ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΖΟΩΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Το ∆ροβολοβό αποτελεί οικισµό που ανήκει στο ∆ηµοτικό ∆ιαµέ-
ρισµα των Καµενιάνων. Είναι κτισµένο στους πρόποδες της Καπρίβαινας
προς τα Ν.Α. και σε υψόµετρο 900 µέτρα.
Η ονοµασία του είναι ελληνική, σύµφωνα µε τον ιστορικό της Επαρχίας µας Γεώργιο Παπανδρέου και τον ιστοριοδίφη πρωθιερέα Νικόλαο Παπαδόπουλο, και σηµαίνει "αφθονία υδάτων" ή "αναζήτηση ξύλου"
Η ύπαρξη του χωριού πρέπει να τοποθετηθεί στον 5ο-6ο αιώνα
π.Χ. Τούτο πρέπει να συνδυαστεί µε τα στοιχεία που βρέθηκαν στο Προχριστιανικό λατρευτικό Σπήλαιο, σήµερα "Σπήλαιο Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής".
Υπάρχουν πολλά ιστορικά αποµεινάρια Χριστιανικών Ναών: Καµενιάνοι-∆ροβολοβό πάνω από 20 ναοί. Κατά τη συζήτηση του θέµατος µε
διάφορους ειδικούς για τον έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα των δύο άρρηκτα συνδεδεµένων χωριών, προέκυψε το αβίαστο συµπέρασµα πως οι
Καµενιάνοι και το ∆ροβολοβό αποτελούσαν λατρευτικό ή µοναστικό
τόπο.
Στο σπήλαιο της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής πρέπει να
κρύβεται οµορφιά απείρου κάλλους, καθώς και σπήλαια λιµνών αν ερευ-
νηθούν σπηλαιολογικά, πιθανώς να προκύψουν πολλά ιστορικά στοιχεία
που θα φωτίσουν πτυχές του παρελθόντος του τόπου µας.
|
Περισσότερα...
|
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΉ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΠΙΣΚΟΠΉ, ΠΛΗΘΥΣΜΌΣ, ΔΙΟΊΚΗΣΗ
Οι Καµενιάνοι είναι ένα όµορφο και γραφικό ορεινό χωριό, που βρίσκεται στη γεωγραφική περιφέρεια του ∆ήµου Αροανίας. Σήµερα, αποτελεί ∆ηµοτικό ∆ιαµέρισµα του προαναφερόµενου ∆ήµου στο οποίο ανήκει και ο οικισµός ∆ροβολοβού. Το χωριό είναι χτισµένο σε υψόµετρο 960µ. περίπου, σε µια πλαγιά µικρού οροπεδίου, χαµηλότερα της βουνοκορφής της Καπρίβαινας (1658µ.), η οποία αποτελεί συνέχεια της ανατολικής οροσειράς των παρακλαδιών του µυθικού Ερύµανθου.
Εδώ, στην περιοχή της Καπρίβαινας (Κάπρι+ βαίνω = πέρασµα αγριογούρουνου), σύµφωνα µε ενδείξεις, τοποθετήσεις και συµπεράσµατα διαφόρων ειδικών, πιάστηκε ο Ερυµάνθιος Κάπρος από τον Ηρακλή, τρίτος άθλος κατά την Ελληνική Μυθολογία, στην οποία σίγουρα υπάρχει ιστορικός πυρήνας...
Οι Καµενιάνοι παλαιότερα αποτελούσαν τµήµα της αρχαίας Αζανίας. Στη μεγάλη απογραφή Grimani του 1700, που έγινε από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Πελοπόννησο, το χωριό υπαγόταν στο Territorio των Καλαβρύτων. Ο πληθυσµός του σ'εκείνη την απογραφή ανέρχεται µόλις στους 23 κατοίκους, αποτελούµενος από 8 οικογένειες, 11 άνδρες και 12 γυναίκες. Η παραπάνω απογραφή, είναι χρήσιµο να αναφερθεί, έγινε µετά από κάποιο λοιµό που έπληξε την περιοχή. Είχε δε σαν αποτέλεσµα, τη µείωση του πληθυσµού µερικών χωριών, προφανώς και των Καµενιάνων.
|
Περισσότερα...
|
Είναι ένα γραφικό χωριό, χτισµένο σε όµορφη και πράσινη πλαγιά µεταξύ του Αροανίου ποταµού και της οροσειράς των Σειρών, σε υψόµετρο 900 µέτρα περίπου.
Το χωριό, σύµφωνα µε τον ιστορικό της επαρχίας µας αείµνηστο Γεώργιο Παπανδρέου, δεν είναι πολύ παλαιό, οι δε πρώτοι κάτοικοί του, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία προσκλήθηκαν εκεί από τη Μονή Ευαγγελιστρίας του Σοπωτού στην οποία ανήκε και η µεγαλύτερη περιφέρεια έκτοτε, σαν Μετόχι.
Στην µεγάλη απογραφή του 1700, που έγινε από τους Ενετούς, αναφέρεται και το χωριό Αλέσταινα µε αρκετούς κατοίκους σε σχέση µε άλλα χωριά της γύρω περιοχής. Συνολικά αναφέρονται 21 οικογένειες: 33 άνδρες, 47 γυναίκες, σύνολο κατοίκων 80. Το γεγονός τούτο επιβεβαιώνει τα προαναφερόµενα από τον Ιστορικό Γεώργιο Παπανδρέου για πρόσφατο εποικισµό, καθότι περίπου εκείνη την εποχή η Μονή Φανερωµένης Σοπωτού βρισκόταν σε ακµή.
Μετέπειτα οι κάτοικοι του χωριού απέκτησαν σταφιδάµπελα και διάφορα άλλα κτήµατα στον κάµπο του Ν. Ηλείας που ήταν πιο γόνιµος, ακολουθώντας το παράδειγµα και άλλων χωριών της περιοχής µας.
Το έτος 1900 το χωριό είχε πληθυσµό 274 κατοίκους, κατά δε την τελευταία απογραφή του έτους 1991, 52 κατοίκους.
|
Περισσότερα...
|
Η Ανάσταση βρίσκεται στο Ν.∆ τµήµα της πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων του Ν. Αχαΐας, και συγκεκριµένα στην περιφέρεια του ∆ήµου Α- ροανίας, στον οποίο και ανήκει µετά τη συνένωση των Κοινοτήτων σε ∆ήµους, σύµφωνα µε το σχέδιο "Καποδίστριας".
Είναι χτισµένη σε υψόµετρο 840 µέτρων περίπου, στις υπώρειες του Καλλιφωνίου βουνού Ζέµπι, πλησίον της ιστορικής και θαυµατουργής Μονής των Αγίων Θεοδώρων. Το Β.Α. του τµήµα είναι κατάφυτο από κα- στανιές.
Η Ανάσταση αναφέρεται στη µεγάλη απογραφή που έγινε το 1700 από τους Ενετούς µε το όνοµα Αναστάσοβα και µε πληθυσµό 19 κατοί- κους: 5 οικογένειες, 8 γυναίκες και 11 άνδρες. Το έτος 1900 ο πληθυσµός της Ανάστασης ήταν 272 κάτοικοι, στη δε τελευταία απογραφή του 1991 είχε 108 κατοίκους.
Περί της ονοµασίας του χωριού δεν γνωρίζουµε αρκετά και ικανοποιητικά στοιχεία, παρά µονάχα ότι το παλαιότερο όνοµα Αναστάσοβα εί- ναι σλαβόφωνο, για τούτο και άλλαξε, όπως και οι ονοµασίες άλλων χωριών της περιοχής.
Ο µεγάλος ιστοριοδίφης της πατρίδας µας, ο αείµνηστος π. Νικόλαος Παπαδόπουλος, πρωθιερέας από το ∆εσινό, στο βιβλίο του "Κατακαηµένου Μοριά Σελίδες του 1821", (εκδ. 1974), αναφέρει το χωριό σε πολλά σηµεία µε το όνοµα Αναστασία από Αναστάσοβα. Εποµένως, συµπεραίνουµε πως το όνοµα Ανάσταση είναι νεότερο. Στο ίδιο βιβλίο α- ναφέρεται και ο Αναστασοβίτης αγωνιστής του 1821 Θεοφίλης Θεοφιλόπουλος που έλαβε µέρος στη µάχη της Ακράτας, την πολιορκία των Πα- τρών, αλλά και σε άλλες µάχες.
|
Περισσότερα...
|
|
|