ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνία πολιτών


Κοινωνία πολιτών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Δημοσιογραφία Πολιτών - Social Activism Αθηνών & ΟίκοPress»

Η δημοσιογραφία πολιτών και ο κοινωνικός ακτιβισμός είναι οι «άδηλοι πόροι» κοινωνικής προσφοράς συγκέντρωσης «κοινωνικού κεφαλαίου», που ενώ δεν καταγράφονται κάπου επίσημα, κινούν τα νήματα της κοινωνικής οικονομίας. Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις «Social Activism Αθηνών» και «Οίκοpress» ανταποκρίνονται σε αυτή την νέα πραγματικότητα.

Το  Σάββατο 22/12/2012 στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, στην αίθουσα «Ερατώ Α» και ώρα 19.00 με 21.00, η ΑΜΚΕ Ερύμανθος θα παρουσιάσει αυτό το εγχείρημα στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Εθελοντισμού Χωρίς Σύνορα – Έλληνας πολίτης, Ευρωπαίος πολίτης» που φιλοξενείται από το πολυΣυνέδριο Money Show, με σκοπό την ανάδειξη της αλληλεπίδρασης στο χώρο της κοινωνίας πολιτών.

Περισσότερα...
 
Συμμετοχική δημοκρατία – Ευρωπαίος πολίτης και πιλοτικά εργαλεία διαβούλευσης – προτάσεις του socialactivism

Γράφει ο Νικόλαος Ανδρινόπουλος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις θεσμικές δυνατότητες παρέμβασης – αλληλεπίδρασης που έδωσε στους πολίτες των μελών της αποτελεί ένα ιδιαίτερο θεσμικό μόρφωμα που χαρακτηρίζεται από την ανοιχτή επικοινωνία και τη διάχυση πληροφόρησης προς του πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commision), η Eur lex, όπου μπορεί να βρει κανείς τη δημοσιοποίηση όχι μόνο των αποφάσεων, αλλά και των ενδιάμεσων βημάτων της διαβούλευσης της commission.

Περισσότερα...
 
«Κάθε πολίτης, μπορεί να είναι ένας ρεπόρτερ»

Γράφει η Λένα Κατσίμπρα, Γεωγράφος

Είναι γεγονός ότι η χρυσή εποχή του έγγραφου τύπου έχει περάσει ανεπιστρεπτί και στη θέση της έχει ήδη ανατείλει η εποχή του ηλεκτρονικού τύπου.

Περισσότερα...
 
«Ενδοοικογενειακή Βία: Διαστάσεις και Πρακτικές Αντιμετώπισης». Όσα ακούσαμε στην ημερίδα του Δήμου Αθηναίων

Γράφουν:Νίκη Αικατερίνη Μπαρμπαγιάννη, κλινική ψυχολόγος
Αθανασία Φουσέκη, ψυχολόγος
Άντρη Γεωρνταμιλή, επικοινωνία &
media

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του 9,84 στην Τεχνόπολη του Δήμου της Αθήνας ημερίδα με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία: Διαστάσεις και Πρακτικές Αντιμετώπισης». Την ημερίδα άνοιξε ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας» του Δήμου την πρώτη μέρα του νέου έτους όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 20 γυναίκες με τα παιδιά τους και θα παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, κ. Καλλιόπη Γιαννοπούλου, την κ. Ζέττα Μακρή εκ μέρους της Γενικής Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, τη Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, κ. Μαρία Κουβέλη και τη Δρ. Ουρανία Κακριδά, επικεφαλής του Europe Direct-DG Communication της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντιπροσώπων στην Ελλάδα και προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Συνεργασιών και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Αθηναίων. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτησαν η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Μαρία Ρεπούση και η κ. Μαρία Ηλιοπούλου, πρόεδρος του βρεφοκομείου Αθηνών.

Περισσότερα...
 
Δράσεις του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Οι αποκλεισμένοι αυξάνονται, οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται

Γράφει η Χριστίνα Ανδρέου
Κοινωνιολόγος

Κρίση. Οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική και η λίστα συνεχίζεται… Είναι δική μας επιλογή να τοποθετήσουμε μπροστά από τη λέξη όποιο από τα επίθετα θέλουμε, αν και νομίζω είναι αυτονόητο πως όλα ταιριάζουν απόλυτα για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και μαζί της όλοι εμείς, που καθημερινά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Να πληρώσουμε και αποπληρώσουμε δάνεια, λογαριασμούς, χαράτσια, φόρους. Εδώ, η λίστα συνεχίζεται ακόμα πιο μακροσκελής. Τι γίνεται, όμως, όταν οι δυσκολίες είναι τόσο μεγάλες που αφορούν θέματα στέγασης και σίτισης; Πόσοι άνθρωποι δίπλα μας που βρίσκονται στο δρόμο, που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τη στέγασή τους, που η οικονομική τους δυσχέρεια είναι τόσο μεγάλη ώστε αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα πλέον απαραίτητα αγαθά για την καθημερινότητά τους; Όλοι αναζητούν βοήθεια, όποια βοήθεια μπορεί να τους προσφερθεί, και συχνά την απαιτούν ορμώμενοι από το αίσθημα της απογοήτευσης και της αγανάκτησης.

Περισσότερα...
 
Ανεργία πλήρους απασχόλησης: Οδηγίες Χρήσης

Γράφει η Έφη Κοσκώση

Κοινωνιολόγος

f11-zougklaΗ ζούγκλα της αγοράς εργασίας τείνει να μετασχηματιστεί και σε ζούγκλα αγοράς ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις δύο δε διαθέτει οδηγίες χρήσης. Ειδικά για τους νέους άνεργους που μόλις έφυγαν από το σχετικά προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου ή του πανεπιστημίου, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση μιας εμπόλεμης κατάστασης που κυριαρχεί το σύνθημα «ο θάνατός σου η ζωή μου». Μια κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη. Αναρωτιέται κανείς, αν η κατάργηση του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) στα σχολεία έγινε στο πλαίσιο της αίσθησης του χιούμορ από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, δεδομένου πως οι θέσεις εργασίας είναι δυσεύρετες ή χρειάζονται και οι αρμόδιοι τον χρόνο τους προκειμένου να χαρτογραφήσουν το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας ή ανεργίας.

Περισσότερα...
 
Φροντίδα Ευπαθών Ομάδων στον Κόμβο Βοήθειας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

Γράφει η Ελένη Καλησπεράτη
Κοινωνιολόγος

Κίνηση αλληλοβοήθειας προς όλους τους άπορους κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Λόγω της κρίσης των ημερών και της έντονης οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων έλαβε την πρωτοβουλία ενίσχυσης των οικογενειών αυτών. Τα άτομα που θα ωφελούνται από την κίνηση αυτή, δεν είναι μόνο Έλληνες πολίτες αλλά και μετανάστες κάτοικοι της Αθήνας οι οποίοι έχουν ανάγκη από τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης.

Περισσότερα...
 
Γνωρίζετε το «Τμήμα Υποδοχής & Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων» του Δήμου Αθηναίων;

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά
Πολιτικός Επιστήμων

tmima ipodoxis

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, για τους περισσότερους από μας, φαντάζομαι ότι σίγουρα θα είναι αρνητική. Και όμως, η προσπάθεια του Δήμου Αθηναίων για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κυρίως των αστέγων και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, λειτουργεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Υποδοχής και Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων καθώς και το Γραφείο Σίτισης.

Περισσότερα...
 
Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα άτομα με αναπηρία - Συνέντευξη του Παναγιώτη Μαρκοστάμου

Γράφει η Νάνσυ Οικονόμου

Πολιτικός Επιστήμων

F10 Oikonomou makrostamouΟ Παναγιώτης Μαρκοστάμος είναι ένας νέος άνθρωπος ιδιαίτερα δραστήριος και κοινωνικός με έντονη προσωπικότητα. Αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης, το οποίο δεν αποτελεί εμπόδιο για τους στόχους του και την καθημερινότητά του. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετέχει ενεργά στα κοινά ως οργανωτικός γραμματέας της εθνικής ομοσπονδίας τυφλών, Γενικός Γραμματέας του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών, καθώς και αντιπρόεδρος του νομαρχιακού σωματείου ατόμων με αναπηρία στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδος. Με μεγάλη μας χαρά, συναντήσαμε τον Παναγιώτη και μας παραχώρησε μια ξεχωριστή συνέντευξη για τη ζωή του, το θέμα της τυφλότητας και την έννοια του ατόμου με αναπηρία.

Περισσότερα...
 
Η «ηθική» του ελληνικού συνδικαλισμού

*του Ιωάννη Ληξουριώτη από την Καθημερινή

Η συνδικαλιστική παρασιτική νομενκλατούρα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στα πολιτικά μας πράγματα, τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Είναι «υποχρεωμένη» να δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα της. Προνόμια, επιδόματα, εξουσίες κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα. Αν η πραγματική διοικητική μεταρρύθμιση προχωρήσει, αναγκαστικά θα στραφεί εναντίον της και η σύγκρουση θα είναι ιδιαίτερα βίαιη. Ήδη έχουμε ένα γεγονός, που το θεωρώ ιδιαίτερης ιδεολογικής σημασίας. Τη δίωξη του Πάσχου Μανδραβέλη από την ΕΣΗΕΑ. Είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που συνδικαλιστικό όργανο διώκει μέλος του για ιδεολογικούς λόγους, επειδή σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τρίμη είναι φορέας της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας. Αλλά και επειδή διαφώνησε με την απεργία που κήρυξε το σωματείο του. Δηλαδή ο ίδιος ο πρόεδρος των δημοσιογράφων εισηγείται τη λογοκρισία εις βάρος των συναδέλφων του. Φαντάζομαι ότι είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως γράφει και ο Κανέλης.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 11

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε