ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Ζητήματα Κοινωφελούς Εργασίας Η πρακτική μου εμπειρία ως συντάκτρια στην οίκοpress


Η πρακτική μου εμπειρία ως συντάκτρια στην οίκοpress

Συνέντευξη της Ελένη Κατσίμπρα στον Σταύρο Μαραγκό

Η δημιουργία και διάδοση μιας έγκυρης και χρηστικής πληροφορίας, εκτός από απλή ενημέρωση, μπορεί να αποτελέσει το στάδιο για τη δημιουργία μιας συλλογικής κίνησης πολιτών ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η παρούσα συνέντευξη έγινε στα πλαίσια του έργου της κοινωφελούς εργασίας από τους συντάκτες για τους συντάκτες.

1. Είσαι Γεωγράφος με γνωστικό αντικείμενο την Εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία και έχεις την ευκαιρία να εργάζεσαι ως συντάκτρια στην εφημερίδα οίκοpress, έχοντας διανύσει τον τέταρτο μήνα της πρακτικής εξάσκησης. Τι έχεις αποκομίσει από αυτή την εμπειρία και πως σκέφτεσαι να την αξιοποιήσεις;

Η παρουσία μου στην Α.Μ.Κ.Ε. Ερύμανθος, αυτό το χρονικό διάστημα, έχει αποτελέσει για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία επαγγελματικά. Συγκεκριμένα, μου δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσω, να αξιοποιήσω και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου στον τομέα του περιβάλλοντος και να τις παρουσιάσω με τρόπο χρηστικό προς τους αναγνώστες. Η έρευνά μου για την ανεύρεση επίκαιρων, αλλά και καίριων περιβαλλοντικών ζητημάτων, με βοήθησε να ενημερωθώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική, αλλά και τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τους κρατικούς φορείς. Επιπλέον, έμαθα σε τεχνικό επίπεδο να χειρίζομαι τα εργαλεία ψηφιακού περιεχομένου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάρτηση και διάδοση της πληροφορίας. Η εμπειρία που έχω αποκομίσει μέχρι στιγμής από την παρούσα συνεργασία εστιάστηκε στη δημιουργία νέου τρόπου σκέψης και στον τρόπο αξιοποίησης της πληροφορίας.

2. Ποια ήταν η θεματολογία που ανέπτυξες και ποιά τα σχετικά άρθρα που δημοσίευσες;

Οι θεματικές ενότητες που είχα την ευκαιρία να αναπτύξω ήταν κατά κύριο λόγο ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, οι πράσινες πόλεις, η αειφόρος ανάπτυξη και οι δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, γράφοντας ποικίλα άρθρα που κάλυπταν αυτές τις θεματικές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ασχολήθηκα με προτάσεις για τη δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Πεδίον του Άρεως, την ανάπλαση του Κηφισού, τη δημιουργία οικοινοτήτων και οικοχωριών και το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου. Επιπλέον, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, σε συνάρτηση με τη συγγραφή άρθρων, ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με τον όρο wiki και τον τρόπο που αυτή η εφαρμογή μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας ενιαίας και εμπεριστατωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης με πλήθος πληροφοριών ανά θεματική.

3. Πως νιώθεις ως συμμέτοχος συντελεστής μιας ομάδας η οποία έχει ως έργο να διαχειριστεί ζητήματα επικοινωνίας και χρηστικής ενημέρωσης;

Η δημιουργία και διάδοση μιας έγκυρης και χρηστικής πληροφορίας, εκτός από απλή ενημέρωση, μπορεί να αποτελέσει το στάδιο για τη δημιουργία μιας συλλογικής κίνησης πολιτών ενάντια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, η πληροφορία θα πρέπει να έχει χαρακτήρα χρηστικό, ώστε να μπορεί να είναι κατανοητή από όλους και να μην περιορίζεται σε τεχνικούς όρους, συχνά δυσνόητους στο ευρύ κοινό. Για τους παραπάνω λόγους, η συμμετοχή μου σε μια τέτοια ομάδα σίγουρα δεν είναι απλή, ενώ ταυτόχρονα με καθιστά υπεύθυνη για την πληροφορία που αναζητώ και διαδίδω, με γνώμονα πάντα την αξιοπιστία της πληροφορίας και το σεβασμό στον αναγνώστη. Τέλος, επειδή η παραγωγή μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας αποτελεί μια συλλογική εργασία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των συντελεστών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με απώτερο σκοπό τη διαρκή βελτίωση.

4. Πριν από την παρούσα εργασία ποια ήταν η επαγγελματική σου κατάσταση; Είχες κάποια δραστηριότητα; Νιώθεις αδικημένη από τις συνθήκες που υπάρχουν στην χώρα μας για τους πτυχιούχους και τους νέους επιστήμονες;

Πριν από την παρούσα απασχόληση μου υπήρξα άνεργη για σχεδόν δυο χρόνια και έχοντας στο ενεργητικό μου αρκετές αποστολές βιογραφικών με αρνητική ανταπόκριση. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι όλες μου οι προσπάθειες για απόκτηση εξειδίκευσης και εργασιακής εμπειρίας έχουν πλέον γίνει τροχοπέδη σε μια κοινωνία που θέτει ηλικιακούς και εργασιακούς περιορισμούς για την απόκτηση φθηνού εργατικού προσωπικού. Επιπλέον, η ειδικότητα του Περιβαλλοντολόγου, όσο απαραίτητη και αν κρίνεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα δε φαίνεται να έχει την ανάλογη ανταπόκριση. Όπως έχει πει και ο Γάλλος συγγραφέας Edmond About «Είναι καταπληκτικός αυτός ο μικρός ελληνικός λαός που εργάζεται και πετυχαίνει παντού, εκτός από την πατρίδα του».

Αναφορικά με την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι σκληρή μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που μας παρέχει ο κρατικός μηχανισμός. Η ανεργία και η έλλειψη ευκαιριών δεν έχει μόνο επίπτωση στις οικονομικές απολαβές των νέων, αλλά και στη μείωση της ποιότητας ζωής τους και στην απώλεια της ελπίδας τους για το μέλλον. Δυστυχώς, παρουσιάζεται πιο επίκαιρη από ποτέ η λαϊκή ρήση «αμαρτίες γονέων...», καθώς οι νέοι σήμερα πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος, για τα οποία φέρουμε ελάχιστη ευθύνη. Ωστόσο, επειδή πιστεύω ότι το νόμισμα έχει δύο όψεις, η σημερινή κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τις επόμενες γενιές να μάθουν από τα λάθη των προηγούμενων γενιών και να οικοδομήσουν ένα σύστημα εκ νέου, απαλλαγμένο από τη διαφθορά, την αναξιοκρατία και την ανισότητα.

5. Στην οίκοpress νιώθεις ότι είσαι μια ειδική συντάκτρια στην θεματική που έχεις αναλάβει ή αισθάνεσαι ότι συμμετέχεις σε ένα έντυπο δημοσιογραφίας πολιτών, όπως αυτό τουλάχιστον παρουσιάστηκε τελευταία στην εκδήλωση στο Hilton;

Απάντηση: Νιώθω ότι ο ρόλος μου στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι διττός διότι το αντικείμενο της αρθρογραφίας μου βασίζεται τον τομέα του περιβάλλοντος που είναι και η ειδικότητα μου, ενώ ταυτόχρονα έχω συνεισφέρει στη δυνατότητα ανάπτυξης της δημοσιογραφίας πολιτών. Η ενημερωμένη και χρηστική πληροφορία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο τους και να συμμετέχουν ενεργά αλληλεπιδρώντας με τους δημόσιους φορείς. Πλέον, η δημοσιογραφία πολιτών αποτελεί ένα εργαλείο έκφρασης και συμμετοχικής δημοκρατίας των πολιτών μειώνοντας το χάσμα που υπάρχει συχνά στην επικοινωνία με τους κρατικούς μηχανισμούς, με σκοπό την εφαρμογή απτελεσματικότερων δράσεων.

 

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε