ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Νέοι αγρότες ΑγροΝέα: Παράνομη Υλοτομία, Αντι-κάπνισμα, Εμπορική Στέγη, Μανιτάρια & προτάσεις...


ΑγροΝέα: Παράνομη Υλοτομία, Αντι-κάπνισμα, Εμπορική Στέγη, Μανιτάρια & προτάσεις...
Τετάρτη, 28 Νοέμβριος 2012 09:35

του Δημήτρη Μιχαηλίδη


Διαχρονικό:

Στατιστική είναι η επιστήμη σύμφωνα με την οποία αν βάλεις τα πόδια σου στο φούρνο και το κεφάλι σου στο ψυγείο, κατά μέσο όρο θα έχεις «μια χαρά» θερμοκρασία.

Παράνομη υλοτομία

Ελαιόδεντρα, που δεν τους ανήκουν, κυρίως οι τεράστιες χονδρολιές εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων χρόνων, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της παράνομης υλοτομίας στην Κρήτη που γίνεται για το εμπόριο ξύλων. Οι κλέφτες μάλιστα συνδέουν το ηλεκτρικό αλυσοπρίονου στο αυτοκίνητο, και κόβουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Η παράνομη υλοτόμηση της άγριας χλωρίδας, σε προστατευμένες δασικές περιοχές, και σε καλλιεργήσιμα εδάφη, με κοπή πρίνων στα βουνά, βελανιδιών σε κοίτες ποταμών είναι συστηματική. «Όταν οι κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς χάνουν τα αντανακλαστικά τους, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να παρανομούν εις βάρος του συνόλου». Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαλεβιζίου Κρήτης.  

www.olivenews.gr

Αντι-κάπνισμα

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε καφετέριες, καφενεία, ταβέρνες, μπαρ, κ.λ.π. είναι συνταγματική καθόσον «επιβάλλεται κατά τρόπο γενικό και αντικειμενικό, τελεί δέ σε συνάφεια προς το αντικείμενο της ρυθμίσεως και τον επιδιωκόμενο με αυτή σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στην προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία τους, τόσο των καπνιζόντων, όσο, και κυρίως, εκείνων που υφίστανται τις επιδράσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους». Παράλληλα, η απαγόρευση, «δικαιολογείται και από την ανάγκη της προστασίας και της μη περαιτέρω επιβαρύνσεως του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως των πολιτών, το οποίο κατοχυρώνεται από τη διάταξη του άρθρου 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, από τις δαπάνες που θα υποβληθεί αυτό για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα»

Εμπορική στέγη

Το www.agrotikabook.gr προσφέρει "Εμπορική Στέγη" στο διαδίκτυο σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων καθώς και σε εμπόρους/επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαφημίσουν, να προωθήσουν και να εμπορευθούν την παραγωγή τους στο διαδίκτυο.Άριστη διαφημιστική ενέργεια σε έναν ιστότοπο με μεγάλη επισκεψιμότητα και στοχευμένο Κοινό. Αν είστε παραγωγός ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, εδώ θα μπορέσετε να βρείτε λύσεις προώθησης των προϊόντων σας σε καταναλωτές ή εμπόρους στην Ελλάδα. 

Μανιτάρια

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 5.000 είδη άγριων μανιταριών, από αυτά τα 2.000 και στην Ελλάδα. Τα 100 προκαλούν δηλητηριάσεις στον άνθρωπο, 10 από αυτά μπορούν είναι εξαιρετικά τοξικά & μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. www.abook24.blogspot.gr. (σσ. Ομαδική δηλητηρίαση από μανιτάρια στη Μύκη Ξάνθης, με 11 άτομα στο Νοσοκομείο Ξάνθης με έντονο κοιλόπονο & εφίδρωση).

Πρωτότυπες Συνταγές

«Τζατζίκι» από καρότο (ή η πείνα τέχνες απεργάζεται ή αν είσαι χορτασμένος ψάχνεις για νέες γεύσεις ή …) 4 καρώτα καλά καθαρισμένα, ½ κιλό γιαούρτι σουρωτό, 1 ματσάκι άνηθο, 1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο δυόσμο, 3 σκελίδες σκόρδο, 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, 2 κουταλιές σούπας ξύδι & αλάτι. Τρίβετε τα καρώτα στον τρίφτη και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ προσθέτοντας 2-3 κουτάλια σούπας νερόo και λίγο αλάτι. Τα αφήνετε εκεί να μαραθούν για ½ ώρα. Πλένετε τον άνηθο και τον ψιλοκόβετε πετώντας τα κοτσάνια. Καθαρίζετε τις σκελίδες το σκόρδο, τις βάζετε στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι και τις κοπανάτε μέχρι να γίνουν πολτός. Παίρνετε ένα μεγάλο μπολ και βάζετε μέσα το σουρωτό γιαούρτι. Σουρώνετε τα καρώτα από το νερό, τα ρίχνετε μέσα στο γιαούρτι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το λειωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τον άνηθο. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το ελαιόλαδο & το ξύδι. Αλατίζετε και αφήνετε το τζατζίκι στο ψυγείο να μαριναριστούν μεταξύ τους τα υλικά και να ανταλλάξουν γεύσεις τουλάχιστον για 1 ώρα. Σερβίρετε το τζατζίκι σε πιατέλα, το περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και διακοσμείτε με μαύρες ελιές εάν έχετε. του Ηλία Μαμαλάκη.

Από το agrotikabook.gr. (σσ. κάθε έντυπο που σέβεται τον εαυτό του έχει κάτι για φαγητό. Ακόμα και τα ΑγροΝεα.)

Δείτε το …

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mmALfT-2NfQ

ΕΝΑΣ ΣΠΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ, ντοκυμαντέρ, Α. Οικονομίδη

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε