ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πράσινη ανάπτυξη


Πράσινη ανάπτυξη
Πού πήγαν οι πράσινοι επιχειρηματίες;

Γράφουν οι: Γαρυφαλλιά Γκαντζούνη & Σταύρος Μαραγκός

Οι πράσινοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα στις αρχές του 2005 είδαν μια τεράστια ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά τους. Οι Έλληνες ήδη απο το 1990 με πρωτεργάτες τους αιολικούς επενδυτές έδειξαν το δρόμο. Οταν λοιπόν το νομικό πλαίσιο θεσπίστηκε με Νόμο του Κράτους το 2006 Έλληνες και ξένοι επενδυτές έσπευσαν να ξεκινήσουν την αδειοδότηση μικρών και μεγαλων ''πράσινων'' επενδύσεων! Το νομικό πλαίσιο ιδανικό, η χώρα ακόμα πιο ιδανική και οι προοπτικες αναπτυξης κολοσσιαίες.

Περισσότερα...
 
Ποια η διαφορά της αειφορικής-βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη;

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος

Η πράσινη ανάπτυξη συγχέεται πολλές φορές ως έννοια με την αειφορική ανάπτυξη. Οι δύο έννοιες έχουν πολλά κοινά σημεία ωστόσο δεν ταυτίζονται. Η αειφορική ανάπτυξη σημαίνει, ανάπτυξη που λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες, υλικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και τη μη-εξάντληση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Με αυτή την έννοια, ταυτίζεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, διότι εξασφαλίζει τη διαρκή ανανέωση των πρώτων υλών και αναπροσαρμογή στις συνθήκες των αθρώπινων πόρων.

Η διαφοροποίηση της πράσινης ανάπτυξης σε σχέση με την αειφορική, είναι ότι εκφράζει περισσότερο πολιτικές, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί από οικονομικές ολιγαρχίες αλλά και από τη συμμετοχική δημοκρατία, με διαφοροποιημένους κοινωνικούς στόχους. Εν κατακλείδι, η αειφορική ανάπτυξη συνδυάζεται περισσότερο με την κοινωνική οικονομία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, στο οικονομικό περιβάλλον και την πράσινη κατανάλωση. Αντιθέτως, η πράσινη ανάπτυξη, όταν δεν ταυτίζεται με τη συμμετοχική οικολογία, δεν έχει σχέση με την κοινωνική οικονομία.


Πηγές: 

1. oikopress.gr,  Τα επτά βήματα της Aειφορίας

2. oikopress.gr, Μα τι είναι αυτή η “πράσινη” ανάπτυξη;

3. Ιωάννης Βαβούρας, Πράσινη ανάπτυξη: Ορισμένες επισημάνσεις και συγκρίσεις με την αειφόρο ανάπτυξη

4. Ευθύμης Ζαγοριανάκος, Οικονομία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Βασικές έννοιες της επιστήμης των οικονομικών του περιβάλλοντος

 
Ποια η διαφορά της αειφορικής-βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη;

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος
Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος

Η πράσινη ανάπτυξη συγχέεται πολλές φορές ως έννοια με την αειφορική ανάπτυξη. Οι δύο έννοιες έχουν πολλά κοινά σημεία ωστόσο δεν ταυτίζονται. Η αειφορική ανάπτυξη σημαίνει, ανάπτυξη που λαμβάνει υπ’όψιν όλους τους παράγοντες, υλικούς και ανθρώπινους πόρους, καθώς και την μη-εξάντληση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών. Με αυτή την έννοια,ταυτίζεται με την βιώσιμη ανάπτυξη, διότι εξασφαλίζει την διαρκή ανανέωση των πρώτων υλών και αναπροσαρμογή στις συνθήκες των αθρώπινων πόρων.


Η διαφοροποίηση της πράσινης ανάπτυξης σε σχέση με την αειφορική, είναι ότι εκφράζει περισσότερο πολιτικές, με αποτέλεσμα να μπορεί να εφαρμοστεί απο οικονομικές ολιγαρχίες αλλά και απο την συμμετοχική δημοκρατία, με διαφοροποιημένους κοινωνικούς στόχους. Εν κατακλείδη,η αειφορική ανάπτυξη συνδυάζεται περισσότερο με την κοινωνική οικονομία, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων, στο οικονομικό περιβάλλον και την πράσινη κατανάλωση. Αντιθέτως, η πράσινη ανάπτυξη, όταν δεν ταυτίζεται με την συμμετοχική οικολογία, δεν έχει σχέση με την κοινωνική οικονομία.


Πηγές:

  Τα επτά βήματα της αειφορίας

Μα τι είναι αυτή η “πράσινη” ανάπτυξη;

Καθηγητής Ιωάννης Βάβουρας, Πράσινη ανάπτυξη: Ορισμένες επισημάνσεις και συγκρίσεις με την αειφόρο ανάπτυξη

Ευθύμης Ζαγοριανάκος, Οικονομία, Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Βασικές έννοιες της επιστήμης των οικονομικών του περιβάλλοντος

 
Ελληνογερμανική συνέλευση: Περιβάλλον & Πράσινη Ανάπτυξη. Μια καλή αρχή!

Συνέντευξη με τον κ. Βασίλη Τακτικό

"Στην Ελληνο-Γερμανική συνέλευση αναγνώρισαν όλοι οι συμμετέχοντες την ευκαιρία που δόθηκε για εναλλακτικές μεθόδους και τεχνογνωσίες με τις οποίες μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα. Αναγνώρισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων μέσω της συμμετοχικότητας των δημοτών για την καλύτερη οργάνωση και τις βέλτιστες πρακτικές. Πολλοί από τους δήμους και τους φορείς ενδεχομένως θα βρουν με αυτό τον τρόπο πρόσθετες λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσχέρειες στον τομέα της αειφορικής ανάπτυξης, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, να βρουν εταίρους ενδεχομένως συμβούλους και υποστηριχτές στην προσπάθειά τους να εκσυγχρονίσουν τους δήμους τους."

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 6 από 13

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε