ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος


Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

 

Την Κυριακή, 21 Οκτ 2012, στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, με την παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Δρ Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Η ΕΚΑΓΕΜ που έχει εγγεγραμμένα 250 μέλη καταφέρνει ακόμα να υπάρχει και να προσφέρει στην Ελληνική αγροτική ανάπτυξη περιμένοντας καρτερικά χρόνια την «απελευθέρωση» των Σχεδίων Βελτίωσης και των ελλήνων αγροτών, και μαζί και την επιβίωση των 8.000 εργαζομένων τους και των άλλων τόσων περίπου εργαζομένων στις συνδεδεμένες δραστηριότητες, επιμένοντας Ελληνικά.

Είναι αλήθεια ότι στους τελευταίους 12 μήνες η ελληνική δημόσια διοίκηση είχε «καταφέρει» να αξιολογήσει 200 περίπου Σχέδια Βελτίωσης. Τους τελευταίους μήνες χρεώθηκαν 7735 Σχέδια Βελτίωσης (όλα), αξιολογήθηκαν 4629 Σχέδια Βελτίωσης, γνωμοδοτήθηκαν 1527 Σχέδια Βελτίωσης, και προεγκρίθηκαν 615 Σχέδια Βελτίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 115.000.000€ (63 εκ € Ευρωπαϊκής επιδότησης, από τα αποθηκευμένα χρήματα που η ΕΕ μας έχει ήδη δώσει εδώ καικαιρό).

Με τον ρυθμό αυτό σε λίγο οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις γεωργικών μηχανημάτων, ίσως να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να καταλήξουμε σε απώλειες, λόγω εσπευσμένων εισαγωγών. Τελικά «αν δεν βρέξει τι θα γίνουμε και άμα βρέξει που θα πάμε να κρυφτούμε», κινδυνεύει να γίνει η ανωμαλία που λέγεται Δημόσια Διοίκηση. Και να σκεφθείς ότι σήμερα το τέλος του 2012, δεν υπάρχει ακόμα το ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση των πληρωμών, που σημαίνει ότι αν όλα γίνουν σωστά και γρήγορα από σήμερα και μετά, δεν μπορεί να ξεκινήσουν καμιάς μορφής εκταμιεύσεις μέχρι τον Ιαν 2013 (συμβατικό χρόνο παράδοσης του ηλεκτρονικού συστήματος από την ανάδοχη επιχείρηση). Ούτε αυτό δεν είναι ακόμα έτοιμο, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, εκτός αν όλοι ήξεραν ότι το ΠΑΑ 2007-2013 δεν θα πληρώσει τίποτε πριν τον Ιαν 2013. και δεν μας το έλεγαν … … … …

Από όσα ανέφερε ο κ. Α. Θεοχαρόπουλος, στην πολύ ειλικρινή ανταλλαγή σκέψεων, θέσεων και πληροφοριών, με σκοπό να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επιχειρηματικές αποφάσεις των Ελλήνων Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων επισημαίνουμε ότι στο ΠΑΑ 2007-2013 προβλέπονταν η πληρωμή των υπολοίπων απο το προηγούμενο ΠΑΑ 2000-2006 (ύψους 107 εκ €), τα Μικρά Σχέδια (581 Σχέδια, 14.000.000 εκ € από τα οποία πληρώθηκαν 2.500.000€) και τα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης, για τα οποία έγιναν 7735 αιτήσεις και ζητήθηκαν 670.000.000€, από τα οποία στα 5424 ζητιόντουσαν ελκυστήρες 350,5εκ€, στα 6134 ζιτιόντουσαν παρελκόμενα 232 εκ€ και στα 4332 προβλέπονταν αρδευτικά ύψους 53 εκ€. Τελικά φαίνεται ότι όλη η Αγροτική Ανάπτυξη στηρίζεται από επενδύσεις-αγορές σε μηχανήματα.

Από επισκέψεις σε εκθέσεις της Ιταλίας και της Βουλγαρίας καταγράφηκε διαφορά στις τιμές γεωργικών ελκυστήρων με τις «ελληνικές τιμές» να είναι πάνω από 20% , ενώ από επισκέψεις σε εκθέσεις στην Τουρκία οι διαφορές ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Ίσως η διαφθορά στην Ελλάδα να μην είναι μόνο 6% του ΑΕΠ ή ίσως οι επιχειρηματίες των ελκυστήρων στην Ελλάδα να περιλαμβάνουν και κάποιες ακόμα δαπάνες που δεν κατονομάζονται …

Επισημάνθηκε ότι δίνεται η δυνατότητα με την έγκριση να μπορεί να προκαταβληθεί το 50%, με την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής τραπέζης (αυτό και αν είναι δύσκολο), από τον δικαιούχο. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι πληρωμές αποδεικνύονται με εξοφλημένο τιμολόγιο και ισόποση κατάθεση των χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό της κατασκευάστριας επιχείρησης (διπλό διαδικαστικό πρόβλημα).

Στα Σχέδια Βελτίωσης δόθηκε προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους (μήπως σταματήσει η αιμορραγία συναλλάγματος στις εισαγωγές ζωικών προϊόντων), στους Νέους Αγρότες και στους καπνοπαραγωγούς, ενώ θα ήταν καλή ιδέα να αναρτώνται οι εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων, αφού πρόκειται για δημόσιες πληρωμές, όπως γίνεται με όλα στην Διαύγεια.

Πολύ υποστηρικτικοί για τον κλάδο ήταν οι χαιρετισμοί του κ. Ι. Παπαργύρη (εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης), του κ. Α. Λυκάρτση (εκπροσώπου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και του κ. Δ. Μιχαηλίδη (εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών).

Ο κ. Δημήτριος Ηλιάδης (πρόεδρος ΕΚΑΓΕΜ) ανάμεσα στα άλλα είπε:

Η ΕΚΑΓΕΜ συμμετέχει στις Θεματικές Ομάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού-ΘΟΣΣ του ΥπΑΑΤ για το πλαίσιο του 2014-2020.

Προτείνει την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης με ανοικτές ημερομηνίες, για να μην δημιουργείται αδυναμία προγραμματισμού κατασκευών και δραστηριοτήτων, με τεράστια δυσαναπλήρωτα κενά δράσης για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ΕΚΑΓΕΜ υποστηρίζει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους με τον καλύτερο τρόπο.

Από την συμμετοχή της ΕΚΑΓΕΜ στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση ότι από τους 233 παρόντες οι εκπρόσωποι των αγροτών ήταν μόνο 5 και ότι ο αγρότης κ. Β. Κόλλιας (ΠΕΝΑ) επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα μόνο με Δημόσιους Υπαλλήλους.

Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα:

Η ΠΕΝΑ ευχαριστεί την ΕΚΑΓΕΜ για την σταθερή προσήλωση στην επιλογή της συνεργασίας, και την προσκαλεί στις 11 Νοε 2012, στο Λιτόχωρο, στις 11.00 στην αξιολόγηση του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών.

Η ΠΕΝΑ προωθεί την καταξίωση των αγροτικών επαγγελμάτων και την αυτοπεποίθηση τους αγρότες με την πρόσκληση παρουσίασης πετυχημένων πρακτικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέσα στην Zootechnia (6-10/2/2013) και μάλιστα με ειδική εκδήλωση προσέγγισης της έρευνας με την ζήτηση των αγροτών.

Φαίνεται ότι οι μόνες τυπικές πανελλήνιες δομές αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων σήμερα είναι η Πανελλήνιας Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Σύνδεσμός Ελληνικής Κτηνοτροφίας και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ. Η ΠΕΝΑ εύχεται να καταργηθεί ο νόμος 4015/2011 για τον αγροτικό συνδικαλισμό και να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα με Ενιαία Φωνή για όλους τους αγρότες, η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε 2-5 χρόνια σε μία κεντρική αγροτική συνδικαλιστική δομή, χωρίς να αποκλείει κανέναν

Η ΠΕΝΑ πιστεύει και επιθυμεί να γίνει κατανοητό ότι όλοι οι αγρότες βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων, με τους αγροτικούς συμβούλους, με τους παροχείς υπηρεσιών στους αγρότες, με τους ερευνητές αγροτικών, και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης για ποιοτικότερα και καλύτερα αγροτικά προϊόντα στους καταναλωτές.

Είναι λυπηρό να εμφανίζονται νησίδες φοροαπαλλαγών στην σημερινή Ελλάδα και τελικά να πληρώνουν μόνο τα γνωστά «υποζύγια» της φορολογίας. Φαίνεται ότι εκτός από τα διάφορα ειδικά καθεστώτα, ισχύουν και άλλες μη ευρέως γνωστές στρεβλώσεις, όπως των εφοπλιστών, των ειδικών αμοιβών, ακόμα και των ειδικών χρήσεων (Mall κλπ).

Φέτος Διεθνές Έτος Συνεργατισμού θα άξιζε να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Χρηματοπιστωτικού εργαλείου για την αγροτική ανάπτυξη, διότι ο αγροτικός τομέας έχει ιδιαιτερότητες που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν οι εμπορικές τράπεζες. Ακόμα και η με το όνομα Αγροτική τράπεζα είχε πράξεις που μόλις έφθαναν στο 15% των εργασιών της.

Στην πολύ παραγωγική Γενική Συνέλευση της ΕΚΑΓΕΜ προήδρευσε ο παλαιός πρόεδρος κ. Στέργιος Πέτκος, δίνοντας ένα καλό σημάδι συνέχειας σε συλλογικές δομές.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Στο πάνελ: ο Πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κ. Δ. Ηλιάδης, η κα Δημ. Εμμανουηλίδου, ο κ. Στ. Πέτκος, ο Ε. Γ. κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο Γ.Γ. ΕΚΑΓΕΜ κ. Μακ. Πρωτόπουλος.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε