πελοποννήσου και είναι απομακρυσμένη από τα σημερινά αστικά και ημιαστικά κέντρα. Ανήκει στον νομό Αρκαδίας.

Η Κλειτορία βρίσκεται νότια των Καλαβρύτων, στις όχθες του Αροάνιου ποταμού, σε απόσταση 84 περίπου χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία και 25 περίπου χιλιομέτρων από την Αρχαία Ψωφίδα. Ο Δήμος αποτελείται από της παρακάτω κοινότητες: Αγρίδιο, Βαλτεσινίκο, Κουρουβέλιο, Ολομάδες, Δρακοβούνι, Θεόκτιστο, Κερπινή, Άνω Καλύβια, Κάτω Καλύβια,...




Περιγραφή του Δήμου

Η έκτασή του Δήμου υπολογίζεται περίπου σε 173.804 στρέμματα και ο πληθυσμός του σε 2048 κατοίκους (απογραφή 2001). Ο Δήμος αποτελείται από τις παρακάτω κοινότητες, Βάχλια, Πέρα Βάχλια, Βελημάχιο, Απόσκια, Σούδελη, Βιδιάκιο, Βούτσης, Δήμητρα, Σταυρί, Καρδαρίτσιον, Κοντοβάζαινα, Αρσιναία, Πελέκιο, Μοναστηράκι, Παραλογγοί, Άγιος Νικόλαος και Πέτας.

Τα χωριά που βρίσκονται στο Δήμο Κοντοβάζαινας έχουν τη δική τους ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σε ό,τι αφορά τη μητρόπολη και έδρα της ενώσεως (Κοντοβάζαινα) είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αφροδισίου όρους και έχει θέα προς την κοιλάδα του Λάδωνα με...




Περιγραφή του Δήμου

Η Λαμπεία βρίσκεται στο σημείο όπου συναντώνται οι τρεις νομοί Αρκαδίας, Ηλείας και Αχαΐας. Ο Δήμος περιλαμβάνει τρία χωριά, το ομώνυμο χωριό Λαμπεία ή Δίβρη, την Ορεινή ή Μοστενίτσα και τον Αστρά. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του Ερυμάνθου και ανήκει στο νομό Ηλείας. Κατέχει έκταση περίπου 72.4 χιλιομετρικά στρέμματα και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί 1013 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από τη Πάτρα, μέσω της οδού 111 Πατρών-Τριπόλεως, και 250 περίπου χλμ. από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου...


Περιγραφή του Δήμου

Η πιο ονομαστή και αξιόλογη πόλη της Ακρώρειας στην ιστορική ακμή της αρχαίας Ελλάδος ήταν ο Λασιών, από όπου έχει πάρει το όνομα ο νέος Δήμος Λασιώνος. Ο Δήμος Λασιών έχει έδρα το χάνι Πανόπουλο, που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας Αντρωνίου, και ανήκει στον Νομό Ηλείας.

Ο Δήμος Λασιώνος αποτελείται από τα Δημοτικά Διαμερίσματα Αγίας Τριάδας (Μποκοβίνα), Κακοταρίου, Αγίας Κυριακής (Κέρτιζα), Τσιπιάνων, Κρυόβρυσης (Βερβινή) και Αντρωνίου που είναι το μεγαλύτερο (Κατσαρού, Χάνι Πανόπουλου, Ζαχαρέικα, Σπαρτουλιά). Έχει έκταση 22.950 στρέμματα και πληθυσμό 2.127 κατοίκους.

Τοπική Οικονομία

Ο Δήμος είναι ορεινός και...




Περιγραφή του Δήμου

Η πρωτεύουσα του Δήμου, η Κλειτορία (ή Μαζεϊκα) είναι μια πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 550μ. στη δυτική πλευρά της κοιλάδας του Αροανίου ποταμού. Έχει περίπου 1.100 μόνιμους κατοίκους και είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής με αρκετή τουριστική κίνηση. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ενώ στην πόλη θα βρείτε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.

Ο Δήμος Λευκασίου δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις φυσικές ομορφιές της υπόλοιπης ορεινής Αχαΐας. Αντιθέτως, έχει να προβάλει ένα μοναδικό μνημείο της φύσης,...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Μιδέας έχει πληθυσμό 6.724 κατοίκους και αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα: Αγία Τριάδα, Ανύφιο, Αραχναίο (Αραχναίο, Αμοργιανός), Αργολικό, Ηραίο, Μάνεση (Μάνεσης, Μετόχιο), Μιδέας (Μιδέα, Αμυγδαλίτσα), Παναρίτη (Παναρίτης, Μονή Αγίου Θεοδοσίου του Νέου), Πουλλακίδας.

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)

Η Μιδέα, με εξέχουσα θέση της Μιδέας μεταξύ των Μυκηναϊκών κέντρων της Αργολίδας, θεωρήθηκε ως η τρίτη σε σημασία οχυρωμένη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Αργολίδας, μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, εξ’ αιτίας κυρίως των πλούσιων ευρημάτων του γειτονικού νεκροταφείου των Δενδρών.

Η Aκρόπολη βρίσκεται σε υψόμετρο 270μ. από την...


Περιγραφή του Δήμου

Ο δήμος Νέας Τίρυνθας αποτελείται από τα Δ.Δ. Νέας Τίρυνθας με τον Οικισμό «Καποδίστρια» ή Κατεβασιά, Δ.Δ. Αγίου Αδριανού με τον Οικισμό Προφήτη Ηλία και Μονής Αγίου Δημητρίου Καρακαλά, και το Δ.Δ Νέου Ροεινού. Ο Δήμος βρίσκεται στο κέντρο του Αργολικού κάμπου και στο Βορειοανατολικό άκρο του Αργολικού κόλπου. Καταλαμβάνει έκταση 41.400 στρεμμάτων και στην απογραφή του 2001 είχε 3.646 κάτοικους.

Τοπική Οικονομία

O παραγωγικός ιστός του δήμου βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, όπου κυριαρχούν μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. Ο δευτερογενής τομέας παρουσιάζει μικρή συμμετοχή στο τοπικό εισόδημα (ελαιουργικές και λατομικές μονάδες)....


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Νεμέας περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Νεμέας, Αρχαίας Νεμέας, Γαλατά, Αηδονίων, Κουτσίου, Πετρίου, Αρχαίων Κλεωνών, Λεοντίου, Δάφνης και Καστρακίου. Έδρα του δήμου είναι η Νεμέα. Έχει έκταση 192.538 στρέμματα και πληθυσμό 7.774 κατοίκους.

Ο δήμος της Νεμέας παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, μιας και από την αρχαιότητα ήταν ένας από τους ιερότερους χώρους της ελληνικής γης.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όλη η περιοχή της Αρχαίας Νεμέας λόγω του αρχαιολογικού της πλούτου, αλλά ξεχωρίζουν ο ναός του Διός -που πρόσφατα ξεκίνησε προσπάθεια αναστύλωσής του- και το αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Τοπική Οικονομία

Η οικονομία του δήμου Νεμέας...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Πηνείας δημιουργήθηκε από την συνένωση δέκα έξι πρώην κοινοτήτων, Αγνάντα, Αγραπιδοχώρι, Άνθωνας, Αυγή, Βελανίδι, Βουλιαγμένη, Εφύρα, Κάμπος, Λαγάνας, Λάτα, Λουκάς, Μαζαράκι, Οινόη, Ροδιά, Σιμοπούλου και Σκλίβα. Ο Δήμος βρίσκεται στο Β.Α. τμήμα του νομού Ηλείας και συνορεύει βόρεια με τον νομό Αχαΐας, Β.Δ. με τους δήμους Βουπρασίας και Αμαλιάδας, νοτιά με το δήμο Ωλένης και δυτικά με το δήμο Λασίωνος.

Η έδρα του δήμου είναι το Σιμοπούλο. Ο συνολικός πληθυσμός του δήμου είναι 5.660 κάτοικοι (απογραφή 2001) και η έκταση του είναι 148,6 χιλ. στρέμματα. Πρόκειται για...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Στυμφαλίας περιλαμβάνει τις πρώην κοινότητες Καστανιάς, Λαύκας, Δροσοπηγής, Στυμφαλίας, Κυλλήνης, Καλλιάνων, Ψαρίου, Ασπρόκαμπου, Κεφαλαρίου και Καισαρίου. Έδρα του δήμου είναι οι Καλλιάνοι. Έχει έκταση 205.072 στρέμματα και πληθυσμό 2.852 κατοίκους. Στα όριά του περιλαμβάνει μια από τις μαγευτικότερες λίμνες του ελλαδικού χώρου, τη Στυμφαλία, καθώς και την ομώνυμη αρχαία πόλη. Συγκεντρώνει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Έδρα του Δήμου είναι οι Καλλιάνοι.

Τοπική Οικονομία

Η τοπική οικονομία βασίζεται στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικότερα στην κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και στην γεωργία (αμπέλια σουλτανίνα, δημητριακά, φασόλια, φακές, πατάτες,...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Τριταίας βρίσκεται στα Νότια του Νομού Αχαΐας και συνορεύει Βόρεια με το Δήμο Φαρών. Έχει έκταση 244.798 στρ. και 5.477 κατοίκους. Σήμερα αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Μαρίνας, Αλεποχωρίου, Βελιμαχίου, Δροσιάς, Ερυμάνθειας, Κάλφα, Μανεσίου, Ρουπακιάς, Σκιαδά, Σκούρα, Σπαρτιάς, Σταυροδρομίου, Χιόνας. Έδρα του Δήμου είναι ο οικισμός Σταυροδρόμι. Χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή και ορεινή περιοχή με μεγάλης έκτασης κτηνοτροφία και υψηλή ποιότητα ζωικών προϊόντων.

Τοπική Οικονομία

Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού του Δήμου απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Η περιοχή διαθέτει μιας μεγάλης έκτασης κτηνοτροφία ελευθέρας...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Φαρρών βρίσκεται στα Βόρεια του Νομού Αχαΐας και συνορεύει στα νοτιοδυτικά με τον Δήμο Τριταίας. Έχει έκταση 236.748 στρ. και πληθυσμό 6.262 κατοίκους. Αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Βασιλικού (τ. Μπρακουμάδιον), Ελληνικού (τ. Μπούμπα), Ισώματος (τ. Ίσαρι), Καλάνιστρας, Καλάνου, Καλουσίου, Καταρράκτου (τ. Λόπεσι), Κριθαρακίων, Λακκωμάτων, Μιραλίου, Νέου Κομπηγαδίου, Πλατανόβρυσης (τ. Μέτζαινα), Σταροχωρίου (τ. Λάλουσι), Φαρών (τ. Λαλικώστα), Χαλανδρίτσας και Χρυσοπηγής (τ. Σποδιάνα). Έχει έδρα την Χαλανδρίτσα, η οποία απέχει από την Πάτρα 22 χλμ.

Τοπική Οικονομία

Οι κάτοικοι του Δήμου Φαρρών ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την...


Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Φολόης έχει έκταση 36.500 στρέμματα και πληθυσμό 4.870 κατοίκους. Αποτελείται από τα χωριά Λάλα, Κούμανι, Φολόη, Αχλαδινή, Πέρσαινα, Νεμούτα, Νεράιδα, Μηλιές, Πόθο, Λασδικά και Δούκα. Στο κεφαλοχώρι του Λάλα – σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Φολόης, το οποίο απέχει 15 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία - και σε 600 μ. υψόμετρο υπάρχει το κατάφυτο οροπέδιο της Φολόης από αυτοφυείς δρυς. Η ονομασία του Δήμου προήλθε από το οροπέδιο Φολόης όπου, κατά τη μυθολογία, ζούσαν οι Κένταυροι με αρχηγό το Φόλο και οι νύμφες του δάσους "δρυάδες".

Τοπική Οικονομία

Ο...


Περιγραφή της Κοινότητας

Η Κοινότητα Καλεντζίου διατηρεί την διοικητική της ανεξαρτησία για ιστορικούς λόγους. Έχει έκταση 23.907 στρ. και 657 κατοίκους. Αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το Αβράμι, τα Μπαντζαίικα και το Καλέντζι, και έχει έδρα τον Άγ. Γεώργιο.

Κατεξοχήν ορεινό παραθεριστικό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ερύμανθου, σε υψόμετρο 950 μέτρα, προσφέρει απέραντη πανοραμική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα βουνά της Ρούμελης. Έχει κλίμα άκρως υγιεινό, υποστηριζόμενο από το θαυμάσιο ελατόδασος.

Χτίστηκε πριν από το 1461, και είναι ένα από τα 24 χωριά...

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε