ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Ευρύτερη περιοχή


Ιαματικός Τουρισμός

loutra_kaiafaΟ νομός Ηλείας έχει προικιστεί από τη φύση με πολλές και ανεκτίμητες ιαματικές πηγές. Πηγές θειούχες με θεραπευτική δύναμη από τις πιο γνωστές στην Ευρώπη. Η θέση και το κλίμα γύρω από αυτές είναι ιδανικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ακόμη και του χειμερινού τουρισμού. Το φυσικό περιβάλλον με τα πευκοδάση και τα άλλα αειθαλή είναι πρόσθετοι παράγοντες για την προσέλκυση λουόμενων και επισκεπτών.

Θεραπευτικές πηγές

 

Κυλλήνη

 

Γνωστές από την αρχαιότητα, αναφέρονται και στα ΄΄Ηλιακά΄΄ του Παυσανία. Τα νερά των λουτρών αποτελούν πολύτιμο θρησκευτικό παράγοντα, κυρίως για διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.

 Σύμφωνα με ορισμένους, οι πηγές είναι συνδεδεμένες με το μύθο του βασιλιά Ανήλιαγου (που πιθανόν να έπασχε από σχετική ασθένεια του αναπνευστικού ή δερματικής φύσεως) και τη φημολογούμενη υπόγεια σήραγγα από την Ήλιδα προς την περιοχή του Κάστρου.

 Τα λουτρά Κυλλήνης βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών από το Βαρθολομιό και 10 λεπτών από το Κάστρο, μεγαλύτερη έκταση της περιοχής καλύπτεται από πευκοδάσος, το οποίο καταλήγει σε παραλία μεγάλου μήκους. Το όνομά τους το πήραν από τις πηγές της περιοχής, γνωστές από τα Ρωμαϊκά χρόνια. Σήμερα, λειτουργεί οργανωμένο υδροθεραπευτήριο.

 

Καϊάφας

 

Φημισμένα λουτρά που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του τόπου. Η συστηματική λειτουργία τους αρχίζει από το 1907, όταν κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου, που έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον Καϊάφα.

 Η πηγή στην οποία γίνονται οι λουτροθεραπείες είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα.

 Η σπηλιά είναι χωρισμένη σε 2 τμήματα: τη μεγάλη και τη μικρή. Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32oC έως 35oC, ενώ στη μικρή από 29oC έως 32oC.

 Το μήκος της σπηλιάς φτάνει μέχρι τα 200μέτρα. Από κει και πέρα είναι ανεξερεύνητη και χάνεται σε δαιδαλώδη τούνελ μέσα στο όρος Λαπίθας.

 Το νερό αναβλύζει από το έδαφος, αλλού ζεστά και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ. Ενδείκνυται για θεραπείες παθήσεων που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα, παθήσεις του δέρματος, ειδικά για ψωρίαση και παθήσεις χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων.

 

Κουνουπέλι

 

Θερμές πηγές, υποχλωριούχοι με 28oC που περιέχουν θείο, σίδηρο, θεϊκό χαλκό, ανθρακικό νάτριο, θεϊκό μαγνήσιο, αλκαλικά και υδροχλωρικά λουτρά του Κουνουπελίου, βρίσκονται σε χρήση από την αρχαιότητα και είναι χρήσιμα για ρευματικές παθήσεις.

 

Ξυλοκέρα

 

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, μια ηλικιωμένη γυναίκα συνήθιζε να πηγαίνει στη ΄΄μαύρη πηγή΄΄ στη σημερινή θέση Καπανδρίτι Ιαρδανού, για να πλύνει τα χόρτα που μαζεύει. Η γυναίκα πιασμένη καθώς ήταν από τα χρόνια και τις κακουχίες, έπλενε τα χόρτα και κάθε φορά αισθανόταν καλυτέρευση και σε λίγο καιρό κατάφερε να ανακτήσει ξανά τις δυνάμεις της. Το γεγονός μαθεύτηκε και ο ιδιοκτήτης του κτήματος έψαξε να βρει, με τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής, τι έχει το νερό της στέρνας του που αποδείχτηκε θεραπευτικό για τις αρθρώσεις.

 Από το 1951 οι πηγές της περιοχής χαρακτηρίστηκαν ιαματικές και ξεκίνησε η αξιοποίησή τους.

 Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή που μετονομάστηκε σε Καπανδρίτι Ξυλοκέρα, λεγόταν παλαιότερα Χρυσοπώλη.

 

Τοπικής σημασίας

 

Εκτός των προαναφερομένων πηγών με πανελλήνια εμβέλεια, υπάρχουν και άλλες τοπικής σημασίας, ενδεχομένως να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Σημαντικότερες από αυτές είναι:

 

ΤΟΥ ΠΟΥΡΝΑΣΙΟΥ: Βρίσκονται κοντά στα δημοτικά διαμερίσματα Ηράκλεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και στην αρχαιότητα βρίσκονταν υπό την προστασία των Ιώνιων Νώμων.

 

ΤΟΥ ΜΟΣΧΟΝΕΡΙΟΥ: Λέγεται και Βρομονερίου, είναι βούρκος θεραπευτικός και βρίσκεται μεταξύ Άτανης και Τραγανού.

 

ΤΗΣ ΠΙΕΡΑΣ: Πηγή γνωστή από την αρχαιότητα. Σε αυτήν λούζονταν οι Ελλανοδίκες και οι αθλητές των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων κατά τη διαδρομή τους από την Ηλεία στην Ολυμπία μέσω της Ιεράς Οδού. Βρίσκεται μεταξύ Δουρείων-Μυρτιάς-Αγ. Ηλία, στη θέση ΄΄νερομάνα΄΄.

 

ΤΗΣ ΣΑΜΙΑΣ: είναι στη θέση ΄΄κλειδί΄΄ του Σαμικού του δήμου Σκιλλούντος. Θειούχος αλλά και βούρκος θεραπευτικός με ελεύθερη χρήση. Ακόμη, ιαματικές πηγές υπάρχουν: στον Άη-Θανάση του δήμου Λεχαινών, στη Φειά Αγίου Ανδρέα του δήμου Πύργου και στη Νεράιδα του δήμου Φολόης.

 

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε