ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες Στο ταμείο οι αγρότες για το φωτοβολταϊκό ρεύμα


Στο ταμείο οι αγρότες για το φωτοβολταϊκό ρεύμα

Αναδημοσίευση από το μηνιαίο περιοδικό της ΠΑΣΕΓΕΣ

«Αγροτικός Συνεργατισμός», ΤΕΥΧΟΣ 110

Επιμέλεια: Ευαγγελία Χ. Κωτσοβίνου, Γεωπόνος


  

F7_8.eksof

Ζητούμενο η εξασφάλιση ρευστότητας για επενδύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη του μήνα, πενήντα συνολικά αγρότες από την περιοχή του Αγρινίου – περιοχή αρμοδιότητας της τοπικής Ένωσης, θα έχουν εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά τους πάρκα σε αγροτεμάχια, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες του σχετικού Νόμου για τις ΑΠΕ, πάντοτε υπό την καθοδήγηση της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Ήδη υπάρχουν αγρότες - μέλη μας που όχι μόνον έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των πάρκων στα χωράφια τους, αλλά ήδη έχουν πληρωθεί για το ρεύμα που παρήγαγαν», αναφέρει στον «Αγροτικό Συνεργατισμό» ο πρόεδρος της Ένωσης και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος προσθέτει πως το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση πενήντα πάρκων συνολικά από παραγωγούς, που απευθύνθηκαν και περαίωσαν τη διαδικασία μέσω της τοπικής Ένωσης.

Οι εν λόγω αγρότες παρά τις δυσκολίες κατάφεραν να υλοποιήσουν τα επενδύσεις τους, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετοί που συναντούν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων, λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί στη χώρα μας κι όχι μόνον.

Οι ίδιοι ευελπιστούν σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους και να παράξουν «πράσινη» ενέργεια.

«Καμιά συζήτηση για έκτακτα μέτρα»

Απορρίπτει κατηγορηματικά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) οποιαδήποτε εφαρμογή έκτακτων μέτρων στα οικονομικά των εν λειτουργία φωτοβολταϊκών έργων, ενώ εμφανίζεται ανοικτός σε συζήτηση αναφορικά με τα νέα συμβόλαια. Όπως αναφέρει ο ΣΠΕΦ σε ανακοίνωσή του, ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων με αναδρομική ισχύ θα αποτελούσε «τιμωρία» όλων αυτών που τόλμησαν να επενδύσουν στον κλάδο, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, αποτελώντας έτσι το αρνητικότερο παράδειγμα προς αποφυγή κάθε νέας επένδυσης στην Ελλάδα. Αναλυτικά στην ακακοίνωσή του ο ΣΠΕΦ επισημαίνει ότι: «Στην Ελλάδα του Μνημονίου, της ύφεσης και της αποσύνθεσης δεν θα μπορούσε να υπάρξει αρνητικότερο παράδειγμα προς αποφυγή κάθε νέας επένδυσης στην Χώρα από την «τιμωρία» όλων αυτών που τόλμησαν να επενδύσουν σε πείσμα των καιρών «ψηφίζοντας» Ελλάδα και κρατώντας τα χρήματα τους εδώ. Η φημολογία των τελευταίων ημερών περί επιβολής έκτακτων μέτρων κατά των υφιστάμενων μονάδων με τεχνάσματα έκτακτης φορολογίας στις επιχειρήσεις αυτές ή λογιστικού περιορισμού της απορροφούμενης παραγωγής τους, είναι αφενός αντισυνταγματικές και απολύτως παράνομες αντίστοιχα, αφετέρου προκαλούν ακόμη περισσότερη επενδυτική αβεβαιότητα σε μια Ελλάδα που διψάει για κάθε είδους επένδυση. Αναρωτιόμαστε, άραγε τι να προκαλεί αυτήν την κακόπιστη, ανθελληνική και εκδικητική συμπεριφορά κατά πραγματικών επενδύσεων που στήριξαν την χώρα και ποια σκιώδη κέντρα ή τεχνολογίες, οπωσδήποτε άσχετες με τις ΑΠΕ, προσπαθούν να ενορχηστρώνουν την καταστροφή χιλιάδων παραγωγών;

«Ενδεχόμενη εφαρμογή μέτρων με αναδρομική ισχύ

θα αποτελούσε «τιμωρία»

όλων αυτών που τόλμησαν να επενδύσουν στον κλάδο,

παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα»


Όσον αφορά στα νέα έργα, ο ΣΠΕΦ, όπως έπραξε άλλωστε και κατά το παρελθόν καταθέτοντας σειρά προτάσεων προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι διατεθειμένος να καθίσει για μια ακόμη φορά στο τραπέζι ενός οργανωμένου διαλόγου, προκειμένου να εξεταστούν κατά τρόπο τεκμηριωμένο εάν υπάρχουν περιθώρια ορισμένων παρεμβάσεων, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τις ειδικές συγκυρίες που βιώνει η Χώρα μας.

Ο ΣΠΕΦ πρωτίστως ενδιαφέρεται για την υγεία του ηλεκτρικού συστήματος της Χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία διετία έγιναν αποδεκτές δυο μειώσεις στα Feed-In-Tariffs ενώ με πρόταση του Συνδέσμου εξαιρέθηκαν τα Φ/Β από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Επιπλέον υπήρξαν προτάσεις του Συνδέσμου για δραστικότερα μέτρα σε επιμέρους κατηγορίες Φ/Β όπως π.χ. τα οικιακά. Περαιτέρω ο ΣΠΕΦ, διαβλέποντας την περαιτέρω οικονομική κατάρρευση του ΛΑΓΗΕ, αντέδρασε εγκαίρως προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της αποζημίωσης της ΣΗΘΥΑ (τεχνολογία με χρήση ορυκτών καυσίμων) με Feed-In-Tariff, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικών του λειτουργού κατά τουλάχιστον €5.500.000 μηνιαίως. Δεν μπορεί λοιπόν τα Φωτοβολταϊκά να είναι το εξιλαστήριο θύμα για τα κακώς κείμενα της αγοράς.

Σήμερα που η Ελλάδα βάλλεται οικονομικά από παντού η λειτουργία των Φ/Β έχει ήδη απτά θετικά αποτελέσματα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Για πρώτη φορά υπό συνθήκες καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν βρίσκεται στα όρια του χρυσοπληρώνοντας έτσι πανάκριβες εφεδρείες και εισαγωγές ρεύματος που μέσω του μηχανισμού της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) συμπαρασύρουν στις υψηλές τους αποζημιώσεις το σύνολο της συμμετέχουσας προσφοράς ρεύματος παράγοντας έτσι υπερκέρδη στις υπόλοιπες συμβατικές μονάδες. Ενώ άλλοτε καταγράφονταν απανωτά ιστορικά ρεκόρ ισχύος της τάξης των 10,500 MW, σήμερα τα φορτία αιχμής δεν υπερβαίνουν τα 8,000 MW στο σύστημα. Τούτο πέρα από την κρίση στη ζήτηση οφείλεται και στα Φ/Β που λειτουργούν στην μέση και χαμηλή τάση και τα οποία προσφέρουν αποκεντρωμένα στην αιχμή το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους δηλαδή 800 περίπου MW. Αυτό το αποφευγόμενο κόστος πρέπει επιτέλους να πιστωθεί στα φωτοβολταϊκά και στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ».

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε