ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνική οικονομία


Κοινωνική οικονομία
Αθήνα σε αδιέξοδο∙ υπάρχει λύση ; Είναι η κοινωνική οικονομία ένα άλλο μονοπάτι;

Γράφει η Νατάσα Στάμου, Δημοσιογράφος

Στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια ένας ιδιαίτερα ευρύς προβληματισμός για το ρόλο, τη σπουδαιότητα και την ωφελιμότητα της κοινωνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλιστα έχει υιοθετήσει αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την προώθησή της.

f12-athens1Στην Ελλάδα η έννοια και κυρίως η εφαρμογή των αρχών και των πρακτικών της κοινωνικής οικονομίας βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα. Μήπως ήρθε η ώρα για την αξιοποίηση των πρακτικών της; Μήπως ήρθε ο καιρός για την ανάπτυξη των εφαρμογών της στους μεγάλους Δήμους της χώρας και ειδικά στην Αθήνα;

Περισσότερα...
 
Κοινωνικές Επιχειρήσεις και Κοινωνικό Franchise

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος

mihalopoulos

Η ύπαρξη του τεράστιου ελλείμματος των τελευταίων ετών αποτελεί απόρροια της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια, δημιουργείται έλλειμμα στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών θεμάτων, όπως είναι μεταξύ άλλων η ανεργία, η φτώχεια, καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Έτσι, η επιχειρηματικότητα έρχεται για να καλύψει το κενό αυτό δημιουργώντας νέα μορφώματα, όπως είναι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις και τα Κοινωνικά Franchise.

Περισσότερα...
 
Εσείς τι γνωρίζετε για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.);

Γράφει ο Αθανάσιος Κόκκοτος

Διαχειριστής Περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγος


κοινσεπ 5Το μότο με το οποίο διαφημίζονται είναι, «Συνενώνουν δυνάμεις ανθρώπων, Δημιουργούν θέσεις εργασίας, Στηρίζουν την τοπική κοινωνία», ένα μότο που τις περιγράφει απόλυτα, αφού οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, έρχονται σαν φως ελπίδας για τους πολίτες αυτής της χώρας, λόγω του μέγιστου κοινωνικού οφέλους το οποίο προσπαθούν να επιτύχουν μέσω της λειτουργίας τους.

Περισσότερα...
 
Διαχείριση γνώσης και νέες τεχνολογίες - Συστήματα Υγείας

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

F10 Papaioannou picture11

Η τεράστια εξέλιξη και οι νέες μορφές της τεχνολογίας των πληροφοριακών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών έχουν προωθήσει σημαντικές εξελίξεις στην οργάνωση της κοινωνίας και οικονομίας γενικότερα, δημιουργώντας καθημερινά καινούργιες απαιτήσεις για την βελτίωσή τους, την διαχείριση της οργανωτικής αλλαγής και της γνώσης, καθώς και την διάχυσή τους, όπως και την διασύνδεσή τους με το ανθρώπινο δυναμικό.

Περισσότερα...
 
Πράσινο Ταμείο - Στην κόψη του ξυραφιού

 

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος


To 2010 το ΕΤΕΡΠΣ –κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος– (Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) αντικαταστάθηκε από το «Πράσινο Ταμείο», του οποίου η δημιουργία, η ονομασία και ο σχεδιασμός, η προβλεπόμενη ενίσχυση με κονδύλια και τα υποθετικά πλάνα αναδάσωσης, αναπλάσεων αστικών κ.λπ. είχαν δημιουργήσει ένα κύκλο από συζητήσεις και μεγάλες προσδοκίες.

Περισσότερα...
 
Οικανάπτυξη και τοπική αυτοδιοίκηση και Μ.Κ.Ο

Μια καινοτόμος προσέγγιση για την αναζωογόνηση στις τοπικές κοινωνίες

Βασίλης Τακτικός – Διευθυντής του περιοδικού και του Δικτύου Μ.Κ.Ο «Ανάδραση»

Τα «καλά νέα» για την αντιμετώπιση της τοπικής απασχόλησης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών ποιότητας έρχονται μέσα από το μοντέλο οικοανάπτυξης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή συλλογικών οργανώσεων και πολιτών.

Αυτή είναι μια νέα προοπτική για την τοπική αυτοδιοίκηση σε μια χρονιά που έχουμε Δημοτικές εκλογές και μπορεί ν’ ανοιξει σχετικός διάλογος, έχοντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή εμπειρία που μας δείχνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Μ.Κ.Ο. μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κοινωνική οικονομία.

Περισσότερα...
 
Οικονομικά των μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

Παντελής Σκλιάς, Επίκουρος Καθηγητής

Κάθε χρόνο, περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες διοχετεύονται μέσω διεθνών ΜΚΟ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΜΚΟ παρείχαν στα μέσα της δεκαετίας του ?90 το 13% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας, δηλαδή ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο απ? αυτό που διαχειρίζεται το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών (με την εξαίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας). Βέβαια, όλες οι διεθνείς ΜΚΟ δεν είναι αναλόγου μεγέθους και ισχύος. Παρόλο που οι ΜΚΟ στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι αριθμητικά πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες των αναπτυγμένων, είναι οι τελευταίες αυτές που διαθέτουν το συντριπτικό ποσοστό των συνολικών πόρων. Αλλά η κατανομή των οικονομικών δυνατοτήτων δεν είναι μόνο άνιση σε επίπεδο Βορρά ? Νότου. Στο εσωτερικό του ανεπτυγμένου Βορρά ο έλεγχος των πόρων είναι επίσης άνισος ? με οκτώ μεγάλες «οικογένειες» ΜΚΟ να διαθέτουν περίπου το 50% των συνολικών πόρων της διεθνούς βοήθειας που διοχετεύεται μέσω της κοινωνίας των πολιτών. Αυτές οι «οργανώσεις-οικογένειες» είναι η CARE, η World Vision International, η Oxfam Federation, η Medecins Sans Frontieres, η Save the Children Federation, η Eurostep, η CIDSE (Cooperation internationale pour le developpement et la solidarite) και η APDOVE (Association of Protestant Development Organizations in Europe).

Περισσότερα...
 
Η Πανούργα Σύλληψη της Κοινωνικής Μεταρρύθμισης

Αναδημοσίευση από tovima.gr

Η ευκαιρία της αναγέννησης δύναται να πάρει σάρκα και οστά στη χώρα μας από το αποτέλεσμα μιας δυναμικής αλληλεπίδρασης μεταξύ πρόκλησης (μεταρρυθμιστικά μέτρα), και ανταπόκρισης (κοινωνική δέσμευση για την εφαρμογή των μέτρων). Η σημερινή πρόκληση θα προκαλέσει δημιουργικές ανταποκρίσεις από τα κοινωνικά στρώματα. και θα τα προτρέψει να περάσουν στην πορεία της μεταρρυθμιστικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή ένα μέρος των κοινωνίας θα συνεχίσει να εντάσεται κατά της μεταρρύθμισης, διότι η ανεπυτυχής ανταπόκριση στην αρχική πρόκληση αδυνατεί να δημιουργήσει πολιτιστικές (πνευματικές) δυνάμεις, ώστε να μεταφέρουν την κοινωνία από κατάσταση αποσύνθεσης σε ισορροπία, και να παρουσιάσουν τον εαυτόν τους ως πραγματική ανταπόκριση.

Περισσότερα...
 
H κρίση λειτουργεί απελευθερωτικά για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Συνέντευξη του Βασίλη Τακτικού* στην Ξένια Κουτσογιάννη*

Ο νέος νόμος 4019/2011 για την κοινωνική οικονομία και ειδικότερα το άρθρο 18 για τις κοινωνικές Αναπτυξιακές Συμπράξεις, αλλάζει, σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα σε σχέση με τον ρόλο των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στις κοινωφελείς δραστηριότητες της οικονομίας, στη προνοιακή πολιτική της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ο Βασίλης Τακτικός ως συντονιστής των μελετών αλλά και των καταλυτικών παρεμβάσεων του «Παρατηρητηρίου» για να αντιμετωπιστεί το θεσμικό έλλειμμα στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη κοινοτική νομοθεσία , έχοντας αναπτύξει μια ξεχωριστή δραστηριότητα για τα θέματα αυτά για μιλάει την νέα δυναμική της κοινωνίας πολιτών που παρουσιάζεται μέσα από την πανελλήνια οριζόντια κοινωνική δικτύωση.

Μιλάει για τα δυνατά και αδύνατα σημεία στη συγκρότηση της οριζόντιας συνεργασίας, για τα εμπόδια του κρατισμού και της ατομιστικής νοοτροπίας στη χώρα μας αλλά και για την αδήριτη ανάγκη προσαρμογής στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνικής οικονομίας.

Περισσότερα...
 
H Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγοράς έσβησε τα 20 κεράκια των γενεθλίων της σε επετειακό διήμερο… (β')

Γράφει η Ελένη Βενιέρη

Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Μέρος Β' : Μαζί για μια νέα ανάπτυξη

Έως τις 19 Οκτωβρίου, νέοι ηλικίας 18-22 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μπορούσαν να συμμετέχουν στο ηλεκτρονικό παιχνίδι που δημιούργησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες. Το παιχνίδι ήταν διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο www.generation92.gr και η κλήρωση των 20 νικητών που θα ταξίδευαν στις Βρυξέλλες θα γινόταν στο τέλος του επετειακού διημέρου. Συγκεκριμένα, έγινε την Παρασκευή 19/10 στις 14.00, όπως είχε προγραμματιστεί.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 8 από 14

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε