ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη


Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη
Βιοκλιματική Πολιτική

Η βιοκλιματική πολιτική περιλαμβάνει: έρευνα, αναζήτηση, σχεδιασμό, υλοποίηση, και παράδοση έργων και προγραμμάτων που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας. Υποκατηγορίες και αξιόλογες θεματικές που εντάσσονται στην βιοκλιματική πολιτική είναι: τα βιοκλιματικά κτίρια με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας,  ο βιοκλιματικός σχεδιασμός, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, τα παθητικά συστήματα ψύξης, οι πράσινες στέγες (εντατικές και εκτατικές), τα βιοκλιματικά υλικά αλλά και η βιοκλιματική δόμηση αστικών δομικών χώρων που αποτελεί και πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ. Πολλές από τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν θα εξεταστούν λεπτομερώς παρακάτω.

Περισσότερα...
 
Οικονομική κρίση και παράνομη υλοτομία

Γράφει η Ελένη Πισιμίση
Γεωπόνος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, M.Sc.

«Αυτό που κάνουμε στα δάση του κόσμου δεν είναι παρά μια αντανάκλαση καθρέφτη αυτού που κάνουμε στους εαυτούς μας και ο ένας στον άλλο.» Μοχάντμα Γκάντι.

Μια πληγή που συνεχώς βαθαίνει σήμερα, είναι η παράνομη υλοτομία για την Ελλάδα. Δάση εξαίρετου κάλλους και σημασίας για πολλές περιοχές της χώρας μας πέφτουν θύματα μιας δυσβάσταχτης οικονομικής ανέχειας και ταυτόχρονα μιας πολιτικής απροθυμίας για την προστασία τους. Φυσικά και οι ευθύνες βαραίνουν πολλούς...

Περισσότερα...
 
Υπάρχει χρυσάφι στα σκουπίδια;

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός,

Δημοσιογράφος 

Σκουπίδια, χωματερές και ανακύκλωση

Είναι «κοινός τόπος» ότι σε όλη τη χώρα λειτουργούν εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές στις οποίες εναποτίθενται και χρήσιμα υλικά και επιπλέον αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ωστόσο, «χωματερές» έχουν καταντήσει στις μέρες μας όλοι οι δρόμοι, τουλάχιστον της Αθήνας, αφού οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών έχουν γίνει πια δυστυχώς ένας «θεσμός»!

Περισσότερα...
 
Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η ΕΕ

f9apovlita1Περισσότερα απόβλητα από ποτέ εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για απόρριψη ή ανάκτηση, διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) σε νέα έκθεσή του, που εξετάζει τη μετακίνηση αποβλήτων μεταξύ κρατών - μελών και την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες.

Περισσότερα...
 
Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία γεμίζει δέντρα


Την πρωτοβουλία φύτευσης και υιοθεσίας δέντρων στους κήπους της Νέας Παραλίας, αναλαμβάνει η συλλογική δράση «Φίλοι της Νέας Παραλίας», μια δράση η οποία έγινε εφικτή χάρη στη συνεισφορά πολλών συμπολιτών οι οποίοι υιοθετώντας ένα ή περισσότερα δένδρα ανέλαβαν το κόστος της προμήθειάς τους και της φύτευσής τους.

Περισσότερα...
 
Νέα Ζηλανδία: Πραγματικότητα τα πρώτα «ηλιακά νησιά»

Το πρώτη νησιωτικό σύμπλεγμα που ικανοποιεί τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά από ηλιακή ενέργεια κατέστη το Τοκελάου, εγκαταλείποντας οριστικά τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Περισσότερα...
 
Εσύ διαθέτεις βιοκλιματικό σπίτι;

Γράφει η Όλγα Υψηλάντη

Περιβαλλοντολόγος


f8ipsilanti1

Η συνεχής αύξηση των καταναλωτικών αγαθών, η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου οδήγησαν στην ταχεία αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η παραγωγή πετρελαίου έχει εξαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, ενώ η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια δεκαπλασιάζεται ανά δέκα χρόνια.

Περισσότερα...
 
Έρευνα: οι βοτανικοί κήποι παίζουν ρόλο στη διάδοση ξενικών ειδών

Αναδημοσίευση από econews.gr

Επιμέλεια: Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος, ΓΠΑ, Μ.Sc.

Οι βοτανικοί κήποι παίζουν μεγάλο ρόλο στη διάδοση των ξενικών ειδών που «ξεφεύγουν» από συλλογές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο καθηγητής Philip Hulme από το πανεπιστήμιο Lincoln στη Νέα Ζηλανδία εξέτασε πόσες φορές είχαν καταφέρει να ξεφύγουν 34 από τα σημαντικότερα ξενικά είδη στον πλανήτη.

Όπως διαπίστωσε, 19 από τα 34 ξενικά είδη είχαν καταφέρει να ξεφύγουν τουλάχιστον μια φορά από κάποιον βοτανικό κήπο.

Περισσότερα...
 
Η Βιοποικιλότητα στην Αττική

Αναδημοσίευση από το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης»,

άρθρο της της Ειρήνης Βαλλιανάτου Δρ. Βιολογίας,

Συστηματικός Βοτανικός Φυτοκοινωνιολόγος Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Βοτανικός Κήπος Ι. & Α. Ν. Διομήδους

Επιμέλεια: Ευαγγελία Κωτσοβίνου, Γεωπόνος, Γ.Π.Α, M.Sc.


Η Αττική χαρακτηρίζεται κι αυτή από πλούτο βιοποικιλότητας για τους ίδιους λόγους που αυτό ισχύει για όλη τη χώρα. Μάλιστα, παρά τις μακραίωνες και εντονότατες ανθρώπινες επεμβάσεις, η Αττική έχει σημαντικότατους οργανισμούς να επιδείξει. Το περιβάλλον της Αθήνας, μπορεί να μην μας ικανοποιεί, όμως η βιοποικιλότητά του μας εκπλήσσει και μέχρι τις μέρες μας ανακαλύπτουμε σε αυτό νέα είδη!

Περισσότερα...
 
Εξασθενές χρώμιο στα λαχανικά και φρούτα - πόσο απειλείται η υγεία μας

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου

Γεωπόνος, Γ.Π.Α, Μ.Sc.

Τι είναι το χρώμιο;

Το χρώμιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, άοσμο και σκληρό που ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Ανακαλύφθηκε το 1797 από τον γάλλο Louis Vauquelin και ονομάστηκε chromium από την ελληνική λέξη «χρώμα», επειδή όλες οι ενώσεις του έχουν έντονο χρώμα και χρησιμοποιούνται κυρίως ως βαφές. Το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές. Oι κυριότερες όμως είναι:

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 6 από 8

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε