ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Γενικού ενδιαφέροντος Δομές Συμβουλευτικής για άπορες οικογένειες


Δομές Συμβουλευτικής για άπορες οικογένειες

Γράφει ο Πάνος Δήμος 

Κοινωνιολόγος 

Την τελευταία τριετία, λόγω της οικονομικής ύφεσης που επικρατεί στην χώρα μας, οι αριθμός των απόρων οικογενειών έχει αυξηθεί δραματικά. Ωστόσο, υπάρχουν κοινωνικές δομές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για συμβουλευτική - ψυχολογική υποστήριξη, νομική αρωγή αλλά και παροχή σίτισης και στέγασης. Οι υπηρεσίες αυτές οι οποίες είναι δωρεάν, παρέχονται κυρίως από το κράτος αλλά και από διάφορους φορείς όπως μη κυβερνητικές - μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, στόχος των οποίων είναι να συνδράμουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ενδεικτικά αναφέρω τις ακόλουθες:

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων υλοποιεί προγράμματα σκοπός των οποίων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων απόρων και αστέγων. Επίσης, αναπτύσσει μηχανισμούς που θα μελετούν και θα φροντίζουν για τη μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξή τους.

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης συγκεντρώνει και διανέμει είδη τροφίμων, ιματισμού, υπόδησης κ.τ.λ. σε όσους προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, αλλά και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που εντοπίζονται να έχουν ανάγκη. Λειτουργεί Κέντρο Σίτισης, το οποίο διανέμει μέχρι 1.500 μερίδες φαγητού ημερησίως. Επίσης, διατηρεί Ξενώνες, στους οποίους παρέχεται φιλοξενία σε άστεγους συμπολίτες μας.

Το«Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι μία δομή του Ιδρύματος που λειτουργεί σε συνεργασία με τη χορηγό εταιρεία Carrefour - Μαρινόπουλος και στεγάζεται επί της οδού Σοφοκλέους 66. Αφορά στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης 200 απόρων οικογενειών και μοναχικών ατόμων, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Το Ίδρυμα έχει αναπτύξει και άλλες μορφές κοινωνικής δράσης.

Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» παρέχει δωρεάν φάρμακα σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Η «Αθηναϊκή Αγορά» προσφέρει δωρεάν ενδύματα και υποδήματα, για άπορους, άτομα και οικογένειες.

Ο «σταθμός τροφίμων» ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης. Έχει όμως συνεχώς ανάγκη από δωρεές και χορηγίες σε είδη τροφίμων, τα οποία διανέμει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις ποσότητες που δέχεται. Τόπος συγκέντρωσης των τροφίμων είναι οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην οδό Πειραιώς 35.

Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παρέχονται από τα Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής που λειτουργούν σε ορισμένους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπως το κέντρο ψυχικής υγείας του Δήμου Αθηνών, Πειραιά, Ζωγράφου κ.ά. τα οποία παρέχουν συστηματική ψυχολογική υποστήριξη σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, μεταξύ αυτών και άπορες οικογένειες.

Κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες στους τομείς της θεραπείας, πρόληψης και εκπαίδευσης παρέχονται από:

- Τη μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis ( http://www.praksis.gr), που έχει ως κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Κύριος στόχος της είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν εδώ και 13 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.ά.) Οι δράσεις της απευθύνονται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης (οικονομικούς μετανάστες, άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους κ.τ.λ.).

- Το Κοινωνικό Ιατρείο αποτελεί την κοινή προσπάθεια της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να στηρίξουν τους χιλιάδες ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους πολίτες. Παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και αποτελεί το πρώτο κοινό βήμα στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογράψει η «Αποστολή» με τον Ι.Σ.Α.

Επίσης, προβλέπεται η λειτουργία με εθελοντές ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου και των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας που διαθέτει η «Αποστολή».

Το Ιατρείο στεγάζεται στο κτίριο του ΙΣΑ και παρέχει με εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ενήλικες και παιδιά, συγκεκριμένες ώρες και μέρες την εβδομάδα. Κλινική Εξέταση και Παρακολούθηση από εθελοντές ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων – Ιατρικό Φάκελο – Χορήγηση Φαρμάκων – Παραπομπή για εργαστηριακές εξετάσεις σε Ιατρεία και Ιατρικά Κέντρα εθελοντών ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και Εμβολιασμό (Βασικός εμβολιασμός παιδιών – εφήβων και εμβολιασμοί ενήλικων – ηλικιωμένων).

Συντονισμένες υπηρεσίες ψυχολογική, οικονομική και ηθική συμπαράσταση παρέχονται από 10 υπηρεσίες που ενώνονται μαζί στην οργάνωση:

«Μαζί για το Παιδί» ( http://www.mazigiatopaidi.gr/main.php). Η συγκεκριμένη ένωση ιδρύθηκε το 1996 με σκοπό να ενώσει ισότιμα τις προσπάθειές τους για το παιδί σε ανάγκη. Το έργο της Ένωσης είναι πολύπλευρο αφού το κάθε ένα από τα σωματεία της προσφέρει διαφορετικές υπηρεσίες καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα υπηρεσιών προς στο παιδί και την οικογένειά του. Κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης βρίσκουν καταφύγιο άπορα παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά που για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών, παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Οι 10 φορείς προσφέρουν ετησίως υπηρεσίες και ένα καλύτερο μέλλον, συνολικά, σε περισσότερα από 5.000 παιδιά στην Ελλάδα.

Πολίτες με χαμηλού εισόδημα δικαιούνται δωρεάν νομική βοήθεια η οποία προσφέρεται από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Τέλος, υπηρεσίες συμβουλευτικής για θέματα απασχόλησης παρέχονται από τη Μ.Κ.Ο. Νόστος. Ο Νόστος δραστηριοποιείται στον τομέα της υποστήριξης της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης όσων ατόμων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να ενσωματωθούν στο κοινωνικό ιστό και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Για το σκοπό αυτό παρέχει υπηρεσίες και ασκεί δραστηριότητες κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε