ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΑΣ

Ο δήμος Πηνείας αποτελεί έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ημιορεινούς δήμους της Ελλάδας. Για πρώτη φορά συγκροτήθηκε το 1835 και σήμερα, αριθμεί 16 δημοτικά διαμερίσματα. Έδρα του δήμου είναι το Σιμόπουλο με 527 κατοίκους, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της Πηνείας ανέρχεται σε 5.600 κατοίκους.

Στο περιβάλλον της Πηνείας κυριαρχούν η λίμνη Πηνειού κι ο Πηνειός ποταμός στα βόρεια -βορειοδυτικά.

Ο Πηνειακός Λάδωνας, ο ποταμός των μύθων που καθορίζει επί χιλιάδες χρόνια το αγροκτηνοτροφικό περιβάλλον της περιοχής και ο σχηματισμός της Βάλμης, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις της Πελοποννήσου και αποτελείται από εναλλαγές καφέ και πράσινου αργίλου, άμμο, λάσπη και κροκάλες της παραποτάμιας και της λιμναίας περιοχής.

Τέλος, κυρίαρχο ρόλο στο Πηνειάκο περιβάλλον παίζει το μοναδικής ομορφιάς και έκτασης Δρυοδάσος (βελανιδιές) της Κάπελης στα βορειοανατολικά και βόρεια σύνορά του Δήμου. Το μεσογειακό κλίμα της περιοχής και η μέση θερμοκρασία των 19 βαθμών καθιστούν την Πηνεία ιδανική εκδρομή για όσους αποζητούν την απόλαυση της φύσης. Είτε από την Πάτρα, μέσω Εθνικής Οδού 111, είτε μέσω της υπόλοιπης Ηλείας, είτε μέσω Τρίπολης, η Πηνεία περιμένει όλο το χρόνο τους επισκέπτες της.