ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη Πως χάθηκαν τα δάση της Αττικής;


Πως χάθηκαν τα δάση της Αττικής;

Αυθαιρεσίες δεκαετιών με την ευθύνη και τη συγκάλυψη της πολιτείας αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες που από την Τετάρτη 5 Απριλίου βρίσκονται στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους εντός προθεσμίας 45 ημερών. Ολόκληρες περιοχές που στις αεροφωτογραφίες του 1937 και του 1945 υπήρξαν δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα έχουν καλυφθεί από σπίτια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Πεντέλη να παραπονιούνται ότι τμήματα του δήμου, όπως η πλατεία αλλά και οικισμός της περιοχής, έχουν ανακηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές. Το ΥΠΕΚΑ αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά αρνείται πεισματικά να ανοίξει το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, επισημαίνοντας «ότι νόμοι υπάρχουν». Οι δασικές χάρτες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που ξεκινά σε πρώτη φάση από την Αττική με την ανάρτηση χαρτών στις περιοχές του Μαραθώνα, της Παλιάς και της Νέας Πεντέλης και θα συμπληρωθεί τον Μάιο με τους δασικούς χάρτες σε Ηλεία, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Δράμα.


Έτοιμοι να θεωρηθούν το επόμενο τρίμηνο προκειμένου στη συνέχεια να αναρτηθούν είναι επίσης οι χάρτες σε Κηφισιά, Δροσιά Φυλή και Σταμάτα. Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, έμφαση θα δοθεί στα καμένα της Βορειανατολικής Αττικής και την Πάρνηθα, τονίζοντας ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν «μια μικρή επανάσταση που έρχεται να θωρακίσει το δάσος και τις δασικές εκτάσεις, ύστερα από 35 χρόνια αδράνειας». Στο υπουργείο πάντως παραδέχονται ότι είχαν υποτιμήσει τις δυσκολίες και μιλούν για απουσία συνεργασίας μεταξύ πολεοδομιών και δασικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα από τις εννέα περιοχές που είχαν αρχικά εξαγγελθεί να αναρτηθούν χάρτες μόνο για τρεις.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους επενδυτές

Οι αλλαγές σε σχέση με το ήταν και τι είναι δάσος στις υπό εξέταση περιοχές είναι ήδη πολύ εμφανείς. Σύμφωνα με την Κτηματολόγιο ΑΕ, η οποία έχει εκπονήσει τους δασικούς χάρτες, στην περιοχή της Νέας Πεντέλης σε σύνολο 3.413 στρεμμάτων στις αεροφωτογραφίες του 1945 ήταν δάσος 2.072 στρέμματα. Σήμερα είναι 2.046 στρέμματα. Στην Παλιά Πεντέλη, σε σύνολο 22.914 στρεμμάτων, το 1945 δάσος ήταν 22.072 και σήμερα είναι 21.566, εμφανίζοντας έλλειμμα 506 στρεμμάτων. Μεγαλύτερη είναι η απόκλιση στον Μαραθώνα όπου από 53.206 στρέμματα το 1945 σήμερα εμφανίζονται 49.975 στρέμματα, δηλαδή χάθηκαν 3.231 στρέμματα δάσους σε σύνολο 95.600 στρεμμάτων.

Το ΥΠΕΚΑ και οι αρμόδιες διευθύνσεις δασών της αποκεντρωμένης διοίκησης αποδίδουν μεγάλη σημασία στο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κ. Ηλία Λιακόπουλο, στο μέλλον όταν κάποιος ιδιώτης θέλει να χτίσει και χρειάζεται χαρτί από το δασαρχείο θα το παίρνει σε λίγα λεπτά, ενώ σήμερα χρειάζονται μήνες ταλαιπωρίας. Επίσης όποιος θέλει να αγοράσει μια έκταση και να επενδύσει δεν θα έχει τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί σε ατελείωτες διαδικασίες πράξεων χαρακτηρισμού.

Έτσι θα διευκολυνθούν και οι μονίμως παραπονούμενοι ιδιώτες επενδυτές, που βλέπουν τα σχέδιά τους να λιμνάζουν καθώς εμποδίζονται από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες των αποχαρακτηρισμών και της γραφειοκρατίας κατά τα στάδια εξέτασης του χαρακτήρα των εκτάσεων. Από το ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν ότι στόχος είναι να μην κοντραριστούν με τους πολίτες, κάτι όμως που πρακτικά είναι ανέφικτο, αφού οι δασικοί χάρτες φέρνουν στο φως όλες τις αυθαιρεσίες και ανοίγουν μεγάλα μέτωπα με την πολιτεία. Για την περίπτωση της Πεντέλης τονίζεται από τη Διεύθυνση Δασών ότι μπορεί να αναγνωριστούν μόνο οι περιοχές που είναι στο σχέδιο πόλης του 1956, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα προσκομίσουν τα παραχωρητήρια εκείνης της περιόδου. Για την πλατεία, όπως λένε, ήταν εκτός σχεδίου και από τη στιγμή που έπιασε φωτιά ορθώς κηρύχθηκε αναδασωτέα!


Η διαδικασία της ανάρτησης

Οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής, στις ιστοσελίδες του ΥΠΕΚΑ, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κτηματολόγιο Α.Ε. και στα Δασαρχεία Πεντέλης και Καπανδριτίου. Η ανάρτηση, ο έλεγχος και η κύρωση των δασικών χαρτών είναι στην ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών. Η περίοδος των αντιρρήσεων είναι εντός 45 ημερών από τη δημοσίευση της ανάρτησης του χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και 65 μέρες για όσους ζουν στο εξωτερικό. Οπου δεν υποβληθούν ενστάσεις εντός 65 ημερών, ο χάρτης θα κυρώνεται.

Η εξέταση των αντιρρήσεων θα γίνεται από τριμελή επιτροπή εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή τους και οι διαφωνούντες θα καταβάλουν τον οβολό τους. Για κάθε ένταση θα πληρώνεται παράβολο από τους ενδιαφερομένους ανάλογο με την έκταση της επιφάνειας. Για το ένα στρέμμα θα είναι 50 ευρώ, από 1-5 θα είναι 150, για 5-20 θα είναι 500 ευρώ, από 20-100 θα είναι 1.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται στα 4.000 ευρώ για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων. Με την ηλεκτρονική υποβολή θα γίνεται έκπτωση 10%. Με τα ποσά που θα εισπραχθούν από τα παράβολα θα χρηματοδοτηθεί η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων.

Πηγή: http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=115450

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε