ΑΜΚΕ Ερύμανθος



Το σύνθημα!
Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2012 19:31

Ανάρτηση από oikopress.gr


Το σύνθημα «φυσικά μπορείς» κέρδισε το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΣΚΑÏ στην καμπάνια του για το περιβάλλον.

Σχολιάζοντας αυτό το επίκαιρο γεγονός προφανώς όλοι μπορούμε ο καθένας ξεχωριστά με τις πράξεις του να μην ρυπαίνει, να πηγαίνει στην ανακύκλωση τα άχρηστα υλικά και σκουπίδια, να επιλέγει φιλικά προϊόντα προς το περιβάλλον και να καταναλώνει λιγότερα και με περίσκεψη υλικά.

- Αυτό είναι μια υπεύθυνη στάση ζωής, αλλά σε κάθε περίπτωση μια ατομική στάση ζωής.

- Δεν μας λέει τίποτε για την προϋπόθεση συλλογικής δράσης στον αγώνα για τις πράσινες πόλεις , όπως δεν μας λένε τίποτε οι καμπάνιες του ΣΚΑÏ για τον συντονισμό δράσης των συλλογικών οργανώσεων που αγωνίζονται για το περιβάλλον.

Προφανώς, το επίκεντρο στην ατομική συνείδηση και συνειδητότητα δεν είναι τυχαία.

Προφανώς, η αγνόηση της συλλογικότητας είναι μια πολιτική επιλογή.

- Οι σκεπτόμενοι όμως και βαθύτερα υπεύθυνοι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα περιβάλλοντος της πόλης και του πλανήτη μόνον με τις καμπάνιες και τις ατομικές ενέργειες.

Οι κλιματικές αλλαγές, τα μεγάλα αυτά προβλήματα, και η εφιαλτική ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων δεν αντιμετωπίζονται μόνον με την καμπάνια αλλαγής των λαμπτήρων και τη δασική πολιτική με το φύτεμα δέντρων από τους εθελοντές πολίτες.

Οι καμπάνιες αυτές, όταν γίνονται από τα Μ.Μ.Ε., όσο κι αν είναι σημαντικές απαντούν μόνο μερικώς στο πρόβλημα γιατί λένε την μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι η οικολογικοποίηση της πολιτικής από τα κάτω, με το συντονισμό των χιλιάδων συλλογικών οργανώσεων που δρουν συστηματικά για το περιβάλλον, παρεμβαίνοντας στο σύνολο της περιπλοκότητας των προβλημάτων.

ΜΙΝΤΙΑ , περιβάλλον

Και η κοινοπραξία των Μ.Κ.Ο. στο Διαδύκτιο

Είναι φανερό ότι :

- Μερικά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν αντιληφθεί ότι η οικολογία είναι της μόδας και πουλάει , και γι’ αυτό επενδύουν σε καμπάνιες για το περιβάλλον.

Αυτό φυσικά είναι μια καλοδεχούμενη δραστηριότητα όταν δεν υποκρύπτει την μονοπώληση ενός ολόκληρου χώρου από «συντεχνίες» και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως δυστυχώς συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σήμερα μετατρέποντας και την κοινωνική εταιρική ευθύνη σε μια επιχείρηση κερδοσκοπίας, και αμφιβόλου τελικής αποτελεσματικότητας. Μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο οι χιλιάδες συλλογικές οργανώσεις που δρουν στον οικολογικό χώρο, μπορούν να απαντήσουν με την κοινοπραξία επικοινωνίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων στο διαδύκτιο. Να το χρησιμοποιήσουν ως το μεγαλύτερο και μαζικότερο επικοινωνιακό μέσο χωρίς χειραγώγηση από μονοπωλιακές καταστάσεις και ελεγχόμενο από τους ίδιους τους πολίτες.

Είναι ο μόνος δρόμος για μια αυθεντική ανοικτή συμμετοχική οικολογία, και αρκούντως αποτελεσματική.

Θα είναι μια παράλληλη κίνηση των Μ.Κ.Ο. όπως γίνεται με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και όπως γίνεται με το δίκαιο αλληλέγγυο εμπόριο.

Πράσινες πόλεις, πράσινη επιχειρηματικότητα, πράσινες προμήθειες, 

είναι ένα τρίπτυχο βάσει του οποίου μπορούν να ενεργοποιηθούν οι πολίτες, οι συλλογικές οργανώσεις, οι Δήμοι, και οι επιχειρήσεις δραστικά και αποτελεσματικά για το περιβάλλον.

Οι πράσινες πόλεις είναι το ελκυστικό όραμα για ένα καλύτερο αύριο στους πολίτες. Η ανανέωση της πολιτικής και της ελπίδας, για βιώσιμο περιβάλλον.

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι η ολική ρεαλιστική και οργανωτική προϋπόθεση για την χρηματοδότηση φιλικών δραστηριοτήτων προς το περιβάλλον, το πεδίο προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και απασχολησιμότητας  σ’ ένα οξειδωμένο και τελματωμένο κόσμο.

Οι πράσινες προμήθειες είναι η ενεργός συμμετοχή του καταναλωτή στην επιλογή φιλικών υλικών για το περιβάλλον και ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας . Είναι η μέριμνα του πολίτη για να ενισχυθούν στο δημόσιο και στους δήμους οι προμήθειες σε φιλικά υλικά προς το περιβάλλον.

Πράσινες Πόλεις, πράσινες στέγες, πράσινη επιχειρηματικότητα και πράσινες προμήθειες / είναι το πακέτο της πολιτικής για μια αποτελεσματική συμμετοχική οικολογία από όλους τους πολίτες.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε