ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες ΑγροΝέα: Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς γλουτένη


ΑγροΝέα: Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς γλουτένη

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Διαχρονικό

Για να φθάσεις κάπου, πρέπει να ξέρεις που & πώς είναι αυτό το κάπου.


Έτος 1999 vs Έτος 2012

Μισθός 170χ-498€, βενζίνη 120δρχ-0,52€, Πετρέλαιο 62δρχ-0,18€, πιτα 199δρχ-0,24€

Βασικός 480€, Λίτρο βενζίνης 1,70€, Πετρέλαιο θέρμανσης 1,4€, Τυρόπιτα 1,50€

 

 


χωρίςμεσάζοντες

Πανελλαδική συνάντηση 40 πρωτοβουλιών "Χωρίς μεσάζοντες" που διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές διοργάνωσε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας στην ΕΚΑΒΗ Κατερίνης, όπου έγινε παρουσίαση των πρώτων προϊόντων με την ετικέτα "Χωρίς μεσάζοντες". «Υπήρξε γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ώστε οι συμμετέχοντες να καταγράψουν τα θετικά στοιχεία της οργάνωσης, αλλά και να προτείνουν νέες πρακτικές». «Στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται ότι είναι εφικτό να βρεθούν ελληνικά προϊόντα διατροφής σε καλή ποιότητα και σε χαμηλή τιμή, με όρους». Κ. Τζομίδης 15/9/2012.

 


Χωρίς γλουτένη

 

Με αλεύρι από όσπρια (ρεβίθια, μπιζέλια) πειραματίζονται οι Ισπανοί που θα δώσει ένα ελκυστικό σε εμφάνιση και γεύση ψωμί, αντικαθιστώντας την σόγια, για να κάνουν ψωμί, που θα είναι κατάλληλο για ανθρώπους με αλλεργίες και δυσανεξία σε γλουτένη. δρ Μ. Καπέλλας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης. bakery & snacks. agronews.gr.

 


Δίκοκκο στάρι

Είναι σιτηρό με μεγάλη προϊστορία στον ελλαδικό χώρο , ιδανικό για ήπιας μορφής και αειφόρο γεωργία , δεν χρειάζεται λιπάσματα και φυτοφαρμάκα ,είναι άριστη τροφή και  η μεταποίησή του μας δίνει υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντα. Παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης σπόρων,  προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη και η καλλιέργειά του είναι εφικτή ακόμα και σε πετρώδη εδάφη, μέχρι 1.500 μέτρα υψόμετρο.

Η χημική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει  πρόβλημα πλαγιάσματος. Οι ανάγκες σε άζωτο καλύπτονται είτε με ζωική κοπριά, είτε με  χλωρά λίπανση με ψυχανθή. Το έντονο αδέλφωμα και το ύψος του, το κάνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό απέναντι στα ζιζάνια, τα οποία περιορίζει από μόνο του. Έχει παχύ και σκληρό καλάμι που το κάνει ανθεκτικό στο πλάγιασμα. Το είδος είναι ανθεκτικό στις συνήθεις ασθένειες σταριών (χωρίς φυτοπροστατευτικά). Αποθηκεύεται ασφαλέστερα γιατί έχει επενδυμένους καρπούς που δεν μπορούν εύκολα  μύκητες και  έντομα να προσβάλουν. Το δίκοκκο σιτάρι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από άλλα σιτάρια και λιγότερη γλουτένη. Λόγω της αναγκαστικής ύπαρξης των περιβλημάτων στο αλεύρι (ολικής αλέσεως), αυξάνεται σημαντικά η περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα (λυσίνη), ινώδεις ουσίες (κυτταρίνη), περισσότερο εύπεπτες πρωτεΐνες (αλβουμίνες, σφαιρίνες) και ανόργανα στοιχεία (μαγνήσιο). Κ. Μπούντας, 25310 82019 & 22121, 6974336775

 


Συντάξεις

 

Ευρωπαίοι, Μετανάστες από γειτονικές χώρες, με λίγους μόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα, αφού συμπληρώσουν τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την ελληνική κατώτατη σύνταξη (ΙΚΑ=716€, ΟΓΑ=340+ΕΚΑΣ), σύμφωνα με κανονισμούς της ΕΕ. Σήμερα στην Ελλάδα «εργάζονται» 130.000 Βούλγαροι & Ρουμάνοι και αυξάνονται ραγδαία. Οι συντάξεις στην Βουλγαρία είναι σήμερα 40-130€ μηνιαία. Μ. Λαμπαδίτη. (σσ. όλοι εμείς που πληρώναμε χρόνια θα καλύψουμε χιλιάδες «μετανάστες» ως συνταξιούχους, ΤΙΝΑΖΟΝΤΑΣ στον αέρα τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Και όλα αυτά διότι κανείς δεν βεβαιώνει υπεύθυνα που ζουν πραγματικά αυτοί οι «συνταξιούχοι»).

 


Λαγκαδάς, 27/9

 

Η Γυναικεία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΥΓΔΟΝΙΑ» (6975718664) και ο Δήμος Λαγκαδά προσκαλούν στις 27 Σεπ 2012, στις 19.00, στα Λουτρά Λαγκαδά, σε ημερίδα γνωριμίας, με κύρια θέματα: Αξιοποίηση των αυτοφυών αρωματικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας, Πολλαπλασιαστικό υλικό των Ελληνικών αρωματικών ειδών,

Ιδιότητες & χρήσεις Ελληνικών αρωματικών & Κοινωνικές Συνεταιρ. Επιχειρήσεις.

 


Καρπενήσι, 30/9

 

Στις 30/9/2012, στο Καρπενήσι, στις 10.30 (Πνευμ. Κέντρο Ευγένιος Αιτωλός)

συζητούνται: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ της Ευρυτανίας, Αναπτυξιακές Συμπράξεις,

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Τοπική Ανάπτυξη, Γυναικεία

Επιχειρηματικότητα, Αγροδασοπονία κλπ. 6980764652

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε