ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη Νέα Ζηλανδία: Πραγματικότητα τα πρώτα «ηλιακά νησιά»


Νέα Ζηλανδία: Πραγματικότητα τα πρώτα «ηλιακά νησιά»

Το πρώτη νησιωτικό σύμπλεγμα που ικανοποιεί τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια κατέστη το Τοκελάου, εγκαταλείποντας οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα του Τοκελάου αποτελείται από τρεις ατόλες, βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό και ανήκει διοικητικά στη Νέα Ζηλανδία, η οποία μάλιστα χρηματοδότησε την «πράσινη» πρωτοβουλία με 7 εκατομμύρια δολάρια.

Και στις τρείς ατόλλες κατασκευάστηκαν ηλιακά δίκτυα, ενώ συνολικά εγκαταστάθηκαν 4.000 φωτοβολταϊκά πάνελ. Το τελευταίο ηλιακό δίκτυο ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το πρόγραμμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Τοκελάου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι τρεις κύριες ατόλες του Τοκελάου έχουν τώρα αρκετή ηλιακή ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδία.

«Μέχρι σήμερα το Τοκελάου εξαρτιόνταν κατά 100% στο ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος», προσέθεσε.

Ο πληθυσμός των νησιών Τοκελάου ανέρχεται σε 1.500 κατοίκους. Όσοι δεν μεταναστεύον στη Νέα Ζηλανδία ή τα γειτονικά νησιά Σαμόα ασχολούνται με τη γεωργία.

Με ύψος μόλις 1,8 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τα νησιά Τοκελάου απειλούνται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, ενώ ήδη αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης.




Πηγή:

econews.gr via http://www.real.gr

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε