ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη


Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη
Πόσο ήλιο να βάλω; Γέμισέ το!

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

«Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα ξεπερνάς αυτό».

Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan. Η Tesla Motors (TSLA), κατασκευάστρια αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαινιάσει ήδη έξι από αυτούς τους σταθμούς στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας για να βοηθούν τα αυτοκίνητα να πραγματοποιούν μακρινές αποστάσεις όπως από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λας Βέγκας.

Περισσότερα...
 
Λεπτομέρειες που αφορούν τη… γνώση!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,

Χημικός

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την παραγωγή τροφίμων που είτε δε γνωρίζουμε/δεν απαντούμε, είτε επιλέγουμε να τις αγνοούμε γιατί δε μας νοιάζει βρε αδερφέ! Και όμως αυτές οι λεπτομέρειες (τρόπος του λέγειν λεπτομέρειες, γιατί το σύνολο αυτών είναι που κάνουν τις διαδικασίες), είναι που αποτελούν τη γνώση. Και η γνώση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Περισσότερα...
 
Κίνδυνος! Τι γίνονται τα αστικά λύματα στην Αττική;

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

Γεωγράφος, M.Sc.


f11katsimpra lymata

Η Διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/EOK «για την επεξεργασία και διάθεση αστικών λυμάτων», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ. Στην Ελλάδα η εν λόγω οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997) με τίτλο ''Μέτρα και Όροι για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων''.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…! Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

f10-maragosΗ διείσδυση των ΑΠΕ στα εθνικά ενεργειακά συστήματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Η παρατηρούμενη υστέρηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κοινωνικής αποδοχής έναντι νέων ενεργειακών επενδύσεων και στο υψηλό πολιτικό κόστος που συνοδεύει την εφαρμογή των αποφάσεων. Πώς όμως όλα αυτά σχετίζονται με τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας και μάλιστα ανεξαρτήτως πληθυσμιακών & γεωγραφικών κριτηρίων;

Περισσότερα...
 
Πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση

Αναδημοσίευση απο: ezinearticles.gr

photovoltaic plantsΜε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των αερίων του θερμοκηπίου, η ευαισθητοποίηση του κοινού, για την ανάγκη να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει αυξηθεί. Καθώς υπάρχει πολιτική αστάθεια και κερδοσκοπία στην αγορά των ενεργειακών πηγών όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, οι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλιακή ενέργεια. Η χρήση των ηλιακών συσσωρευτών για προσωπική χρήση στο σπίτι, έχει πλεονεκτήματα όπως και μειονεκτήματα. Παρακάτω θα κάνουμε μια γρήγορη επισκόπηση.Αρχίζουμε με το Top 9 των πλεονεκτημάτων των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση:

Περισσότερα...
 
Πράσινες Στέγες

greenroofΩς πράσινες στέγες είναι γνωστές οι στέγες που καλύπτονται από βλάστηση, η οποία αναπτύσσεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και παρουσιάζει ποικίλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, πράσινες προφές, ταρατσόκηποι, Φυτεμένα Δώματα, Roof Gardens, κλπ.

Οι πράσινες εφαρμογές σε μία στέγη έχει καθιερωθεί να διακρίνονται σε δύο βασικά είδη: τις εντατικές και τις εκτατικές.

Περισσότερα...
 
Βιοκλιματική Πολιτική

Η βιοκλιματική πολιτική περιλαμβάνει: έρευνα, αναζήτηση, σχεδιασμό, υλοποίηση, και παράδοση έργων και προγραμμάτων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας. Υποκατηγορίες και αξιόλογες θεματικές που εντάσσονται στην βιοκλιματική πολιτική είναι: τα βιοκλιματικά κτίρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας,  ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τα παθητικά συστήματα ψύξης, οι πράσινες στέγες (εντατικές και εκτατικές), τα βιοκλιματικά υλικά αλλά και η βιοκλιματική δόμηση αστικών δομικών χώρων που αποτελεί και πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Πολλές από τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν θα εξεταστούν λεπτομερώς παρακάτω.

Περισσότερα...
 
Οικονομική κρίση και παράνομη υλοτομία

Γράφει η Ελένη Πισιμίση
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

«Αυτό που κάνουμε στα δάση του κόσμου δεν είναι παρά μια αντανάκλαση καθρέφτη αυτού που κάνουμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλο.» Μοχάντμα Γκάντι.

Μια πληγή που συνεχώς βαθαίνει σήμερα, είναι η παράνομη υλοτομία για την Ελλάδα. Δάση εξαίρετου κάλλους και σημασίας για πολλές περιοχές της χώρας μας πέφτουν θύματα μιας δυσβάσταχτης οικονομικής ανέχειας και ταυτόχρονα μιας πολιτικής απροθυμίας για την προστασία τους. Φυσικά και οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς...

Περισσότερα...
 
Υπάρχει χρυσάφι στα σκουπίδια;

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός,

Δημοσιογράφος 

Σκουπίδια, χωματερές και ανακύκλωση

Είναι «κοινός τόπος» ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές στις οποίες εναποτίθενται και χρήσιμα υλικά και επιπλέον αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ωστόσο, «χωματερές» έχουν καταντήσει στις μέρες μας όλοι οι δρόμοι, τουλάχιστον της Αθήνας, αφού οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών έχουν γίνει πια δυστυχώς ένας «θεσμός»!

Περισσότερα...
 
Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η ΕΕ

f9apovlita1Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για απόρριψη ή ανάκτηση, διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) σε νέα έκθεσή του, που εξετάζει τη μετακίνηση αποβλήτων μεταξύ κρατών - μελών και την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 7

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε