Στέγνωσαν” τα ποτάμια λόγω της καλοκαιρινής ανομβρίας ωστόσο η στάθμη στο φράγμα Γρατινής καλά κρατεί, έχοντας βεβαίως και αυτή μειωθεί, κάτι που είναι εμφανές σε όποιον επισκεφθεί το φράγμα τόσο από το σημάδι που άφησε η υπερυψωμένη πριν μήνες στάθμη του νερού όσο και από το ότι δεν γίνεται πια εκχειλισμός του επιπλέον ύδατος.
Ο υδάτινος ταμιευτήρας που δημιουργήθηκε στην Γρατινή εξυπηρετεί την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ΒΙΠΕΚΟ, καθώς και ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών.
Παράλληλα όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για άλλη μία χρήση αυτή της ιχθυοκαλλιέργειας, μια πρόταση που είχε γίνει παλιότερα από κάτοικο της Γρατινής. Άλλωστε από την αρχή, στα νερά του ταμιευτήρα υπάρχουν ψάρια που κατεβάζει το Αμυγδαλόρεμα, τα οποία στη συνέχεια προφανώς πολλαπλασιάζονται, και τα οποία εύκολα μπορεί να τα διακρίνει ο επισκέπτης του φράγματος ακόμη και την οδό που διατρέχει την μία του πλευρά.
Ως προς το είδος του ψαριού που θα μπορούσε να παραχθεί, μάλλον είναι πέστροφα. Εκείνο όμως που αντιλαμβάνονται όλοι είναι η χρησιμότητα των φραγμάτων για την αγροτική οικονομία της περιοχής.
Έγιναν ήδη κάποιοι μικροί ταμιευτήρες, έγινε το έργο στο Λίσσο ποταμό και το φράγμα Σκητών, ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται το φράγμα Ιασίου (ανάλογο σε μεγέθη με αυτό της Γρατινής) το οποίο θα αναζωογονήσει ολόκληρη περιοχή στα ανατολικά της Ροδόπης με τη άρδευση των εκεί χωραφιών. Και αν είχε τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση για το φράγμα του Κομψάτου και είχε δρομολογηθεί η κατασκευή του, ίσως στην πανελλήνιας εμβέλειας ημερίδα – συνέδριο που αποφάσισε να διοργανώσει η διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης- Έβρου η νομαρχία Ροδόπης προσερχόταν έχοντας λύσει σε σχεδόν το σύνολο του το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών.