ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη


Πράσινη ανάπτυξη
Λεπτομέρειες που αφορούν τη… γνώση!

Γράφει η Κωνσταντίνα Μπαλάσκα, Χημικός

Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν την παραγωγή τροφίμων που είτε δε γνωρίζουμε/δεν απαντούμε, είτε επιλέγουμε να τις αγνοούμε γιατί δε μας νοιάζει βρε αδερφέ! Και όμως αυτές οι λεπτομέρειες (τρόπος του λέγειν λεπτομέρειες, γιατί το σύνολο αυτών είναι που κάνουν τις διαδικασίες), είναι που αποτελούν τη γνώση. Και η γνώση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.

Ας ξεκινήσουμε από τα μυρωδάτα μας λουλούδια. Η εξωτική ανθοδέσμη που αγοράσαμε για τον ή την αγαπημένη μας, γνωρίζουμε από πού μας ήρθαν; Ενδεχομένως και να μας ήρθαν από την Αφρική, όπου εκεί δεν έχουν νερό να πιούνε, αλλά καλλιέργειες λουλουδιών κάνουν. Αυτά τα ταλαιπωρημένα, ποιος ξέρει πόσα χιλιόμετρα ταξιδέψαν για να φτάσουν στον προορισμό τους, και πόσο ψέκασμα έχουν "φάει" για να διατηρηθούν. Μιλάμε για μεγάλη σπατάλη νερού, ενέργειας και μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Περισσότερα...
 
Βιοδυναμική γεωργία - Μια φιλοσοφική άποψη του καλλιεργώ

Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου
Γεωπόνος, ΓΠΑ,
M.Sc
.

Τι είναι η βιοδυναμική γεωργία;

φεγγαρι για βιοδυναμικη γεωργιαΗ βιοδυναμική γεωργία είναι ένας τρόπος καλλιέργειας που βασίζεται ασφαλώς στις αρχές της βιολογικής γεωργίας- καθότι εξασφαλίζει ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά ακόμα λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με τις δυνάμεις της γης και του σύμπαντος!

Ο όρος βιοδυναμική γεωργία προέρχεται από τις λέξεις βιολογική και δυναμική. Σημαίνει, δηλαδή, σύμφωνα με τους νόμους της ζωής, οι οποίοι ενεργοποιούνται, αποκτούν σφρίγος, από δυνάμεις.

Περισσότερα...
 
Πού πήγαν οι πράσινοι επιχειρηματίες;

Γράφουν οι: Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη & Σταύρος Μαραγκός

Οι πράσινοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα στις αρχές του 2005 είδαν μια τεράστια ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους. Οι Έλληνες ήδη απο το 1990 με πρωτεργάτες τους αιολικούς επενδυτές έδειξαν το δρόμο. Οταν λοιπόν το νομικό πλαίσιο θεσπίστηκε με Νόμο του Κράτους το 2006 Έλληνες και ξένοι επενδυτές έσπευσαν να ξεκινήσουν την αδειοδότηση μικρών και μεγαλων ''πράσινων'' επενδύσεων! Το νομικό πλαίσιο ιδανικό, η χώρα ακόμα πιο ιδανική και οι προοπτικες αναπτυξης κολοσσιαίες.

Περισσότερα...
 
Ποια η διαφορά της αειφορικής-βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη;

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος

Η πράσινη ανάπτυξη συγχέεται πολλές φορές ως έννοια με την αειφορική ανάπτυξη. Οι δύο έννοιες έχουν πολλά κοινά σημεία ωστόσο δεν ταυτίζονται. Η αειφορική ανάπτυξη σημαίνει, ανάπτυξη που λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, υλικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και τη μη-εξάντληση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Με αυτή την έννοια, ταυτίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, διότι εξασφαλίζει τη διαρκή ανανέωση των πρώτων υλών και αναπροσαρμογή στις συνθήκες των αθρώπινων πόρων.

Η διαφοροποίηση της πράσινης ανάπτυξης σε σχέση με την αειφορική, είναι ότι εκφράζει περισσότερο πολιτικές, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί από οικονομικές ολιγαρχίες αλλά και από τη συμμετοχική δημοκρατία, με διαφοροποιημένους κοινωνικούς στόχους. Εν κατακλείδι, η αειφορική ανάπτυξη συνδυάζεται περισσότερο με την κοινωνική οικονομία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, στο οικονομικό περιβάλλον και την πράσινη κατανάλωση. Αντιθέτως, η πράσινη ανάπτυξη, όταν δεν ταυτίζεται με τη συμμετοχική οικολογία, δεν έχει σχέση με την κοινωνική οικονομία.


Πηγές: 

1. oikopress.gr,  Τα επτά βήματα της Aειφορίας

2. oikopress.gr, Μα τι είναι αυτή η “πράσινη” ανάπτυξη;

3. Ιωάννης Βαβούρας, Πράσινη ανάπτυξη: Ορισμένες επισημάνσεις και συγκρίσεις με την αειφόρο ανάπτυξη

4. Ευθύμης Ζαγοριανάκος, Οικονομία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Βασικές έννοιες της επιστήμης των οικονομικών του περιβάλλοντος

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 11

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε