ΑΜΚΕ Ερύμανθος

Αρχική Πολιτιστική επιχειρηματικότητα


Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα
Η «Οδύσσεια» του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας

Γράφει η Αναστασία Πρίφτη
Κοινωνική Ανθρωπολόγος

 

photo.1-priftiΣτόχος της συνοπτικής αυτής παρουσίασης του θεσμού της πολιτιστικής χορηγίας είναι η καταγραφή της πορείας διαμόρφωςής του και η κριτική επισκόπηση της αποτελεσματικότητάς του. Η παρουσίαση δε αυτή φιλοδοξεί, δυστυχώς όχι ακόμη, να αποτελέσει οδηγό για όσους θέλουν να ενισχύσουν ή να ενισχυθούν χορηγικά στον τομέα του πολιτισμού. Οδηγό θα μπορούσε να αποτελέσει, βέβαια, εάν οι νομοθετικοί πειραματισμοί που γίνονται τα τελευταία χρόνια είχαν καταλήξει να ανοίξουν χορηγικούς δρόμους, αντί να βάζουν εμπόδια. Η ελπίδα και οι κινητήριες δυνάμεις υπάρχουν. Χρειάζεται όμως άμεση απεμπλοκή από τα εμπόδια, με τη συμβολή τόσο του κράτους όσο και όλων όσων ενδιαφέρονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τον πολιτισμό. Οι πολιτισμικές πρωτοβουλίες επιζητούν οικονομική στήριξη και ένα γόνιμο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Αξίζει άλλωστε τον κόπο γιατί η επένδυση στον πολιτισμό σημαίνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο των ημερών μας.

Περισσότερα...
 
Ο Ηρακλής στην διαχρονικότητα της τέχνης και την Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα


* Του Νίκου Ανδρινόπουλου ,
υπεύθυνου επικοινωνίας της ομάδας νέων του «Ερυμάνθου»


Φαίνεται ότι ο μύθος του Ηρακλής πέρα από ότι απασχόλησε σε πολλές εποχές τους συγγραφείς και καλλιτέχνες ήταν πάντοτε μέσα στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα.

Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ο μύθος απλώθηκε πάρα πολύ και δουλεύτηκε από πολλές γενιές ανθρώπων και συγγραφέων,

Περισσότερα...
 
Η Αξιοποίηση των μύθων του Ηρακλή στην Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα


* Του Νίκου Ανδρινόπουλου ,
υπεύθυνου επικοινωνίας της ομάδας νέων του «Ερυμάνθου»


Υλοποιώντας την πρωτοβουλία της ομάδας Νέων του «Ερυμάνθου» στα πλαίσια του προγράμματος της Νέας Γενιάς με τίτλο « Οικοτουριστικές διαδρομές στα χνάρια των μύθων του Ηρακλή στη Πελοπόννησο» είχαμε ως σταθερό προσανατολισμό μας την αξιοποίηση των μύθων σε σχέση με τους τόπους πραγματοποίησης των άθλων στην Πελοπόννησο στα πλαίσια της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και του οικοτουρισμού.

Περισσότερα...
 
Ένα πρότυπο οικοτουριστικό πρόγραμμα
για την ενδοχώρα της Πελοποννήσου

Του Βασίλη Τακτικού

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Ερύμανθος», που δραστηριοποιείται στην ομώνυμη ορεινή περιοχή των νομών Αχαϊας, Ηλείας, και Αρκαδίας, καλλιεργεί συστηματικά την τελευταία πενταετία πρωτοβουλίες πολιτών με περιβαλλοντική ευαισθησία στο πέρασμα από τη συντηρητική στη δημιουργική οικολογία με υποβολή και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων oικοανάπτυξης. Το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «Απία Φύση» που δραστηριοποιείται σε όλη την Πελοπόννησο, με κύριο μοχλό έκφρασης το 8ετούς κυκλοφορίας Πελοποννησιακό περιοδικό ΕΠΑΘΛΟ, καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση, προβάλει και αναδεικνύει την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής δράσης του και συντονίζει Δήμους, Πολιτιστικούς Φορείς, και ΜΚΟ στο όραμα καινοτόμων οικοτουριστικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Περισσότερα...
 
Το πρόγραμμα Τόποι Μύθοι Άθλοι του Ηρακλή

Το Πρόγραμμα με τίτλο «Τόποι, μύθοι και άθλοι του Ηρακλή», αφορά ένα ολοκληρωμένο καινοτομικό σχέδιο οικοτουριστικής ανάπτυξης θεματικού πολιτιστικού τουρισμού στους τόπους των άθλων του Ηρακλή στην Πελοπόννησο.

Είναι ένα από τα 60 περίπου Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α.) που υποβλήθηκαν στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2007 μετά από πρόσκληση. Πρόκειται για μια πρόταση που καλύπτει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και αφορά στον θεματικό πολιτιστικό τουρισμό – οικοτουρισμό.

Περισσότερα...
 
«Ηράκλειοι Τόποι»-Πρόταση για ιδιώτες επενδυτές

Περιγραφή του προτεινόμενου έργου

Η πρόταση με τίτλο "Τόποι, μύθοι και άθλοι του Ηρακλή", αφορά ένα καινοτόμο σχέδιο οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς τόπους που συνδέονται με τους άθλους του Ηρακλή στην Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιμέρους έργα, τα οποία υποδιαιρούνται σε δύο ξεχωριστά σκέλη επενδύσεων:

Θεματικά πάρκα και οικοχωριά

Συγκεκριμένα το πρώτο σκέλος των επενδύσεων στοχεύει στην υλοποίηση των σχεδίων από ιδιώτες επενδυτές τα "χωριά του Ηρακλή", τα οποία συνδέονται με την φιλοσοφία της πράσινης οικονομίας και τοπικά θεματικά πάρκα για μια ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα...
 


Transnational Partnerships

Βιοτουρισμός στα Τρίκαλα

bio_trikala_logo

Σας προτείνουμε