ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Αναπτυξιακές συμπράξεις Η... ανάπτυξη περνά από το Δημαρχείο!


Η... ανάπτυξη περνά από το Δημαρχείο!

της Ρούλας Σαλούρου



Τo ελληνικό Δημόσιο και κυρίως οι αναπτυξιακές εταιρείες των Δήμων, χρησιμοποιούν τους κοινοτικούς πόρους για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προσωπικού των δημοσίων επιχειρήσεων, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Αυτό καταγγέλλει το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.


Την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην τριμηνιαία έκθεσή της περιγράφει την εικόνα στην εγχώρια αγορά εργασίας, και όχι μόνο, ζοφερή, με την ανεργία να ξεπερνά το 21%, με 370.000 χαμένες θέσεις εργασίας, με το 27,7% των ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και το 24% των Ελλήνων να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, χρήματα που προορίζονταν για τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και τα χρήματα για τα προγράμματα κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων καταλήγουν «επί της ουσίας με διάφορες μεθοδεύσεις στις τσέπες των επιτηδείων και όχι στους πραγματικούς αποδέκτες».
Τα παραπάνω καταγγέλλουν μέλη του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας των Πολιτών, το οποίο κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία προς το υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι, «η Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Εργασίας χρησιμοποιεί τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα κατά τρόπο ουσιαστικά παράνομο, προκειμένου να εξυπηρετήσει το πελατειακό πολιτικό σύστημα του Δημοσίου και ειδικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι περισσότερες αναπτυξιακές εταιρείες να λειτουργούν με δυσανάλογο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με την προσφορά τους που πολλές φορές φθάνει μόνο το 30%». Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες, ότι χρήματα που προορίζονταν για προγράμματα κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων κατέληξαν με διάφορες μεθοδεύσεις, στις τσέπες των επιτηδείων και όχι στους πραγματικούς αποδέκτες. Καταγγέλλουν δε, ότι αντίστοιχα παρελκυστική τακτική ακολουθείται και στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για την κατάρτιση ανέργων, από τα οποία έχει ωφεληθεί μόλις το 1,2% των ανέργων.

Αν και η παρουσίαση των θέσεων και της εξώδικης διαμαρτυρίας έγινε μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν για την απασχόληση, τα στοιχεία φαίνεται να συμφωνούν. Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε. η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στην Ε.Ε.. Το 2010, μόνο το 3% του ενεργού πληθυσμού συμμετείχε σε προγράμματα κατάρτισης, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 9%. Το ποσοστό των νέων 25-34 ετών που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης είναι στο 7% στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. είναι 15%. Σχεδόν μηδενικά, είναι τα ποσοστά συμμετοχής των ανθρώπων ηλικίας 55-64 στα προγράμματα. 0,5% στη χώρα μας έναντι 4,5% στην ΕΕ.

Οι Κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις των Περιφερειών Αττικής, Δ. Ελλάδας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Κ. Μακεδονίας, σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξαν ότι η Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Εργασίας αντί να προωθεί άμεσα τα κονδύλια στην Κοινωνία των Πολιτών, επιτρέπει και ουσιαστικά πριμοδοτεί την ανάληψη του συντονισμού των Αναπτυξιακών Συμπράξεων από τις αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό Δημόσιο και στις δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιούν κοινοτικούς πόρους για τις ανάγκες χρηματοδότησης του προσωπικού των δημοσίων επιχειρήσεων, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προγράμματα "Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων" (ΤΟΠΕΚΟ) και "Τοπικά σχέδια δράσεις για την απασχόληση" (ΤΟΠΣΑ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο εξώδικο, τα συγκεκριμένα προγράμματα, ενώ προορίζονται για ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού, τελικά χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση ζημιογόνων εταιρειών του δημοσίων και του συντεχνιακών τους συμφερόντων.

Οι οργανώσεις ζητούν από το υπ. Εργασίας να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των αναπτυξιακών εταιρειών «όχι μόνο βάσει του Ν.4019/11 στον οποίον υπάρχουν διφορούμενες και αυτοαναιρούμενες ερμηνείες, αλλά επίσης βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και Οδηγιών από τις οποίες απορρέει ο νόμος και βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου που ορίζει περιορισμό των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στις αναπτυξιακές συμπράξεις».
Για αναλυτικότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον κύριο Διαβάτη, τηλέφωνο: 2108813760, 2108813761,  6988089702, e-mail: e Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε