ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη Ελληνο-γερμανική συνέλευση για την περιφερειακή ανάπτυξη


Ελληνο-γερμανική συνέλευση για την περιφερειακή ανάπτυξη

Γράφει η Έφη Κοσκώση 

Κοινωνιολόγος

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνο-γερμανική συνέλευση με συμμετέχοντες οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Γενικός πρόξενος της ΟΔ της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέσλερ Όμπερμάιερ στο χαιρετισμό του κατά τις διαδικασίες της συνέλευσης, αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της συνάντησης τόσο για την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για την ανάπτυξη των ελληνο-γερμανικών σχέσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην περσινή εμπειρία από τη δεύτερη ελληνο-γερμανική συνέλευση (DGV) που επίσης είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 5 & 6 Νοεμβρίου του 2011. Η επιτυχία της δεύτερης ελληνο-γερμανικής συνέλευσης ήταν που ώθησε τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης να μεριμνήσει από πολύ νωρίς προκειμένου να φιλοξενηθεί και η τρίτη στη Θεσσαλονίκη και ενεργοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ώστε να ορίσει από γερμανικής πλευράς η κ. Μέρκελ ως ειδικό εντεταλμένο της DGV τον κοινοβουλευτικό υπουργό κ. Φούχτελ ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποίησε μεγάλο αριθμό προθύμων εταίρων στη Γερμανία.

Στη συνέχεια ο κ. Όμπερμάιερ αναφέρθηκε στη συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή δημάρχων και περιφερειαρχών και από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία, και τα θετικά σχόλια όλων όσοι συμμετέχουν στη συνάντηση. Εξύμνησε τις προσπάθειες του γραφείου DGV στη Θεσσαλονίκη, που αν και διαθέτει μικρή ομάδα συνεργατών κατάφερε να υποστηρίξει φέτος 10 εκδηλώσεις και συνέδρια με πρωτοβουλία κυρίως ελλήνων. Τόνισε την ανάγκη όλες αυτές οι ιδέες που διατυπώνονται στις ελληνο-γερμανικές συνελεύσεις να γίνουν δράση, μέσω της καλύτερης αξιοποίησής τους από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο χαιρετισμό του απευθύνθηκε στους έλληνες δημάρχους και περιφερειάρχες ώστε να επωφεληθούν των προσφορών των γερμανών δημάρχων προκειμένου όχι απλά να μεταφερθούν μοντέλα από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αλλά προκειμένου να αναπτυχθεί ένας ισότιμος διάλογος «…και μια δικτύωση που θα οδηγήσει σε προώθηση της οικονομικής και πολιτιστικής ανταλλαγής, σε περισσότερες επενδύσεις, πιο ζωηρό εμπόριο και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Η DGV έχει ένα πρακτικό προσανατολισμό και κανείς δεν αποσκοπεί σε βραχύβιες επιτυχίες στα ΜΜΕ».

Τέλος, τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της συμμετοχής φορέων της κοινωνίας των πολιτών ώστε να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική η συνολική διαδικασία και αναφέρθηκε στην Greek German Civil Society Initiative (GGCS): «Για το λόγο αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα που ορισμένες ελληνικές και γερμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέλαβαν την πρωτοβουλία, να δημιουργήσουν με αφορμή τη DGV την Greek German Civil Society Initiative (GGCS)».

F9 Kokkosi2Η τέταρτη Ελληνο-γερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2013 στη Νιρεμβέργη.

Κάποιες από τις εκδηλώσεις και τα συνέδρια που διοργάνωσε το γραφείο DGV μέσα στο 2012 αφορούσαν τα παρακάτω θέματα:

  • Από τις 29 έως τις 30 Μαΐου διοργανώθηκε στην Καβάλα συνεδρία για τον τουρισμό. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας, Έλληνες και Γερμανοί συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση τεχνικών συζήτησαν για την τουριστική διαφοροποίηση της Ελλάδας. Έμφαση δόθηκε στους τομείς του αγροτουρισμού, του οινοτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού, τις βιώσιμες τουριστικές προσεγγίσεις για τις ορεινές περιοχές και τους Εθνικούς Δρυμούς, τις περιοχές των λιμνών και υγροβιότοπων καθώς και για τον περιηγητικό και χειμερινό τουρισμό. Στη συνάντηση υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Βάδης-Βιρτεμβέργης και των τεσσάρων περιφερειακών ενώσεων δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
  • Κατόπιν προσκλήσεως του δημάρχου Καστοριάς, συνήλθε στην Καστοριά από τις 21 έως τις 24 Ιουνίου συνεδρία για την περιφερειακή και αειφόρο ανάπτυξη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η λίμνη της Καστοριάς και η ρύπανσή της, αλλά και η σπουδαιότητά της ως πόλου έλξης για την ανάπτυξη του οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή. Αποτέλεσμα της συνεδρίας ήταν και η επιδίωξη συνεργασίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως στην περιφέρεια της λίμνης Κόνσταντς της Γερμανίας προκειμένου να ανταλλαχθούν εμπειρίες.
  • Στην Πτολεμαΐδα από τις 9 έως τις 10 Ιουλίου διοργανώθηκε συνέδριο για την ενεργειακή μετάβαση και την μετά-λιγνίτη εποχή στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Δικτύου Ελληνικών Ενεργειακών Δήμων. Το συνέδριο αποτέλεσε το πλαίσιο για μια ανταλλαγή τεχνογνωσίας, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τα σημεία προσέγγισης για μια περαιτέρω συνεργασία, όπως προέκυψαν από το συνέδριο αφορούν μεταξύ άλλων, μέτρα ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούνται από τα ορυχεία λιγνίτη, ο καθαρισμός της ρύπανσης και η εστίαση στην μετα-λιγνίτη εποχή.
  • Στην Παραμυθιά στις 16 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση της δημάρχου διοργανώθηκε συνέδριο για την πολιτισμική μνήμη και τη συνεργασία των νέων. Σκοπός του συνεδρίου ήταν οι νέοι δημότες της περιοχής να αναπτύξουν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να μπορέσουν να συνδέσουν την ιστορική κληρονομιά του τόπου, ο οποίος καταστράφηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, με τουριστικές δυνατότητες. Στο συνέδριο ακούστηκαν εισηγήσεις Ελλήνων και Γερμανών ειδικών.
  • Στο Λαγκαδά ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου διοργανώθηκε ημερίδα στις 3 Οκτωβρίου με θέμα την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Οι Γερμανοί συμμετέχοντες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Οι ειδικοί που συμμετείχαν πρότειναν προκειμένου να επιτύχουν οι εξαγωγές οι παραγωγοί να συνασπισθούν στα πρότυπα των γερμανικών συνεταιρισμών προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική και εμπορική ονομασία. Επίσης πρότειναν κατά τη διαφήμιση των προϊόντων να δοθεί έμφαση στην ιστορία των προϊόντων και τέλος στη σημασίας των διεθνών συνεργασιών.
  • Στις 2 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου έλαβε μέρος ημερίδα για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την προώθηση του ελαιόλαδου και των προϊόντων ελιάς. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίας αλλά και οι δυσκολίες που δημιουργούνται κατά την εξαγωγή ενός προϊόντος και συγκεκριμένα του ελαιόλαδου. Επιπλέον συζητήθηκαν οι περαιτέρω ευκαιρίες προώθησής του, η σημασία του μάρκετινγκ σε αυτή τη διαδικασία αλλά και η σύνδεση του προϊόντος με την ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε