ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνική οικονομία


Κοινωνική οικονομία
Κοινωνική οικονομία - Ευρωπαϊκές πολιτικές και εξελίξεις

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος


Η παρατεταμένη κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας, με την συνεχή διόγκωση των φαινομένων της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της υπερκαταναλωτικής κουλτούρας σε βάρος του περιβάλλοντος, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς και οι οικονομικές ανισότητες προκάλεσαν κενά, ελλείμματα πολιτικά, θεσμικά, καθώς και ανάγκη χάραξης νέων πολιτικών και κατευθύνσεων για την επίλυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό η άνοδος των νέων μορφών κοινωνικής οικονομίας, των εθελοντικών ή μη κερδοσκοπικών-κυβερνητικών οργανώσεων, η διεύρυνση, δηλαδή, της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» εκτός του ότι βρήκε πεδία δράσης πολλαπλά, αναδείχτηκε σε πολλούς τομείς «δύναμη», δύναμη αντίστασης, συμμετοχικότητας, ελέγχου, «φωνή συνείδησης» ταγμένη σε ουμανιστικά ιδανικά, που τόσο απαραίτητα είναι στην εποχή μας.

Περισσότερα...
 
Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κοινωνικές Επιχειρίσεις

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος

ΕΞΥΠΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΓΝΩΣΗΣ

Στην εξαιρετικά δύσκολη εποχή που ζούμε, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.T.A.) βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα οξύτατα προβλήματα και οφείλουν να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν και μάλιστα αποτελεσματικά. Με τις δυσκολίες και τη δραματική πτώση των δεδομένων της ποιότητας ζωής στις ελληνικές πόλεις, το αίτημα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στον αστικό χώρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Περισσότερα...
 
Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών - Ρεύματα σκέψης

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου

Κοινωνιολόγος

Οι έννοιες κοινωνικός ακτιβισμός, εθελοντισμός, κοινωνική οικονομία, κοινωνία των πολιτών, τριτογενής τομέας, μη κερδοσκοπικές ή μη κυβερνητικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται από ερευνητές, συγγραφείς και φορείς, χωρίς συνήθως να υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς το περιεχόμενό τους.

Περισσότερα...
 
Κοινωνικά Παντοπωλεία - Υπουργείο Εσωτερικών

 Δικτυακός Τόπος Διαβουλεύσεων

Υπουργείο Εσωτερικών

1. Τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι υπηρεσία παροχής ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων. Τα παρεχόμενα είδη προέρχονται από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ. Στο πλαίσιο των παντοπωλείων οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμούς μπορούν να διοργανώνουν και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους. Μπορούν επίσης να λαμβάνουν κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης αστέγων και απόρων.

2. Τα κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με τη δύναμή τους, οι δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης αντίστοιχα ή οι οριζόμενοι από αυτούς αντιδήμαρχοι ή αντιπεριφερειάρχες. Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου ή της περιφέρειας.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, δύναται να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων.

 

Περισσότερα...
 
Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί απέναντι στον οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό

Γράφει ο Φίλιππος Μιχαλόπουλος

Οικονομολόγος


«..Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ"..»

Στρατηγού Ι. Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, τόμος Β', Ελληνικά Γράμματα/Τα νέα 2006


Εικόνα 1 - Άρθρο 7

Σήμερα ζούμε σε μία εποχή που, εν μέσω κοινωνικής / οικονομικής / πολιτικής κρίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε και να πράττουμε συλλογικά και όχι ατομικά. Είμαστε στην εποχή που πρέπει να λειτουργούμε ομαδικά, με βάση το «εμείς» και όχι το «εγώ», για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολύπλευρα καθημερινά προβλήματα και δυσκολίες.

Περισσότερα...
 
Χριστουγεννιάτικο bazaar του Φάρου Τυφλών Ελλάδος & του Ελληνικού Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου
Πολιτικός Επιστήμων

 

kampan

Το χριστουγεννιάτικο κλίμα έχει αρχίσει σιγά-σιγά να εξαπλώνεται στην Αθήνα, με διάφοραχριστουγεννιάτικα στολίδια να κάνουν την εμφάνισή τους στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα γιορτινά bazaar έχουν σκοπό να μας βάλουν στο πνεύμα των Χριστουγέννων και αποτελούν μία πολύ ωραία ιδέα για βόλτα και χριστουγεννιάτικες αγορές.

Περισσότερα...
 
Ανταλλακτική Οικονομία

Γράφει η Μαντζαβρά Κωνσταντίνα
Πολιτικός Επιστήμων

sun«Μόνιμος στόχος μας ένα Δίκτυο μέσα από το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιβιώνει με αξιοπρέπεια, προσφέροντας και εκείνος με τη σειρά του αυτό που μπορεί στο διπλανό του αλλά και στην κοινωνία.

Όλοι μαζί χτίζουμε έναν κόσμο χωρίς ανταγωνισμό και φθόνο με ανθρώπους πρόθυμους, αυθεντικούς και συνεργάσιμους. Ένας κόσμος που όχι απλά είναι εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση για το κέρδος δεν έχει θέση και οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα. Ένας νέος τρόπος επιβίωσης γεννήθηκε και μία καινούρια φιλοσοφία για την κατανάλωση κερδίζει έδαφος καθημερινά και στη τοπική μας κοινωνία!!!

Περισσότερα...
 
Πρωτοβουλία από τον Τζόρτζ Σόρος

Δημιουργία οίκων αλληλεγγύης για μετανάστες και άπορους

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζ. Σόρος Πρόταση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και κοινωνικά ευάλωτων Ελλήνων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση με τη δημιουργία «οίκων αλληλεγγύης» σε άδεια δημόσια κτίρια που θα χρηματοδοτηθούν από ιδρύματα όπως το δικό του, παρουσίασε χθες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Περισσότερα...
 
«Σπίτια αλληλεγγύης» για μετανάστες στην Ελλάδα προτείνει ο Τζορτζ Σόρος
Αναδημοσίευση από www.tanea.gr

Η λαθρομετανάστευση και η δράση της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Συμβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στο Βερολίνο
 Βερολίνο Γιώργος Παππάς
Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αλλά και τη δράση της Χρυσής Αυγής ανέδειξε ο μεγιστάνας των αγορών Τζορτζ Σόρος από το βήμα του συνεδρίου Συμβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε στο Βερολίνο. «Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα», είπε, διαπιστώνοντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου έχει καταρρεύσει.
Περισσότερα...
 
"Kοινωνική Οικονομία" Το κρυφό έλλειμμα της χώρας

Σειρά : Κοινωνικός Ακτιβισμός, Βασίλης Τακτικός

Στην εισήγηση που ακολουθεί παρουσιάζεται το θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας κι η γραφειοκρατική σπατάλη στην διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τον πολυκατακερματισμό των αρμοδιοτήτων, το έλλειμμα οριζόντιου συντονισμού και σχεδιασμού και το έλλειμμα ουσιαστικής θεσμικής διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 10 από 14

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε