ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ

Η ιστορική πετρόκτιστη Ανδρίτσαινα, έδρα μιας από τις φημισμένες βιβλιοθήκες της Ευρώπης, βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ηλείας. Αποτελεί σύνορο με την Αρκαδία και τη Μεσσηνία. Έχει έκταση 132.000 στρέμματα και πληθυσμό 2.152 κατοίκους. Είναι ορεινή και οι κάτοικοί της είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

 Φιλοξενεί πολλά εργαστήρια και βιοτεχνίες, όπως ελαιοτριβεία, παραγωγή ζυμαρικών, αρτοποιεία κ.λπ. ενώ διαθέτει οργανωμένες τραπεζικές και υγειονομικές υποδομές.

Η Ανδρίτσαινα αποτελεί μεγάλο αγροτουριστικό κέντρο και απέχει 65 χλμ. από τον Πύργο και 45 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία. Γειτονεύει με το μνημείο του Επικούριου Απόλλωνα, ενώ αποτελεί ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό διαμάντι, καθώς πολλά από τα σπίτια, τις βρύσες και τα καλντερίμια της είναι ανακηρυγμένα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία.

Η Ανδρίτσαινα, γενέτειρα του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου φιλοξενεί μεγάλο Λαογραφικό Μουσείο μ ε 4.000 εκθέματα καθώς και την διάσημη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη με χιλιάδες σπάνια βιβλία.