ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη


Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη
Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι μια μάλλον πλούσια σε νερό μεσογειακή χώρα αφού η μέση ετήσια βροχόπτωση φτάνει τα 700mm/χρόνο, μεγαλύτερη από ότι στην Ισπανία (636 mm/έτος) ή την Κύπρο (498mm/έτος). Το νούμερο αυτό κρύβει, ωστόσο, τις μεγάλες διαφορές που παρατηρούνται τοπικά, καθώς το κύριο χαρακτηριστικό των υδάτινων πόρων στην Ελλάδα είναι η άνιση κατανομή τους στο χώρο και το χρόνο. Το έντονο ανάγλυφο, οι πολλές και σχετικά μικρές λεκάνες απορροής, η άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση του πληθυσμού και των κυριότερων δραστηριοτήτων (μεγάλες πόλεις, γεωργία, τουρισμός) στα ξηρότερα μέρη της χώρας, προκαλούν τελικά προβλήματα διαθεσιμότητας και κάνουν δύσκολη τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι το 20% των επιφανειακών νερών της χώρας είναι εισαγόμενο, αφού τα μεγαλύτερα ποτάμια φτάνουν στην Ελλάδα από γειτονικές χώρες.

Περισσότερα...
 
Πίνουν νερό από το ποτάμι!!!

Απίστευτο και όμως αληθινό !!!

lesvos-theominia-drota 40 ολόκληρες ημέρες μετά τον εφιάλτη της θεομηνίας που έζησαν οι 8 κάτοικοι στην ακριτική Δρώτα δεν έχουν νερό και πίνουν από το ποτάμι της περιοχής τους !!!

Στη Δρώτα όπως δηλώνουν αποκλειστικά στο LesvosNews.gr ζούν το χειμώνα 12 κάτοικοι κυρίως ηλικιωμένοι.

Οι 4 από αυτούς εγκατέλειψαν το χωριό αφού μέχρι τώρα δεν είχε αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και δεν μπορούσαν να ζήσουν χωρίς νερό.

Περισσότερα...
 
Φυσικό ή Τεχνητό δέντρο για οικολογικά Χριστούγεννα;

Aναδημοσίευση από flowmagazine.gr

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες  από την αρχαιότητα. Στη χριστιανική θρησκεία τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού και τον 8ο αιώνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο.

Περισσότερα...
 
Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Αθήνα τα τελευταία 60 χρόνια

Αναδημοσίευση από newsbeast.gr

Παράλληλα δραματική μείωση της υγρασίας

 

 

 

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και δραματική μείωση της υγρασίας στην Αθήνα τα τελευταία 60 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, μεγάλο εύρος αλλαγών στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες και δραματική μείωση της υγρασίας, συνιστούν τις κυριότερες μεταβολές του καιρού στην Αθήνα από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Περισσότερα...
 
Πόσο ήλιο να βάλω; Γέμισέ το!

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

«Θα μπορείς να οδηγείς δωρεάν απλά με το φως του ήλιου. Πιστεύω ότι δύσκολα ξεπερνάς αυτό».

Αυτά ήταν τα λόγια του Elon Musk στο Λος Άντζελες στα αποκαλυπτήρια του νέου στόλου δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλιακής ενέργειας για το Tesla S sedan. Η Tesla Motors (TSLA), κατασκευάστρια αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει εγκαινιάσει ήδη έξι από αυτούς τους σταθμούς στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνιας για να βοηθούν τα αυτοκίνητα να πραγματοποιούν μακρινές αποστάσεις όπως από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή από τη Σάντα Μπάρμπαρα στο Λας Βέγκας.

Περισσότερα...
 
Λεπτομέρειες που αφορούν τη… γνώση!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα,

Χημικός

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την παραγωγή τροφίμων που είτε δε γνωρίζουμε/δεν απαντούμε, είτε επιλέγουμε να τις αγνοούμε γιατί δε μας νοιάζει βρε αδερφέ! Και όμως αυτές οι λεπτομέρειες (τρόπος του λέγειν λεπτομέρειες, γιατί το σύνολο αυτών είναι που κάνουν τις διαδικασίες), είναι που αποτελούν τη γνώση. Και η γνώση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Περισσότερα...
 
Κίνδυνος! Τι γίνονται τα αστικά λύματα στην Αττική;

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα

Γεωγράφος, M.Sc.


f11katsimpra lymata

Η Διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/EOK «για την επεξεργασία και διάθεση αστικών λυμάτων», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 98/15/ΕΕ. Στην Ελλάδα η εν λόγω οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με την Κ.Υ.Α. 5673/400/1997 (Φ.Ε.Κ. 192Β/14-3-1997) με τίτλο ''Μέτρα και Όροι για την επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων''.

Περισσότερα...
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ…! Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός
Γεωλόγος - Γεωπεριβαλλοντολόγος

f10-maragosΗ διείσδυση των ΑΠΕ στα εθνικά ενεργειακά συστήματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Η παρατηρούμενη υστέρηση οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έλλειψη κοινωνικής αποδοχής έναντι νέων ενεργειακών επενδύσεων και στο υψηλό πολιτικό κόστος που συνοδεύει την εφαρμογή των αποφάσεων. Πώς όμως όλα αυτά σχετίζονται με τους δήμους και τις περιφέρειες της Ελλάδας και μάλιστα ανεξαρτήτως πληθυσμιακών & γεωγραφικών κριτηρίων;

Περισσότερα...
 
Πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση

Αναδημοσίευση απο: ezinearticles.gr

photovoltaic plantsΜε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω των αερίων του θερμοκηπίου, η ευαισθητοποίηση του κοινού, για την ανάγκη να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει αυξηθεί. Καθώς υπάρχει πολιτική αστάθεια και κερδοσκοπία στην αγορά των ενεργειακών πηγών όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας, οι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλιακή ενέργεια. Η χρήση των ηλιακών συσσωρευτών για προσωπική χρήση στο σπίτι, έχει πλεονεκτήματα όπως και μειονεκτήματα. Παρακάτω θα κάνουμε μια γρήγορη επισκόπηση.Αρχίζουμε με το Top 9 των πλεονεκτημάτων των φωτοβολταϊκών στοιχείων ισχύος για οικιακή χρήση:

Περισσότερα...
 
Πράσινες Στέγες

greenroofΩς πράσινες στέγες είναι γνωστές οι στέγες που καλύπτονται από βλάστηση, η οποία αναπτύσσεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες και παρουσιάζει ποικίλα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, πράσινες προφές, ταρατσόκηποι, Φυτεμένα Δώματα, Roof Gardens, κλπ.

Οι πράσινες εφαρμογές σε μία στέγη έχει καθιερωθεί να διακρίνονται σε δύο βασικά είδη: τις εντατικές και τις εκτατικές.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 5 από 8

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε