ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα ο Πύργος (πρωτεύουσα του νομού Ηλείας) βρισκόταν η Αρχαία Πόλη Δυσπόντιο. Στα περίχωρά του ήταν η αρχαία πόλη Λέτρινα. Η ονομασία της πόλης  προέρχεται από τον πύργο που είχε κατασκευάσει το 1512 στη θέση του Επαρχείου ο Μπέης Τσερνωτάς.

Ο Πύργος αποτέλεσε το κέντρο του Σταφιδεμπορίου τον 19ο αιώνα και ενδεικτική της σημασία του τότε, ήταν η εγκατάσταση Προξενείων της Ιταλίας, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, των Η.Π.Α. και της Γαλλίας.

Στον Πύργο υπάγεται και το περίφημο λιμάνι Κατακόλου, ένας από τους πιο αναπτυγμένους προορισμούς Κρουαζιερόπλοιων στον κόσμο με περισσότερους από 700.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Πύργος απέχει 300 χλμ. από την Αθήνα, 20 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 100 χλμ. από την Πάτρα και διαθέτει κορυφαίες νοσοκομειακές υποδομές, απέραντες παραλίες και πληρέστατη αγορά. Τα κτήρια του θεάτρου Απόλλων και της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς αποτελούν σπουδαία έργα του αρχιτέκτονα Τσίλλερ, ενώ στον Πύργο εκδίδεται και η δεύτερη αρχαιότερη εφημερίδα της Ελλάδας, η «ΠΑΤΡΙΣ». Η πόλη διαθέτει υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο και πλήθος καλών ξενοδοχείων.