ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνία πολιτών Η Οικοpress ξαναζωντανεύει!


Η Οικοpress ξαναζωντανεύει!
Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012 19:04

Γράφει ο Ορέστης  Λαγκαδινός

Δημοσιογράφος

 

 Η νέα Οικοpress που ξαναχτυπά, είναι προϊόν του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της ΑΜΚΕ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, με συμπράττουσα την Περιφέρεια Αττικής.

Στόχος είναι η ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Αττική και η υλοποίηση προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Αττικής.

 

Βασικό μέλημα στην προσπάθεια αποτελεσματικής διεκπεραίωσης του προγράμματος είναι η συμμετοχή και η δραστηριοποίηση των πολιτών. Θα γίνει αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί στα επόμενα τεύχη της εφημερίδας μας είναι χαρακτηριστική των δικών μας ενδιαφερόντων, που όμως άπτονται εκείνων που βασανιστικά απασχολούν και τους πολίτες:

  • Πληρώνουμε περιβαλλοντικούς φόρους και δεν ξέρουμε πού πάνε!

  • Μάθε τι τρως!

  • Φορολόγηση. Ποινή σε πολίτες που ρυπαίνουν, νόμοι και νομοθεσίες που θα βελτιώσουν την αστική περιβαλλοντική μας συμπεριφορά. Τι γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου. Ευρώπη, Αμερική (Οικολογική παιδεία).

  • Συνεργασία υπαίθρου και αστικών κέντρων.

  • Προτάσεις στο Δήμο της Αθήνας για να γεννηθούν νέα προγράμματα.

  • Μοντέρνες αλχημείες: Μετατροπή ενέργειας από σκουπίδια.

  • Τα φωτοβολταϊκά, ευδοκιμούν; Θα υπάρξει εξέλιξη στην Ελλάδα;

  • Σημαντικές πηγές ενέργειας, τεχνητές και φυσικές και αξιοποίηση.

  • Θάλαμος αερίων το Λεκανοπέδιο.

  • Πράσινες ταράτσες.

  • Μπορούμε να εμπιστευτούμε τα «βιολογικά προϊόντα» που σε αφθονία κυκλοφορούν στην αγορά; Είναι αξιόπιστες οι πηγές προέλευσης;

Μαχητική και παρεμβατική, πλαισιωμένη από ένα δυνατό πυρήνα βασικών συνεργατών και μια ομάδα που έχει ανεβάσει τον πήχη σε υψηλά επίπεδα, είναι στην αφετηρία της μάχιμης ερευνητικής δημοσιογραφίας, έτοιμη να αγκαλιάσει τους φίλους αναγνώστες και να σταθεί πλάι τους.


Στόχος, η ενημέρωση και η παροχή κάθε πληροφορίας προς την κατεύθυνση της προσπάθειας για την απόκτηση της πολυπόθητης οικολογικής συνείδησης. Κι αυτό είναι κάπως δύσκολο σε μια εποχή σκληρή, και δυσνόητη, αφού ανθεί και το εμπόριο περιβαλλοντικής ευαισθησίας.


Ο σκοπός είναι ένας: η Ποιότητα Ζωής!


Ο ρυθμός των κλιματικών αλλαγών δείχνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απαιτούνται απαντήσεις και λήψη μέτρων. Για να υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση πρέπει να υπάρχουν πολίτες σε εγρήγορση που, όμως, πρέπει να είναι ενημερωμένοι.


Είναι γεγονός πως η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συμβεί εκτός και αν αλλάξουμε δραματικά τις συνήθειές μας. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να γίνουν σκληρές επιλογές σχετικά με το τι είναι οικονομικά προσιτό για την αλλαγή αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι μια ενοχλητική αλήθεια, αλλά δεν πρέπει να την αντιπαρερχόμαστε τόσο εμείς, οι απλοί πολίτες, όσο και οι κυβερνήσεις.


Η πρώτη συνάντηση των συνεργατών της βασικής ομάδας της Οικοpress, με την καθοδήγηση του διευθυντή Βασίλη Τακτικού, και της Γεωργίας Μπουρτζαλά, έθεσε στο τραπέζι τους άξονες των θεμάτων που φιλοδοξεί να καλύψει. Έχοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και όλες μας οι προσπάθειες θα πρέπει να συντείνουν στην επιτάχυνση των αλλαγών προς μία κοινωνία νέων καθαρών πηγών ενέργειας και ενεργειακής συντήρησης.


Η ομάδα της Οικοpress πιστεύει ότι η οικολογία δεν πρέπει να παραμένει στο επίπεδο της ιδεολογικής διαμαρτυρίας και της περιθωριακής αντιπολίτευσης. Έτσι, λοιπόν, με εμπεριστατωμένες μελέτες και ειδική ανάλυση, με παρατηρήσεις και πληροφορίες, θα παρέχει ενημέρωση για να διευκολύνει τον αναγνώστη, ώστε ως υπεύθυνος πολίτης να συμμετέχει τόσο στη λήψη των αποφάσεων που θα αφορούν στην καθημερινή του ζωή όσο και στη δική του ατομική πρακτική.


Να σπάσει το τείχος μεταξύ γραφειοκρατίας και πληροφόρησης, ώστε ο πολίτης να αρχίσει να καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το σύστημα, να υπάρχει κατανόηση και πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες με απλό τρόπο. Διότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η πληροφόρηση δε διαχέεται στην κοινωνία, αλλά εγκλωβίζεται στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και αξιοποιείται από επιτήδειους. Θα επιδιώξουμε την απελευθέρωση της πληροφορίας και την υπερπήδηση των οποιωνδήποτε γραφειοκρατικών εμποδίων και παράλληλα θα αξιοποιήσουμε τη διαδικτυακή χρηστική πληροφόρηση.


Στις συναντήσεις της Οικοpress το δυναμικό της εφημερίδας κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας και brainstorming θα παρουσιάζει ΤΙΤΛΟΥΣ οι οποίοι θα αποτελούν το εβδομαδιαίο περιεχόμενο. Οι συντάκτες και οι αρθογράφοι θα αναλύουν κάθε θέμα σε βάθος.


Θα επιδιώξουμε να ανοιχτεί δίοδος με προτάσεις και πληροφόρηση για την ανάπτυξη των οικολογικών συνεταιρισμών στην επαρχία / ψηφιοποίηση.


Άλλα θέματα που τέθηκαν υπό συζήτηση και θα αναπτυχθούν είναι το Πράσινο, η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κατάργηση των εποχών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας (λόγου χάρη, μπορεί η αφαλάτωση να εξοικονομήσει υδάτινους πόρους;). Ειδήσεις από όλο τον οικολογικό κόσμο.


Με τη βοήθεια των social networks: Facebook, Twitter, Youtube, θα επιχειρήσουμε τη διάχυση των απόψεών μας ώστε να κάνουμε «καινούργιους φίλους».


Θα συμμετέχουμε και θα παρακολουθούμε τα φεστιβάλ και τις εκθέσεις Οικολογίας και μέσα από ρεπορτάζ και αναλύσεις, με φωτογραφικό υλικό, θα δίνουμε την πορεία των εξελίξεων στο χώρο.


Θέματα που μας απασχόλησαν και πιστεύουμε ότι θα τα αντιμετωπίσουμε στην πορεία είναι ο καταναλωτικός ακτιβισμός, πού πρέπει να μπαίνουν όρια, και πώς θα ενημερώνεται σωστά ο πολίτης όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική.


Είναι ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό και καταναλωτικό μας πρότυπο, πριν τις επερχόμενες ριζικές κλιµατικές αλλαγές για τις οποίες οι επιστήμονες προειδοποιούν, αλλά οι κυβερνήσεις ιδιαίτερα των πλουσιότερων κρατών κωφεύουν. Και για τούτο η οικολογική παιδεία δεν πρέπει να μείνει γράμμα κενό στα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων.


Είμαστε διατεθειμένοι να αναζητήσουμε καινούργιες ακτιβιστικής φύσεως και να ωθήσουμε τους πολίτες στον κοινωνικό ακτιβισμό, ενώ θα προβάλουμε ορισμένες καλές πρακτικές τόσο σε επίπεδο Αττικής όσο και κάποιες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναπτύσσονται στην επαρχία και που αποτελούν σημεία αναφοράς εξελιγμένων περιπτώσεων που είναι απαραίτητο να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστούν καινούργιες ιδέες και νέα είδη συνεργασίας, να τονιστεί η ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και η   ενεργοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου που έχει ως αποτέλεσμα την οικοπροστασία αλλά και την πράσινη ανάπτυξη.


Να σημειώσουμε, τέλος, ότι θα υπάρχει μια τυπική σύγκριση / αναφορά με τις οικολογικές δράσεις και εξελίξεις που διαδραματίζονται σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο (οικολογία, σύγκριση Ελλάδας - Ευρώπης, αναφορές, συγκρίσεις κ.τ.λ.).

 

Θα γίνει παρουσίαση της συντακτικής ομάδας με το προφίλ όλων των αρθρογράφων, ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας ποιοι πλαισιώνουν την Οικοpress.

Θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα άρθρα των αρθρογράφων, ενώ θα γίνεται παρουσίαση όλων των θεμάτων, τα οποία θα παραμένουν στη διάθεση των αναγνωστών και φίλων.

Πιστεύουμε ότι η Οικοpress θα γίνει ένα απαραίτητο καθημερινό εργαλείο για τον πολίτη που θέλει να είναι ενημερωμένος, αλλά και η πρακτική του να έχει καθαρά οικολογικά χαρακτηριστικά. 

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε