ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη


Πράσινη ανάπτυξη
Ποια η διαφορά της αειφορικής-βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη;

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος
Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος

Η πράσινη ανάπτυξη συγχέεται πολλές φορές ως έννοια με την αειφορική ανάπτυξη. Οι δύο έννοιες έχουν πολλά κοινά σημεία ωστόσο δεν ταυτίζονται. Η αειφορική ανάπτυξη σημαίνει, ανάπτυξη που λαμβάνει υπ’όψιν όλους τους παράγοντες, υλικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και την μη-εξάντληση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Με αυτή την έννοια,ταυτίζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη, διότι εξασφαλίζει την διαρκή ανανέωση των πρώτων υλών και αναπροσαρμογή στις συνθήκες των αθρώπινων πόρων.


Η διαφοροποίηση της πράσινης ανάπτυξης σε σχέση με την αειφορική, είναι ότι εκφράζει περισσότερο πολιτικές, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί απο οικονομικές ολιγαρχίες αλλά και απο την συμμετοχική δημοκρατία, με διαφοροποιημένους κοινωνικούς στόχους. Εν κατακλείδη,η αειφορική ανάπτυξη συνδυάζεται περισσότερο με την κοινωνική οικονομία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, στο οικονομικό περιβάλλον και την πράσινη κατανάλωση. Αντιθέτως, η πράσινη ανάπτυξη, όταν δεν ταυτίζεται με την συμμετοχική οικολογία, δεν έχει σχέση με την κοινωνική οικονομία.


Πηγές:

  Τα επτά βήματα της αειφορίας

Μα τι είναι αυτή η “πράσινη” ανάπτυξη;

Καθηγητής Ιωάννης Βάβουρας, Πράσινη ανάπτυξη: Ορισμένες επισημάνσεις και συγκρίσεις με την αειφόρο ανάπτυξη

Ευθύμης Ζαγοριανάκος, Οικονομία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Βασικές έννοιες της επιστήμης των οικονομικών του περιβάλλοντος

 
Ελληνογερμανική συνέλευση: Περιβάλλον & Πράσινη Ανάπτυξη. Μια καλή αρχή!

Συνέντευξη με τον κ. Βασίλη Τακτικό

"Στην Ελληνο-Γερμανική συνέλευση αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες την ευκαιρία που δόθηκε για εναλλακτικές μεθόδους και τεχνογνωσίες με τις οποίες μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα. Αναγνώρισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων μέσω της συμμετοχικότητας των δημοτών για την καλύτερη οργάνωση και τις βέλτιστες πρακτικές. Πολλοί από τους δήμους και τους φορείς ενδεχομένως θα βρουν με αυτό τον τρόπο πρόσθετες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειες στον τομέα της αειφορικής ανάπτυξης, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, να βρουν εταίρους ενδεχομένως συμβούλους και υποστηριχτές στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονίσουν τους δήμους τους."

Περισσότερα...
 
Πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη και πράσινη επιχειρηματικότητα

«Η κατακερματισμένη σκέψη, τεμαχίζει καθετί που είναι σφαιρικό, αγνοεί εκ φύσεως το πολύπλοκο του ανθρώπου και το πλανητικό – πλαίσιο περιβάλλον. Δεν αρκεί όμως να σηκώσουμε τη σημαία του σφαιρικού: πρέπει να συνενώσουμε τα στοιχεία του σφαιρικού σε μια σύνθετη οργανοποιητική συνάρθρωση, πρέπει να τοποθετήσουμε το πλαίσιο – περιβάλλον μέσα στο δικό του περιβάλλον πλαίσιο».  Έντγκαρ Μορέν «Γη – Πατρίδα»

Περισσότερα...
 
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) : «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης»

Γράφει ο Σταύρος Μαραγκός

Γεωλόγος – Γεωπεριβαλλοντολόγος

Το έργο M2RES υλοποιείται για την Ελλάδα από το ΚΑΠΕ με περιοχή ενδιαφέροντος την Περιφέρεια Αττικής. Το M2RES στοχεύει στην ανάκτηση των περιθωριοποιημένων περιοχών, όπως είναι π.χ. οι χωματερές, τα λατομεία, οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα μολυσμένα πεδία, μέσω επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2007-2013. Στο έργο συμμετέχουν πολλοί εταίροι από την ΕΕ (Ιταλία, Σλοβενία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία) και από χώρες που βρίσκονται στην προ-ενταξιακή φάση (Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία).

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 5 από 11

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε