ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνική οικονομία


Κοινωνική οικονομία
H Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγοράς έσβησε τα 20 κεράκια των γενεθλίων της σε επετειακό διήμερο… (α)

Γράφει η Ελένη Βενιέρη

Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος

Μέρος Α' : Workshops

Το 2012 σηματοδοτεί την 20η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Αγοράς -του κοινού χώρου των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)- στον οποίο βασικές αρχές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων, αλλά πρωτίστως η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και η κινητικότητα της απασχόλησης.

Περισσότερα...
 
Καταστήματα Δικαίου Εμπορίου - Εταιρικά Σχήματα ΕΔΕ

Μια άλλη μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής επιχείρησης, συνδέεται με την δημιουργία καταστημάτων δικαίου ή ηθικού εμπορίου (fair train). Το δίκαιο εμπόριο στηρίζεται σε μια συμφωνία εμπόρων, καταναλωτών και παραγωγών που διέπεται από αρχές αλληλεγγύης όπου γίνεται εμφανής η ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων παραγωγών ή περιοχών & προϊόντων. Παράλληλα αυτή η ανάγκη διαμορφώνει ένα πλαίσιο συμφωνίας τιμής για τα προϊόντα και διαφάνειας μεταξύ εμπόρου και καταναλωτή.

Περισσότερα...
 
Το τέρας της γραφειοκρατίας απειλεί το κόστος ζωής (;)

Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη,

Κοινωνιολόγος

f10kalisperati1«Όσο και αν παραπονιέται ο κόσμος για το ατέρμονο των γραφειοκρατικών διατυπώσεων θα ήταν σκέτη αυταπάτη να πιστέψουμε έστω ένα λεπτό ότι η συνεχής διοικητική εργασία μπορεί να συντελέσει σε οποιοδήποτε πεδίο με όποια άλλα μέσα…Στον τομέα της διοίκησης η επιλογή βρίσκεται αποκλειστικά μεταξύ γραφειοκρατίας και του ερασιτεχνισμού»

Μαξ Βέμπερ, Οικονομία και Κοινωνία (1921)

Η σχέση του Έλληνα πολίτη με την γραφειοκρατία αναμφίβολα είναι μια «πικρή» ιστορία. Αποτελεί αναγκαίο κακό σε πολλές περιπτώσεις αλλά σπάνια μπορεί να την αποφύγει κανείς μιας και διαπερνά και ρυθμίζει τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό του βίο. Η γραφειοκρατία δεν παύει να αποτελεί ένα κέντρο άσκησης εξουσίας. Το ερώτημα ωστόσο, παραμένει: είναι ένα απαραίτητο εργαλείο διοίκησης και σωστής ρύθμισης ή μάλλον ένα μέσο κοινωνικού ελέγχου; Επιπλέον, επηρεάζεται το κόστος ζωής εξαιτίας του τεράστιου γραφειοκρατικού ελέγχου στην χώρα μας;

Περισσότερα...
 
Η "Πράσινη Κατανάλωση" υπαγορεύει τους όρους στις μεγαλοβιομηχανίες
Amazon_wiki_230 Μερικές από τις πιο διάσημες μάρκες παπουτσιών όπως η Adidas, η Clarks, η Nike και η Timberland απαίτησαν ένα άμεσο μορατόριουμ της καταστροφής των δασών του Αμαζονίου από τις Βραζιλιάνικες εταιρείες που τους προμηθεύουν δέρματα.

Αυτή ήταν μια πρώτη κίνηση μετά την αποκάλυψη μιας μυστικής τριετούς έρευνας που είχε κάνει η Greenpeace τον Ιούνιο, η οποία αποκάλυπτε ότι προϊόντα δέρματος και βοδινού κρέατος που πουλιούνται στη Βρετανία προέρχονταν από φάρμες κτηνοτρόφων που εμπλέκονται σε παράνομη εκχέρσωση δασών στον Αμαζόνιο. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας χαιρέτησε αυτήν την κίνηση, που μαζί με την κυβερνητική πίεση έχει στόχο να σταματήσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των δασών του Αμαζονίου. Τώρα απομένει από τη βρετανική βιομηχανία κρέατος και τροφίμων να λάβει παρόμοια θέση.

Περισσότερα...
 
Το Παρατηρητήριο Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελληνογερμανική Συνέλευση

Συνέντευξη κ. Βασίλη Τακτικού

στη δημοσιογράφο Νατάσα Στάμου

Η «Social Activism Αθηνών» παρακολούθησε δια του εκδότη της την 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV III) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες – Δήμοι – Άνθρωποι» και μας μεταφέρει τις εκτιμήσεις του από το γεγονός αυτό.

Ο Βασίλης Τακτικός, ιδρυτικό μέλος και συντονιστής του Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, καταθέτει την άποψή του για όσα συζητήθηκαν στις συνεδρίες, αλλά και στο περιθώριο αυτών, στη φετινή Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα επιβαρυμένο από την οικονομική κρίση, τα επεισόδια και τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και καθυστερούν.

Περισσότερα...
 
Serge Latouch: Η κοινωνία της ανάπτυξης βρίσκεται σε κρίση γιατί πέσαμε στην παγίδα της «οικονομικής μεγέθυνσης»

Συνέντευξη του Serge Latouche στην εφημερίδα “Diagonal”

Μετάφραση από τα Ισπανικά: Δημήτρης Μαρκόπουλος

 

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της ιδέας της αποανάπτυξης και της κριτικής της έννοιας της μεγέθυνσης;

latoucheΑνάπτυξη και μεγέθυνση είναι δύο λέξεις που συνήθως χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, αν και εμπεριέχουν διαφορετικές νοηματικές αποχρώσεις. Γενικά, όταν μιλάμε για «ανάπτυξη» σκεφτόμαστε τις χώρες του Νότου, ενώ όταν μιλάμε για «μεγέθυνση» αναφερόμαστε περισσότερο στις χώρες του Βορρά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται πάντα για την ίδια λογική της συσσώρευσης, της χρησιμότητας. Από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και μετά, ξεκινάει αυτό που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση, δηλαδή, η πλήρης εμπορευματοποίηση ολόκληρου του κόσμου: μια μοναδική αγορά, μια μοναδική σκέψη. Και επομένως, αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη ως ένα σχέδιο του Βορρά για το Νότο, χάνει το νόημά της αφού υπάρχει μόνο μια οικονομία της αγοράς: είναι η λογική της αγοράς που απλώνεται παντού.

Περισσότερα...
 
Κοινωνική Επιχειρηματικότητα & Τοπική Αυτοδιοίκηση «Η συμβολή τους για μία βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος

 «Βιώσιμη ή Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει ότι οι παρούσες γενιές πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες»

Ορισμός από τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Γη / Ρίο ντε Τζανέιρο 3-14/6/1992

 

 

Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ως βασικός κορμός της κοινωνικής οικονομίας, λειτουργεί ως ένας ισχυρός παράγοντας μόχλευσης πλούτου ιδεών, κοινωνικής καινοτομίας, καθώς και σεβασμού της αξίας της κοινωνίας και κάθε ανθρώπινης μονάδας, μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θεμέλιό της είναι οι ανθρώπινοι πόροι και το ανθρώπινο κεφάλαιο, ο κοινωνικός χαρακτήρας της ανάπτυξης, η κοινωνική ζήτηση και η ανθρώπινη προσφορά. Η κοινωνική οικονομία και η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορούν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε υψηλούς δείκτες κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερα...
 
«Το καταναλωτικό κίνημα έναντι του κρατικού παρασιτικού συνδικαλισμού»

Συνέντευξη του κ. Βασίλη Τακτικού, διευθυντή της Οίκοpress,

στον Αθανάσιο Κόκκοτο, Διαχειριστή περιβάλλοντος - Περιβαλλοντολόγο

Το καταναλωτικό κίνημα είναι το αντίδοτο και η ελπίδα για την αντιμετώπιση του παρασιτικού συνδικαλισμού, υποστηρίζει ο κ. Βασίλης Τακτικός. Ο κοινωνικός ακτιβισμός έναντι της γραφειοκρατίας και του υψηλού κόστους των τιμών.

Περισσότερα...
 
Οργανωσιακή γνώση

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου,

Κοινωνιολόγος

Χρυσοί οδηγοί προσωπικού


Η επιστημονική κοινότητα για αιώνες «ταλανίζεται» γύρω από το εννοιολογικό ζήτημα της γνώσης προσπαθώντας να καθορίσει την φύση της, τις διαστάσεις, την σχέση της με παρόμοιες έννοιες όπως δεδομένα, πληροφορίες, επιστήμη, κ.α., την διαχείρισή της, τις τεχνικές και τα αντίστοιχα συστήματα. Ο απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή της στρατηγικά στην επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, η βέλτιστη ένταξή της σαν προωθητική και προστιθέμενη αξία, πόρο, δυνατότητα στην οργανωτική κουλτούρα και δράση οργανισμών, επιχειρήσεων, φορέων και κοινωνικών συστημάτων γενικότερα.

Περισσότερα...
 
Διαχείριση της γνώσης και περιβάλλον

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός,

Δημοσιογράφος


Είναι σαφές ότι κάθε επιχείρηση που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του κέρδους της, εντάσσεται στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό, εγχώριο και παγκόσμιο. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου δίνει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πωλήσεις αξιοποιώντας όλες τις ώρες και μέρες του χρόνου. Και είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη για την επιχείρηση είναι πολλά αφού οι μηχανές αναζήτησης δίνουν τη δυνατότητα διείσδυσης της επιχείρησης σε όλες τις αγορές, σε όλα τα μήκη και πλάτη, και σε κάθε πελάτη. Εδώ παίζει τεράστιο ρόλο η ανάπτυξη, διάχυση και χρήση της επιχειρηματικής γνώσης. Η διαχείριση αυτής της γνώσης απαιτεί κάτι περισσότερο από απλούς εργάτες της γνώσης, που έχουν απόλυτη εξάρτηση από τον προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, στην εργασία τους.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 9 από 14

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε