ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη


Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη
Τα σκουπίδια μας είναι η ενέργειά μας

Γράφει η Ελένη Κατσίμπρα,
Γεωγράφος, M.Sc.

katsimpra skoupidiaΟ πλανήτης μας έχει κατακλυστεί με «βουνά» από ρυπογόνα σκουπίδια με μολυσματικά ή τοξικά υλικά για τον αέρα, τη γη, το νερό, τα ζώα και τα φυτά. Είναι εντυπωσιακό πόσα δισ. τόνοι σκουπιδιών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και πόσα από αυτά δεν ανακυκλώνονται ή δεν αξιοποιούνται. Μόνο στην Ευρώπη τα σκουπίδια φθάνουν τους 2 δισ. τόννους ετησίως.

Περισσότερα...
 
Δάση και όξινη βροχή

Ο όρος όξινη βροχή αναφέρεται στην παρουσία σε αυτήν όξινων διαλυμένων ρύπων, δηλαδή ουσιών που δεν αποτελούν φυσιολογικά χαρακτηριστικά της καθαρής ατμόσφαιρας. Οι ρύποι αυτοί είναι κυρίως προϊόντα ηφαιστειακής και ανθρώπινης δραστηριότητας, ιδίως όσον αφορά τη χρήση ορυκτών καυσίμων και μεγάλης έκτασης πυρκαγιές. Τέτοιοι ρύποι είναι τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx) και του θείου (SΟx), τα οποία μεταφέρονται με τη βροχή, το χιόνι, την ομίχλη, το χαλάζι κ.λπ., και δίνουν ισχυρά όξινα και οξειδωτικά διαλύματα με προφανείς και καταστρεπτικές επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, καθώς και σε κτίρια και μνημεία.

Περισσότερα...
 
Δάση και οξυγόνο

Το δάσος παράγει το απαραίτητο για τη ζωή μας οξυγόνο και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα δάση σαν γιγάντια εργοστάσια παραγωγής οξυγόνου αφού παράγουν οξυγόνο 10 φορές περισσότερο από κάθε άλλο χερσαίο οικοσύστημα και συμβάλλουν αποφασιστικά στη διατήρηση του κύκλου του οξυγόνου στον πλανήτη.

Περισσότερα...
 
Δάση και κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο τα οποίο βιώνουμε πλέον και οι επιπτώσεις του είναι ήδη αισθητές. Παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, συχνές και έντονες καταιγίδες, πλημμύρες, αυξημένες ημέρες καύσωνα και περισσότερες μέγα-πυρκαγιές μαρτυρούν την μεταβολή του κλίματος.

Περισσότερα...
 
Δάση και Πυρκαγιές

Δασικές πυρκαγιές
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο με σημαντικό ρόλο για την ισορροπία και την αναγέννηση των Μεσογειακών οικοσυστημάτων. Τα οικοσυστήματα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένα στη φωτιά, με αποτέλεσμα να έχουν συνήθως τη δυνατότητα να αναγεννηθούν άμεσα και αποτελεσματικά μετά από αυτή. Κατά μέσο όρο σε ένα Μεσογειακού τύπου δάσος εμφανίζεται μία πυρκαγιά από φυσικά αίτια κάθε 100-150 χρόνια. Όμως τα φυσικά αίτια ευθύνονται μόνο για το 5% των πυρκαγιών που ξεσπούν στην Ελλάδα.

Περισσότερα...
 
Πως χάθηκαν τα δάση της Αττικής;

Αυθαιρεσίες δεκαετιών με την ευθύνη και τη συγκάλυψη της πολιτείας αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες που από την Τετάρτη 5 Απριλίου βρίσκονται στην κρίση των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους εντός προθεσμίας 45 ημερών. Ολόκληρες περιοχές που στις αεροφωτογραφίες του 1937 και του 1945 υπήρξαν δάση ή δασικές εκτάσεις σήμερα έχουν καλυφθεί από σπίτια ή άλλους κοινόχρηστους χώρους με αποτέλεσμα περιοχές όπως η Πεντέλη να παραπονιούνται ότι τμήματα του δήμου, όπως η πλατεία αλλά και οικισμός της περιοχής, έχουν ανακηρυχθεί αναδασωτέα μετά τις πυρκαγιές. Το ΥΠΕΚΑ αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που ανακύπτουν, αλλά αρνείται πεισματικά να ανοίξει το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, επισημαίνοντας «ότι νόμοι υπάρχουν». Οι δασικές χάρτες αποτελούν ένα πολύ μεγάλο βήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που ξεκινά σε πρώτη φάση από την Αττική με την ανάρτηση χαρτών στις περιοχές του Μαραθώνα, της Παλιάς και της Νέας Πεντέλης και θα συμπληρωθεί τον Μάιο με τους δασικούς χάρτες σε Ηλεία, Βόλο, Έβρο, Καβάλα και Δράμα.

Περισσότερα...
 
Προστασία δασών

Είναι διαπιστωμένο ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των δασών της Ευρώπης. Στη χώρα μας έχει καταγραφεί εισχώρηση ξηρανθεκτικών και εύφλεκτων δασικών ειδών σε ορεινά δάση και αυτό θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη και εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών.

Περισσότερα...
 
Τι απειλές αντιμετωπίζουν τα δάση;

Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία δασών αναλογικά με την έκτασή της: από τα εύκρατα δάση της βόρειας Ελλάδας ως τις μεμονωμένες συστάδες τροπικών δέντρων που παρατηρούμε στη νότια περιοχή της χώρας μας.

Περισσότερα...
 
Ποια είναι η αξία των δασών;

Δάσος είναι τα δένδρα, οι θάμνοι και οι υπόλοιποι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί που μαζί με το έδαφος και το κλίμα βρίσκονται σε συνεχή επίδραση και εξάρτιση μεταξύ τους. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος και σπουδαίος συντελεστή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Μια πολύτιμη πηγή υγείας, αναψυχής, ομορφιάς, ζωής και ένας προστάτης του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Περισσότερα...
 
Δάση και δασικές εκτάσεις

Το δάσος είναι ένα σύνολο φυτών (δένδρα, θάμνοι, φρύγανα, πόες, λουλούδια, κ.α.), με κυρίαρχα τα δένδρα, τα οποία σε συνάρτηση με τα διάφορα ζώα, το έδαφος και το κλίμα της περιοχής, αποτελούν το δασικό οικοσύστημα.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 8

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε