ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνική οικονομία


Κοινωνική οικονομία
Κοινωνική οικονομία και πράσινη ανάπτυξη απέναντι στην κρίση

Εισήγηση Βασίλη Τακτικού στο Συνέδριο της Ηλείας 25-27 Ιουνίου

Αγαπητοί φίλοι

Εκ μέρους του δικτύου ‘’Σύμπραξη ΜΚΟ’’ θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές της Νομαρχίας Ηλείας, το “έργο πολιτών”, και τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών διότι, κατορθώνουν να βάλουν στη πράξη ένα νέο θεσμό κοινωνικής συνεργασίας, μια καινοτομία με ένα ζωντανό παράδειγμα συμμετοχής δημοκρατίας. Τόσο η θεματολογία του Συνεδρίου όσο η σύνθεση της συμμετοχής και η πληρότητα των εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί ήδη πιστεύω ότι, διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη αφήγηση για τα θέματα κοινωνικής οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης που αντικειμενικά έλειπε από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ως πρότυπο για την χώρα μας.

Περισσότερα...
 
Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις Όταν η ιστορία γράφεται ανάποδα

* της Ξένιας Κουτσογιάννη – Αύγουστος 2011

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε σαν χώρα και σαν πολίτες, είναι ιδιαίτερα θλιβερή η διαπίστωση ότι η διαπλοκή καλά κρατεί.

Με την ανεργία στο κόκκινο και την ατιμωρησία όσων διασπάθισαν ή καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, όσων χρησιμοποίησαν δημόσιες θέσεις για ίδιο όφελος και όσων «έγλυψαν το μέλι», είναι σχεδόν σοκαριστικό να έρχεται κανείς αντιμέτωπος, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξανά και ξανά, με στημένα παιχνίδια

Περισσότερα...
 
Δίκτυα : Οριζόντια Συνεργασία "κοινωνική – πράσινη οικονομία"

Εισήγηση του Βασίλη Τακτικού
Εισαγωγή
Μέσα στο γενικότερο κλίμα των ημερών σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου και το ‘‘Έργο πολιτών’’ είχε μια πολλή εύστοχη επιλογή στο θέμα του συνεδρίου να αναδείξει τον εθελοντισμό και τον τρίτο τομέα οικονομίας με μια καινοτόμα πολιτική προσέγγιση για την περιφερειακή ανάπτυξη.

περισσότερα...
 
Κοινωνική οικονομία. Κι όμως δουλεύει!

* Της Ξένιας Κουτσογιάννη

Σε μια εποχή που η γκρίνια κι η μιζέρια αποτελούν εθνικό σπορ και μόνιμο θέμα συζήτησης στις παρέες, τις οικογένειες κι όσους τόπους δουλειάς έχουν απομείνει, τα καλά νέα είναι κρίμα να περνάνε απαρατήρητα κι ασχολίαστα. Και μπορεί οι απόψεις του καθενός μας για το τι θεωρείται σήμερα «καλό νέο» να είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ανέκαθεν, το καινούργιο αποτελούσε πάντα μια λάμψη στο

Περισσότερα...
 
Η κρίση της αντιπροσώπευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστοιχεί στην μετριοκρατία , αναξιοκρατία και το πελατειακό σύστημα.

ΤΟΠΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Είναι κοινό μυστικό πλέον σ’ όλη την επικράτεια της χώρας ότι η διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστοιχεί στην μετριοκρατία και αναξιοκρατία που τροφοδοτείται από το πελατειακό σύστημα και την τοπική διαπλοκή. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο που αποτελεί ζήτημα βαθιάς έρευνας.

Περισσότερα...
 
Συστήματα Τοπικών μη χρηματικών ανταλλαγών

Τα LETS, δηλαδή Local Exchange Trading Systems (Συστήματα Τοπικών Ανταλλαγών), είναι μια μορφή συναλλαγής, που όμως δεν τοκίζεται, δεν παράγει κέρδος, αλλά βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες να αναπνεύσουν, να ζήσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Είναι με λίγα λόγια ένας τρόπος να ζεις και να εργάζεσαι χωρίς λεφτά. Η μυθολογία της εποχής θέλει αυτά τα συστήματα να έχουν πάρει το όνομά τους από τα πάρτι που διοργάνωναν οι

Περισσότερα...
 
Το παράδειγμα της Ολυμπίας

Διάλογος του Βασίλη Τακτικού με το Γιάννο Παπαϊωάννου

 

Γιάννος Παπαϊωάννου: Βλέποντας ότι η Ολυμπία εκτός από το μαζικό τουρισμό έχει και άλλα πράγματα να δώσει και ότι ο Δήμος λειτουργεί με τη διαχειριστική λογική που προαναφέραμε πρότεινα μόνος μου για να το προστατεύσω σαν ιδέα, παρόλο που δεν είχα εξασφαλίσει τις πηγές χρηματοδότησής του. Δηλαδή, να δουν πιο βαθειά το θέμα της Ολυμπίας, να μελετήσουν, να καθίσουν στη φύση της Ολυμπίας, καθώς υπάρχει η φύση της Ολυμπίας, όχι μόνο το σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο, καθώς υπάρχει και η ευρύτερη φυσική έκταση που εκτείνεται προς την Αρκαδία.

Περισσότερα...
 
Περί «ιδιώτευσης»

Διάλογος του Βασίλη Τακτικού με το Γιάννο Παπαϊωάννου

 

 

Γιάννος Παπαϊωάννου: Μου θυμίζετε τώρα, ένα άρθρο το οποίο είχα γράψει για έναν φίλο μου υποψήφιο Δήμαρχο με τίτλο «Τσιμέντο να γίνει» σαν μία περιγραφή των θέσεων του πολιτικόυ του αντιπάλου και είχε απήχηση μεγάλη γιατί ήταν πολύ ωραία γραμμένο. Αλλά, τελικά βέβαια κέρδισε τις εκλογές ο υποψήφιος στον οποίο αναφερόταν και είχε ως πρόταμγα το τσιμέντο.
Περισσότερα...
 
Τράπεζα Χρόνου

Ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και ενδυνάμωσης του ατόμου, η Τράπεζα Χρόνου είναι :


Ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό «νόμισμα – χρόνο» ή «νόμισμα – εργασία» Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται κι έτσι, για παράδειγμα, μια ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με μια ώρα φροντίδας του σπιτιού.

 

 Μία κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει τον λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό των αναλήψεων και
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 11 12 13 14 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 14 από 14

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε