ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνία πολιτών Atenistas «Αθηναίοι στην πράξη»!


Atenistas «Αθηναίοι στην πράξη»!

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου

Διεθνολόγος

Οι Atenistas έσβησαν ήδη τα κεράκια των δεύτερων γενεθλίων τους, έχοντας δώσει το δυναμικό παρόν με τη διοργάνωση μίας σειράς δράσεων στην πόλη μας, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα της και κατ΄ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Οι Atenistas είναι μία ομάδα πολιτών η οποία πιστεύει στον κοινωνικό ακτιβισμό προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι της καθημερινής μας ζωής. Θεωρούν ότι η Αθήνα είναι ένα πεδίο θετικών δράσεων και όχι μία «τελειωμένη ιστορία». Τους ένωσε η αγάπη τους για την πόλη της Αθήνας και αυτοχαρακτηρίζονται ως «μία ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας» η οποία είναι εναντίον της αδράνειας και της παθητικής αποδοχής των διαφόρων κακώς κειμένων της πόλης μας. Πιστεύουν στη μεγάλη δυναμική της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της όλους εκείνους οι οποίοι δεν είχαν ούτε «φωνή» αλλά ούτε και έναν δίαυλο προκειμένου να αναλάβουν ενεργό και ταυτόχρονα δημιουργικό ρόλο στις «ανοιχτές υποθέσεις της πόλης».

Οι Αtenistas δεν αποτελούν κομματικό μηχανισμό, αλλά όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι, αποτελούν «μία ζωντανή κοινότητα που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μία πολύ καλύτερη Αθήνα πιστεύοντας στη αναζωογονητική δύναμη της δράσης. Κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το «κράτος». Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο».

Οι Atenistas ανάγουν την υπεράσπιση της ελεύθερης προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους όπως πεζοδρόμια, πεζοδρόμους και πλατείες, σε ζωτική ανάγκη. Επιπλέον, θεωρούν ότι αν και δεν έχουν την άμεση δυνατότητα να αλλάξουν ριζικά την Αθήνα, είναι σημαντικό οι πολίτες της Αθήνας να θέσουν το δικό τους λιθαράκι στο οικοδόμημα της λύσης. Όσον αφορά της πρωτοβουλίες τους, τις δράσεις και τις καμπάνιες τους, οι Atenistas στοχεύουν στη συνεχή παρουσία και δράση ώστε να «εδραιωθούν μόνιμα θετικά αποτελέσματα».

 

ατενιστας1

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Βαρβάκειο.

Οι Atenistas πιστεύουν για το υπάρχουν νομικό πλαίσιο ότι «ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων καθημερινότητας της Αθήνας προέρχονται από τη μη εφαρμογή των νόμων που ήδη έχουμε. Υποσχόμαστε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση με στόχο τον σεβασμό τους».

Οι Atenistas είναι ένθερμοι υποστηρικτές της μετακίνησης με ποδήλατα και μέσα μεταφοράς αλλά και με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών όπως τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Επιπλέον, θεωρούν ότι μας βαραίνει όλους η ευθύνη για την καθαριότητα της πόλης και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε προκειμένου να επιτευχθεί ένα «καλύτερο αστικό περιβάλλον».

Ένας άλλος στόχος της ομάδας είναι η βελτίωση της όψης της Αθήνας προκειμένου να γίνει ακόμη πιο θελκτική στους τουρίστες. Θεωρούν ότι ο τουρισμός είναι η «βαρειά» βιομηχανία της πόλης η οποία θα πρέπει να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

Άλλος ένας βασικός άξονας των Atenistas είναι ο εντοπισμός και η αναγνώριση των «καλώς κειμένων» της πόλης μας, γιατί χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχουν και οφείλουμε να τα αναγνωρίσουμε αλλά και να τα γνωστοποιήσουμε.

Οι Atenistas περιγράφουν χαρακτηριστικά «Έχουμε πίστη. Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ξέρουμε καλά ότι κάθε νίκη, όσο μικροσκοπική κι αν δείχνει, θα μας κάνει πιο δυνατούς. Επειδή πέσαμε πολύ χαμηλά το να ξανασταθούμε στα πόδια μας είναι ένα ταξίδι που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα!».

Οι Atenistas σε δράση!

Η παρουσία των Atenistas είναι ιδιαιτέρως έντονη και συνεχής. Έχουν πραγματοποιήσει πληθώρα δράσεων οι οποίες είναι γεμάτες από φαντασία αλλά και ποικιλομορφία. Για παράδειγμα, από την πραγματοποίηση καθαρισμού σ’ ένα ιδιωτικό οικόπεδο το οποίο είχε καταντήσει σε χωματερή, μία ανάσα από την πλατεία Ομονοίας μέχρι την πρωτοποριακή εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Βαρβάκειο Αγορά, η οποία φιλοξένησε τους σολίστ της Λυρικής. Μία πρωτοβουλία η οποία ήταν γέννημα της σύμπραξης των Atenistas με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Δήμο Αθηναίων ο οποίος εκτός από την εξέδρα και την παροχή ρεύματος βοήθησε στην όλη προσπάθεια καθώς και της Ένωσης Κρεοπωλών Βαρβακείου.

Άλλης υφής δράσεις των Atenistas είναι οι περίπατοι που διοργανώνουν στις αθηναϊκές γειτονιές προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη μας. Μία τέτοια δράση αποτέλεσε η περιήγηση στο Γεράνι και στου Ψυρρή, από το «Γεράνι των τυπογραφείων, της Βαρβακείου Σχόλης, και τους ιταλικούς θιάσους του Θεάτρου Μπούκουρα στο αρχαίο και μεσαιωνικό αστικό ιστό της συνοικίας του Ψυρρή» που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα.

ατενιστας

dsc05224 

 

Στιγμιότυπα από την βόλτα στο Γεράνι και Ψυρρή

Πηγή: http://atenistas.org/

Στις 10 Νοεμβρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι Atenistas σε συνεργασία με την Κλίμακα και την Praksis προχώρησαν σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, κουβέρτες, παπλώματα, παλτά και χειμωνιάτικα για τους αστέγους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και ταυτόχρονα συγκινητική γιατί φανέρωσε τα αυξημένα αντανακλαστικά της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα των αστέγων. Ευχάριστο αποτελεί και το γεγονός της συγκέντρωσης τόσων ειδών ώστε η Κλίμακα γέμισε της αποθήκες της με αποτέλεσμα να έρθουν άτομα και από τον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και από την οργάνωση «Ο πλησίον» ώστε να πάρουν τα επιπλέον είδη!


Πηγές:

http://atenistas.org/

http://el.wikipedia.org/wiki/Atenistas

http://www.facebook.com/atenistas

 


 

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε