ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη


Περιβάλλον - Οικοανάπτυξη
Αρωματικά Φυτά και Βότανα στον Αστικό Χώρο
Τετάρτη, 12 Σεπτέμβριος 2012 07:15

Γράφει η Ευαγγελία Χ. Κωτσοβίνου

Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία του φυτικού βασιλείου  και κατέχουν μια ιδιάζουσα θέση στη ζωή όλων των λαών και όλων των εποχών,  λόγω των  αιθέριων ελαίων τους. Από τους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.Χ. Ακολούθησαν οι Έλληνες, οι Κινέζοι, οι Βαβυλώνιοι και οι Αιγύπτιοι αναγνωρίζοντας την αξία τους. Μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες εκτενώς αναφέρονται σε αυτά όπως ο πατέρας της βοτανικής, ο Θεόφραστος, στα δύο του βιβλία «Έρευνες φυτών» και «Αιτιολογία φυτών»  το 300 π.Χ. που στηρίζονται στα γραπτά του φιλοσόφου Αριστοτέλη. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Έλληνας  Ιπποκράτης ο οποίος κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και ο Διοσκουρίδης ο Αναζαρβέας κατά τον πρώτο μ.Χ. αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας  600 φυτά.  Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Μια από τις πιο δημοφιλείς βοτανικές γράφτηκε από τον Culpeper to 17ο αιώνα.

Το όνομά τους προέρχεται από το ότι αναδύουν στο χώρο γύρο από αυτά κάποιο ξεχωριστό άρωμα, που διακρίνει τη μοναδικότητα του κάθε είδους και ποικιλίας φυτού. Την ιδιότητά τους αυτή την οφείλουν  στην ύπαρξη των αιθέριων ελαίων, που βρίσκονται στα διάφορα μέρη  των φυτών (φύλλα, άνθη, βλαστό, ρίζα και καρπούς).

Περισσότερα...
 
Το ελληνικό σπαράγγι κατακτά τις αγορές του εξωτερικού

Σε χώρες της Ευρώπης εξάγεται το 90% της παραγωγής, προσφέροντας ένα καλό εισόδημα στους καλλιεργητές - Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Αναγκαία η συγκρότηση ισχυρών ομάδων παραγωγών για την εξασφάλιση υψηλότερων τιμών, τονίζουν οι καλλιεργητές

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές λαχανικό στην εγχώρια αγορά, ωστόσο το ελληνικό σπαράγγι έχει κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τον έντονο ανταγωνισμό των υπόλοιπων χωρών. Εξάλλου, όλη σχεδόν η παραγόμενη ποσότητα στην Ελλάδα συσκευάζεται και εξάγεται στη γερμανική κυρίως αγορά.

Περισσότερα...
 
Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Πόσο σημαντική είναι;anakiklosi_siskevon2Με την ανακύκλωση ηλεκτρικών κι ηλεκτρονικών συσκευών ξεχωρίζονται τα διαφορετικά υλικά ώστε από τη μια να βρεθούν και να απομονωθούν τα επικίνδυνα και από την άλλη να συγκεντρωθούν τα χρήσιμα (μέταλλα, πλαστικό, γυαλί) ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Περισσότερα...
 
Ποιες ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται;

Όπως δεν πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια χαρτιά, πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια και τα αλουμινένια κουτάκια, έτσι δεν πρέπει να πετάμε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

anakiklosi_siskevon3

Περισσότερα...
 
Γιατί να ανακυκλώσω ηλεκτρικές συσκευές;

Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών είναι σημαντική τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητα ζωής μας όσο για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της υγείας μας, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και προστιθέμενη αξία σε υλικά και τελικά καταναλωτικά προϊόντα.

Περισσότερα...
 
Οικολογικοποίηση της πολιτικής και της ανάπτυξης

Η άλλη πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Το ζήτημα οικοδιαχείρισης των μεγάλων πόλεων

και της οικοανάπτυξης της υπαίθρου.

* του Βασίλη Τακτικού


Ο πρώην αντιπρόεδρος της Αμερικής Αλ. Γκορ και πολύ πιθανόν ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών έχει αποδοθεί σ' ένα αγώνα για την οικολογική σωτηρία του πλανήτη. Oπως επισημαίνει «Η ανθρωπότητα κάθεται πάνω σε ορολογιακή βόμβα» και λέει ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Φυσικά δεν επισημαίνει κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνει όλα αυτά που λένε και υποστηρίζουν οι οικολόγοι θεωρητικοί και ακτιβιστές. Το σημαντικό είναι ότι τα λέει ένας πολιτικός που ενδέχεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κι αυτό έχει τεράστια πολιτική σημασία.

Περισσότερα...
 
Η ωριμότητα της κοινωνίας για οικοδιαχείριση – οικοανάπτυξη

* του Βασίλη ΤακτικούΣτις περισσότερες φορές η κοινωνία αποδεδειγμένα βρίσκεται πιο μπροστά από τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα για την προστασία του περιβάλλοντος, πιο μπροστά από την κομματική και κρατική γραφειοκρατία στο οικολογικό ζήτημα.

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση που κάνει επίκαιρη την ανάγκη για την οικολογικοποίηση της πολιτικής.

Περισσότερα...
 
Προτεινόμενες επενδυτικές Δράσεις για Ημιορεινές και Ορεινές περιοχές

Φυτική Παραγωγή


1. Αρωματικά - φαρμακευτικά Φυτά (Α/Φ) και Αιθέρια έλαια.

Τα Α/Φ φυτά μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική δυναμική καλλιέργεια ιδιαίτερα στις περιοχές που υποχώρησε ο καπνός .
Ο κλάδος εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε περιοχές του Δήμου που είναι ορεινές εδαφικά φτωχές περιοχές οι οποίες δεν τυγχάνουν ακόμα εντατικής εκμετάλλευσης και οι οποίες εμφανίζουν καταλληλότητα για την καλλιέργεια των Α/Φ φυτών


Περισσότερα...
 
Τεχνητές λίμνες

Οι τεχνητές λίμνες είναι η σπουδαιότερη κατηγορία τεχνητών υγροτόπων της Ελλάδος τόσο από την άποψη της έκτασης που καλύπτουν όσο και από την άποψη του αριθμού και των αξιών που έχουν αποκτήσει. Ονομάζονται και τεχνητοί ταμιευτήρες

Η λέξη ταμιευτήρας δείχνει και τους περιορισμένους αρχικά σκοπούς που είχαν τεθεί κατά τον σχεδιασμό και τη διαχείρισή τους. Οι σκοποί αυτοί ήταν να αποταμιεύσουν νερό ποταμών, ρυακιών ή και χειμάρρων ώστε να αποκτήσουν οι ταμιευτήρες αξία αντιπλημμυρική, υδρευτική, αρδευτική, υδροηλεκτρική ή, συνηθέστερα, συνδυασμό αυτών των αξιών.

Περισσότερα...
 
Οφέλη φραγμάτων

Στέγνωσαν” τα ποτάμια λόγω της καλοκαιρινής ανομβρίας ωστόσο η στάθμη στο φράγμα Γρατινής καλά κρατεί, έχοντας βεβαίως και αυτή μειωθεί, κάτι που είναι εμφανές σε όποιον επισκεφθεί το φράγμα τόσο από το σημάδι που άφησε η υπερυψωμένη πριν μήνες στάθμη του νερού όσο και από το ότι δεν γίνεται πια εκχειλισμός του επιπλέον ύδατος.

Ο υδάτινος ταμιευτήρας που δημιουργήθηκε στην Γρατινή εξυπηρετεί την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕΚΟ, καθώς και ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 6 από 7

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε