ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Κοινωνία πολιτών


Κοινωνία πολιτών
Αρχίζουν οι διαλέξεις του Πανεπιστημίου Πολιτών

Παρουσίαση του προγράμματος του Καποδιστριακού και της Περιφέρειας Αττικής.

Πανεπιστήμιο Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής από κοινού συνεργάζονται, ώστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης «να βγάλουν το πανεπιστήμιο στην κοινωνία».

Σειρά ανοικτών διαλέξεων θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, εισάγοντας ένα νέο θεσμό στα ακαδημαϊκά δεδομένα: το «Πανεπιστήμιο Πολιτών».

Περισσότερα...
 
Atenistas «Αθηναίοι στην πράξη»!

Γράφει η Χριστίνα Ν. Χαραλαμποπούλου

Διεθνολόγος

Οι Atenistas έσβησαν ήδη τα κεράκια των δεύτερων γενεθλίων τους, έχοντας δώσει το δυναμικό παρόν με τη διοργάνωση μίας σειράς δράσεων στην πόλη μας, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα της και κατ΄ επέκταση την ποιότητα της ζωής μας.

Οι Atenistas είναι μία ομάδα πολιτών η οποία πιστεύει στον κοινωνικό ακτιβισμό προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι της καθημερινής μας ζωής. Θεωρούν ότι η Αθήνα είναι ένα πεδίο θετικών δράσεων και όχι μία «τελειωμένη ιστορία». Τους ένωσε η αγάπη τους για την πόλη της Αθήνας και αυτοχαρακτηρίζονται ως «μία ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας» η οποία είναι εναντίον της αδράνειας και της παθητικής αποδοχής των διαφόρων κακώς κειμένων της πόλης μας. Πιστεύουν στη μεγάλη δυναμική της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποία περιλαμβάνει στους κόλπους της όλους εκείνους οι οποίοι δεν είχαν ούτε «φωνή» αλλά ούτε και έναν δίαυλο προκειμένου να αναλάβουν ενεργό και ταυτόχρονα δημιουργικό ρόλο στις «ανοιχτές υποθέσεις της πόλης».

Περισσότερα...
 
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα

Γράφει ο Φώτης Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος

Η 3η ετήσια Ελληνογερμανική συνέλευση για την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη (για δεύτερη φορά στην πόλη έπειτα από πρωτοβουλία του δήμου), στα πλαίσια της ελληνογερμανικής συνεργασίας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια.

Με την αφορμή και στο περιθώριό της, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης δημοσιοποίησε κάποιες απόψεις που πιστεύουμε ότι αξίζει να καταγραφούν, αν μη τι άλλο, αφού προέρχονται από τον «διευθύνοντα» του δεύτερου μεγαλύτερου ελληνικού δήμου και από ένα πρόσωπο με σημαντική κοινωνική και επιχειρηματική ιστορία και προσφορά.

Περισσότερα...
 
Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά

Πολιτικός Επιστήμων

F9 Ntina child abuseΤο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Θεοδ. Παπαθεοδώρου, αποφάσισε την ίδρυση Παρατηρητηρίου με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.

Με αφορμή τα τελευταία φαινόμενα ρατσισμού που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και ιδιαίτερα η υπόθεση του δημοτικού σχολείου στο Νυδρί Λευκάδας, ο υφυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αντίπαλός μας δεν είναι η νηπιαγωγός, αντίπαλός μας είναι ο ρατσισμός, η Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σχολείο είχε δημιουργηθεί αναστάτωση όταν με αφορμή το εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ορισμένα παιδιά που κατάγονται από άλλες χώρες έφεραν στο σχολείο τις δικές τους σημαίες, προκαλώντας την αντίδραση ορισμένων που δήλωναν ότι πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή. Σημειώνεται ότι η νηπιαγωγός, που ενθάρρυνε τα παιδιά να φέρουν τις σημαίες από τη χώρα τους, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αλλά σύμφωνα με τον υφυπουργό το πρόβλημα λύθηκε.

Περισσότερα...
 
Η Συμμετοχική δημοκρατία αποτελεί το αντίδοτο στον κοινωνικό αποκλεισμό

Γράφει ο Νίκος Γκέκας

Δημοσιογράφος

Πρόλογος

g2 simmetoxiki dimokratiaΤον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αναφέρουν ότι η Συμμετοχική Δημοκρατία αποτελεί μονόδρομο ως προς την επίλυση του δημοκρατικού ελλείμματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Στην Ελλάδα μάλιστα, όπου αφενός η διαφθορά του πολιτικού συστήματος και αφετέρου ο υπερβολικός πλουτισμός μίας μικρής ελίτ έχει οδηγήσει στην πλήρη αποσάθρωση της αστικής δημοκρατίας, η ενίσχυση των θεσμών της συμμετοχικής δημοκρατίας κρίνεται απαραίτητη.

Περισσότερα...
 
Κάνε τις ιδέες σου δράση!: Το παράδειγμα της επιχειρηματία Madi Sharma

Γράφει η Κατερίνα Νάκου

Δημοσιογράφος


«Για να απελευθερωθεί η μυρωδιά του τσαγιού, πρέπει να το βυθίσεις σε ένα φλιτζάνι με καυτό νερό». Ίσως η παραπάνω φράση εξηγεί την επιμονή της σε πείσμα των δυσκολιών και την ανάγκη της «να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει»… Η Madi Sharma είναι επιχειρηματίας που μιλά δημόσια ανά τον κόσμο και με το παράδειγμά της εμπνέει και παρακινεί όσους αγωνίζονται να φέρουν την αλλαγή στο πλαίσιο της δικής τους κοινωνίας. Παρουσιάζει και διδάσκει σε σχολεία, πανεπιστήμια, δίνει τροφή για σκέψη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μιλάει με πάθος για την επιχειρηματικότητα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την πολυμορφία, την ισορροπία μεταξύ των φύλων και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

H Madi Sharma μάχεται ενάντια στην παιδική κακοποίηση 

Περισσότερα...
 
Ο ρατσισμός – φασισμός των ημερών μας.

Γράφει η Κωνσταντίνα Μαντζαβρά

Πολιτικός Επιστήμονας

 

Παρατηρούμε πως σε όλη την Ευρώπη σημειώνεται άνοδος των ρατσιστικών κομμάτων και ιδεολογιών. Στην Ουγγαρία, το νεοναζιστικό κόμμα Jobbik μετακινήθηκε από το 2% στις εκλογές του 2006, στο 17% το 2012. Στην Ολλανδία, το Κόμμα Ελευθερίας του Geerd de Wilder, από το 6% το 2006 σκαρφάλωσε στο 16% το 2010, και το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο από το 11% το 2007, στο 18% το 2012. Και φυσικά στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή. Την ίδια περίοδο παρατηρούμε άνοδο της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με ποσοστό που φτάνει πάνω από το 10%, με την ανεργία των νέων να ακουμπά το 22%. Η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 55%. Η κρίση και η λιτότητα εξοντώνουν μία ολόκληρη γενιά ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρατσισμός, στα πλαίσια του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα περνούν σε δεύτερη μοίρα…

Περισσότερα...
 
Φιλανθρωπία ή Κοινωνικός Ακτιβισμός;

Γράφει η Φουσέκη Αθανασία

Ψυχολόγος

Δύο όροι, δύο στάσεις ζωής στις οποίες δίδονται διαφορετικές νοηματοδοτήσεις και πρόσημα, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Πρόκειται, πράγματι, για μία διελκυστίνδα δύο αντίθετων μεταξύ τους στάσεων ζωής ή μήπως τελικά πρόκειται για ταυτόσημες εννοιολογικά έννοιες που όμως στη σύγχρονη εποχή διαφοροποιείται η πρακτική τους εφαρμογή;

Περισσότερα...
 
Επίσκεψη Ευρωπαίων «Πρασίνων» στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών

Αναδημοσίευση από ιστοσελίδα Δήμου Αθηναίων


komvallpoli

Επίσκεψη στο νεοσύστατο Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων στις 12-11-2012, που λειτουργεί σε πιλοτική μορφή στο παλιό Φρουραρχείο, πραγματοποίησε ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, με επικεφαλής την συμπρόεδρο των Ευρωπαίων Πράσινων, κυρία Ρεμπέκα Χάρμς, και με την συμμετοχή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Νίκου Χρυσόγελου και στελεχών της ευρωομάδας, τους οποίους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.

Περισσότερα...
 
Εθελοντισμός - Όψεις και Ανταλλακτική Αξία

Γράφει Φώτης Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος

 

ethelontismosΗ χώρα μας, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σήμερα κάτω από το φάσμα του κινδύνου που προκαλεί η υπερδιογκωμένη ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 4 από 11

Leader Φθιώτιδας

biotour_od

Βασίλης Τακτικός


Βασίλης Τακτικός - προσωπικός ιστότοπος

Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε