ΤΟΠΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

για θεματικά πάρκα και οικοχωριά
του Β.Τακτικού


Η πρόταση με τίτλοΤόποι, μύθοι και άθλοι του Ηρακλή“, αφορά ένα καινοτόμο σχέδιο οικολογικής τουριστικής ανάπτυξης θεματικού τουρισμού στους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς τόπους που συνδέονται με τους άθλους του Ηρακλή στην Πελοπόννησο. Το πρόγραμμα αποτελείται από επιμέρους έργα, οπως είναι τα θεματικά πάρκα, οικοχωριά, πράσινες επιχειρήσεις και ανάπτυξη οικοτουρισμού και τουρισμού κοινωνικής εμπειρίας.

Θεματικά πάρκα και «οικοχωριά»

Συγκεκριμένα το πρώτο σκέλος των επενδύσεων στοχεύει στην υλοποίηση των σχεδίων τα οποία συνδέονται με την φιλοσοφία της πράσινης οικονομίας, από ιδιώτες επενδυτές σταχωριά του Ηρακλή” και με τα τοπικά θεματικά πάρκα για την ανάπτυξη «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Αυτά τα έργα αναφέρονται στη δημιουργία Μυθολογικού πάρκου και επτά οικοχωριών και θεματικών πάρκων που θα αξιοποιήσουν σε οικονομικό επίπεδο τον μύθο του Ηρακλή, προκειμένου να αναπτυχτούν νέες επιχειρήσεις στον τομέα της«πράσινης» επιχειρηματικότητας (πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας ). Ένα βασικό μέρος των επενδύσεων είναι και η κατασκευή κατοικιών προς πώληση στα οικοχωριά, για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.

Το δεύτερο σκέλος των επενδύσεων ασχολείται με την υλοποίηση των σχεδίων από το ελληνικό κράτος και την Ε.Ε. και αφορά έργα υποδομής και ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης.

Ειδικότερα:

2.1 Η δημιουργία τουΜυθολογικού πάρκου του Ηρακλήθα συμπληρώνεται από έξι μικρότερης κλίμακας θεματικά πάρκα τα όποιαπρόκειται να λειτουργήσουν βάσει διεθνών προτύπων εγκατάστασης και λειτουργίας. Το κάθε πάρκο θα συνδεθεί και με το αντίστοιχο τουριστικό χωριό. ΤοΜυθολογικό Πάρκο” του Ηρακλή θα αποτελέσει τον πυρήνα της πολιτιστικής έκφρασης με στόχο την αύξηση του πολιτιστικού τουρισμού.

Όπως αναφέρθηκε κάθε τουριστικό χωριό προβλέπεται να συνδεθεί και με ένα θεματικό πάρκο μικρής κλίμακας. Για παράδειγμα στους παρακάτω Δήμους θα μπορούσαν να ιδρυθούν τα παρακάτω θεματικά πάρκα:

Ενδεικτικά

· Η δημιουργία του Ορνιθολογικού πάρκου της Στυμφαλίας.

· Η δημιουργία βιολογικού πάρκου – γεωργίας και κτηνοτροφίας στη Δυτική πλευρά του Ερυμάνθου.

· Πάρκο θηραμάτων Αρκαδία.

· Η δημιουργία του Πάρκου Νερού ‘Ερυμάνθου’.

· Πάρκο αγροτουρισμού Φολόης ‘Κένταυρος Φόλος’ στην Ηλεία.

· Το χωριό των Αμπελιών στην ‘Νεμέα’.

· Παγκόσμιο κέντρο εθελοντισμού στην Ολυμπία.

2.2 «Οικοχωριά» και Real Estate

Η ένταξη των οικοχωριών του Ηρακλή στο γενικό σχέδιο, ανάδειξη των μυθικών τόπων, αποσκοπεί ώστε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για την κατασκευή και πώληση κατοικιών στην Πελοπόννησο, σε ένα οργανωμένο περιβάλλον ποιότητας και υπηρεσιών.

Οι “μυθικοί τόποι του Ηρακλή” είναι το έναυσμα για να δημιουργηθούν αυτά τα χωριά και να αποκτήσουν άμεσα φήμη στην αναδυόμενη αγορά real estate της Ευρώπης, που αναπτύσσεται στις Μεσογειακές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Το brandname Ηρακλής αναμφίβολα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά. Παράλληλα, οι μυθικοί τόποι αποτελούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα προβολής για το πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης της Ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να επενδύσει στις υποδομές, και να διευκολύνει στις προγραμματικές συμφωνίες όπου αυτό είναι απαραίτητο με ιδιώτες επενδυτές.

Η Πελοπόννησος στην Ελλάδα μετά την Κρήτη, είναι ένας πολύ ενδιαφέρον προορισμός για την αγορά κατοικιών, καθώς διαθέτει υψηλή ηλιοφάνεια και εύκρατο κλίμα το οποίο προτιμούν οι βορειοευρωπαίοι για αγορά δεύτερης κατοικίας.

Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο «πιστεύει» πλέον η αγορά στη β’ κατοικία είναι και η άποψη που εκφράσθηκε σε πρόσφατη ημερίδα του Πανεπιστημίου Πειραιά (2009) για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, στην οποία το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ένα εκατομμύριο εξοχικά και να βάλει στα ταμεία περί τα  150 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 70% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση επτά τουριστικών παραδοσιακών χωριών (ένα 5* και 4*) που θα πλαισιώνονται από αντίστοιχα θεματικά πάρκα και θα προσφέρουν εξαιρετικού επιπέδου ξενοδοχειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες σίτισης, παροχή μεγάλης ποικιλίας υπαίθριων δραστηριοτήτων. Η δυναμικότητα των τουριστικών παραδοσιακών χωριών προβλέπεται να είναι 200 δωματίων για το 5*και 150 δωματίων για τα 4*.

Σημειώνεται ότι στο κάθε τουριστικό χωριό θα κατασκευαστούν περίπου 300 κατοικίες σε έκταση από 500 έως 1000 στρέμματα. Το 50% αυτών των κατοικιών προβλέπεται να πουληθούν στην Ευρωπαϊκή αγορά και μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θα προκύψει άμεσα και η απόσβεση της επένδυσης.

Στοιχεία της αγοράς στη δεύτερη κατοικία

Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte το 2009, οι περιοχές όπου υπάρχουν εν εξελίξει ή σχεδιάζονται μεγάλα τουριστικά projects και θα αποτελέσουν τα «καυτά» χαρτιά της αγοράς εξοχικής κατοικίας τα επόμενα χρόνια, είναι η Κρήτη, η Χαλκιδική και η Μαγνησία, Πιερία. Στην Πελοπόννησο, η κατασκευή των τεσσάρων παραθεριστικών «χωριών» από τον εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλο είναι μόνο η αρχή. Αν και η περιοχή επλήγη από τις πυρκαγιές, φαίνεται ότι σε Καλαμάτα και δυτική Πελοπόννησο θα κτιστούν δεκάδες παραθεριστικά συγκροτήματα. Ανερχόμενη δύναμη στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας είναι, επίσης, η Δυτική Ελλάδα, από την περιοχή του Αστακού και μέχρι την Ηγουμενίτσα. Η προοπτική κατασκευής της Ιόνιας οδού έχει φέρει τα πάνω κάτω στα δυτικά παράλια και τα επόμενα χρόνια αναμένεται έκρηξη της ζήτησης για παραθεριστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του κλάδου ακίνητης περιουσίας του ομίλου εταιρειών Πάπιστας κ.Βασίλη Βλασερό, «αναμένεται η ανάπτυξη μεγάλων ολοκληρωμένων τουριστικών αναπτύξεων (συνδυασμός θερέτρου με εξοχικές κατοικίες) που θα γίνουν με συνεργασία του κλάδου real estate με τα ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα το 2007 υπήρχαν 179 ξενοδοχεία 5 αστέρων με 64.913 κλίνες, ενώ το 2005 ήταν 155 5άστερα με 56.888 κλίνες και το 2002 μόλις 92 με 39.337 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ραγδαία αύξηση των καλών ξενοδοχειακών μονάδων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ.Βλασερό, τα θετικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι οι θετικές προοπτικές για ισχυρή ζήτηση στο μέλλον κυρίως από το εξωτερικό. Τα αρνητικά είναι το ασαφές νομοθετικό και θεσμικό περιβάλλον, ωστόσο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ανοδικές.

Η Ελλάδα είναι στην 24η θέση μεταξύ 124 χωρών στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του κλάδου, 9η στην αξιολόγηση του brand, 31η στην ποιότητα ζωής μεταξύ 194 χωρών και 23η μεταξύ 195 χωρών στον δείκτη ελκυστικότητας απόκτησης εξοχικής κατοικίας, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο.

Γερμανοί, Βρετανοί, Ολλανδοί, Σκανδιναβοί και οι Ρώσοι είναι οι καλύτεροι πελάτες της Ελλάδας και αναζητούν σπίτια ή οικόπεδα προσφέροντας από 100.000 ευρώ και πάνω, χωρίς βεβαίως να λείπουν και οι προτάσεις για αγορές αξίας 300.000 ευρώ και περισσότερα.

Οι εξελίξεις στο παραθεριστικό προϊόν είναι ραγδαίες. «Οι πωλητές σπιτιών φεύγουν και έρχονται οι… πωλητές εμπειριών. Οι μεσίτες, όπως τους γνωρίσαμε χάνονται και έρχονται οι δημιουργοί ιστοριών, ενώ ο κατασκευαστής μετατρέπεται σε δημιουργό προορισμών, φτιάχνει διαφορετικό concept σπιτιών και είναι και ο ίδιος property manager. Όλα αυτά πρέπει να προϋπάρχουν ώστε να έλκουν τον καταναλωτή που ζητά σήμερα την έννοια της… ονειρεμένης κοινωνίας» όπως σημειώνει ο κ. Βασίλης Βλασερός.

Σύμφωνα με μελέτη της Cap Gemini & Merill Lynch (Worldwide Wealth Report 2006) η «καθαρή θέση», δηλαδή το διαθέσιμο καθαρό ιδιωτικό εισόδημα των λεγόμενων High Net Worth Individuals (HNWI) σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι το 2010 θα ανέλθει σε 30,3 τρισ. Ευρώ».

Από αυτά, ένα 16% επενδύεται στο real estate από το οποίο, το 15% επενδύεται στη λεγόμενη τουριστική ή παραθεριστική ή εξοχική ή δεύτερη κατοικία (vacation, holiday, leisure, second homes), μια αγορά δηλαδή που θα πλησιάζει τα 728 δισ. ευρώ, ή 3,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας [2007: 209 δισ. ευρώ] μόνο για τουριστική ή παραθεριστική κατοικία.

Τα χρήματα αυτά πρόκειται να επενδυθούν σε ορισμένες χώρες και αυτο το γεγονος ειναι μια μεγαλή ευκαιρεία για την Ελλάδα να συμμετεχεί στη διανομή αυτού του ποσού, παρέχοντας βέβαια, και αντίστοιχου επιπέδου υπηρεσίες. Ακόμα και αν η Ελλάδα στοχεύσει στο 1% αυτής της αγοράς κατ’ έτος – ένας στόχος απόλυτα εφικτός – το ποσό των περίπου 7,3 δισ. ευρώ που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα συνεισφέρει 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Τα συστατικά του νέου τουριστικού προϊόντος όπως τα time-sharing, fractionals, BTUL’s (buy-to-use-and-let), PRC’s (private residence clubs), condos, boutique & lifestyle κ.ο.κ.,

που αναπτυσονται τα τελευταια χρονια ραγδαία, θετουν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παραδοσιακού ξενοδοχείου, όπως το ξέραμε, και του κλασσικού εξοχικού ολοένα και εξαφανίζεται. Επίσης, τα τελευταια χρόνια εμφανιζονται και τα mixeduse resorts(θέρετρα μεικτής χρήσης), με ειδικές τουριστικές υποδομές (γκολφ, μαρίνες, spa), για θεματικό τουρισμό (συνεδριακό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό κοκ.)

Υπάρχει πλέον, στην παγκόσμια αγορά, μια πλειάδα από «συνδυαστικά» προϊόντα που προφανώς και έρχονται για να καλύψουν απαιτήσεις της αγοράς. Οι χρήστες, είτε πελάτες του ξενοδοχείου είναι, είτε αγοραστές κατοικιών, ή οτιδήποτε άλλο «ενδιάμεσο», σε κάθε περίπτωση είναι πιο απαιτητικοί, αναζητούν εξειδικευμένες μορφές προϊόντων, υπηρεσίες προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του καθενός, και προπάντων ποιότητα και υψηλές προδιαγραφές, σε όλα τα επίπεδα.

2.3 Μυθική οικοδιαδρομή

Στόχο αποτελεί η δημιουργία της μυθολογικής διαδρομήςοικοδιαδρομής στα ίχνη των Άθλων – Μύθων του Ηρακλή από τις πόλεις ΕπίδαυροςΤίρυνθαΝεμέα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία μήκους 180 περίπου χιλιόμετρων. Το έργο θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό οδοποιίας με ειδική σήμανση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως τουριστικός προορισμός για ιππικές διαδρομές, ποδήλατο και για πεζοπορίες. Το έργο μπορεί να κατασκευαστεί με Σ.Δ.Ι.Τ. και χρηματοδότηση από τους ιδιώτες επενδυτές.

2.4 Κέντρο διεθνούς εθελοντισμού

Δημιουργία διεθνούς κέντρου εθελοντισμού υπό την αιγίδα τουΈργου Πολιτών” – κυβερνητικός οργανισμός για τον εθελοντισμό που στοχεύει στην ανάπτυξη του εθελοντικού ιδεώδεςκαι κατ ’επέκταση στην καινοτόμο αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην κοινωνική οικονομία. Το «Παγκόσμιο Κέντρο Εθελοντισμού» που θα υλοποιηθεί από το «Έργο Πολιτών» και δίκτυο εθελοντών αποτελεί ένα καινοτόμο υπόέργο της παγκόσμιας έλξης και σύνθεσης ανθρώπινου κεφαλαίου γύρω από τον άξονα του πολιτισμού, εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική ανθρωποκεντρική προσέγγιση και τους μύθους του Ηρακλή.

2.5 Δικτυακή πύλη ψηφιακού πολιτισμού

Η μεγάλη δικτυακή πύλη που θα δημιουργηθεί, θα είναι ο τόπος αξιοποίησης του ψηφιακού πολιτισμού στις τοποθεσίες όπου ο Ηρακλής πραγματοποίησε τους άθλους. Επίσης, θα αναδείξει τις επιδράσεις που έχουν οι μύθοι στην Τέχνη (λογοτεχνία, ζωγραφική, κεραμική,γλυπτά κ.ά.), σε άλλους πολιτισμούς(τα θεματικά πάρκα που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο) στις πόλεις και στα μνημεία (τις στήλες του Ηρακλέους,).Επιπλέον, μέσω αυτής της Δικτυακής Πύλης θα λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό κατάστημαHercules net και Hercules park

2.6 Δράση! Ήπιες μορφές ενέργειας

Μικρές μονάδες των ήπιων μορφών ενέργειας (φωτοβολταϊκά ενέργειας) έτσι ώστε να λειτουργεί το σύνολο του έργου με υποδειγματικό τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος (στο σχέδιο αυτό επίσης, θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και ιδιώτες επενδυτές). 

2.7 Δράση! Μικρές επιχειρήσεις πολιτιστικής και πράσινης επιχειρηματικότητας 

Υποστήριξη των ενεργειών της τοπικής επιχειρηματικότητας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού (χρηματοδότηση από θεσμοθετημένα προγράμματα ΕΣΠΑ, κτλ).

2.8 Παγκόσμιο συνέδριο και Φεστιβάλ Ηρακλής 

Η οργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ για τον Ηρακλή στους Δήμους θα σχετίζεται με τους χώρους των μύθων. Το καινοτόμο στοιχείο αυτού του φεστιβάλ είναι πως συνδέεται με μυθολογικές μορφές και θα διεξαχθεί στις περιοχές όπου ο Ηρακλής ενήργησε σύμφωνα με το μύθο. Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι παγκόσμια και μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Hercules net (χρηματοδότηση στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης). Το παγκόσμιο συνέδριο έχει στόχο να δικτυώσει και να συντονίσει όλες τις πολιτιστικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες που κινούνται γύρω από τον άξονα των μύθων του Ηρακλή.

2.9 Τεχνική βοήθειαοι μελέτες για την ωρίμανση του σχεδίου και την υλοποίηση του όλου σχεδίου

Η εκπόνηση μελετών και τα έργα υποδομής αφορούν δρόμους, μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, κλπ., καθώς και την ανάπτυξη της οικοτουριστικήςμυθολογικής διαδρομής, και την ανάδειξη και οργάνωση των αρχαιολογικών χώρων. Επίσης με τη συνεργασία του δικτύου των τοπικών και εθνικών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών θα υλοποιηθούν τα έργα που αφορούν την επικοινωνία, την εκπαίδευση και τις μελέτες που ασχολούνται με την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης. 


3. Η σκοπιμότητα της πρότασης

Ο βασικός χαρακτήρας του προγράμματος είναι ότι συνιστά ένα καινοτόμο αναπτυξιακό πόλο που συνδυάζει την επικοινωνιακή δύναμη των μύθων του Ηρακλή μ’ ένα πρόγραμμα κερδοφόρου οικονομικής εκμετάλλευσης στο τομέα των θεματικών πάρκων και της ειδικής τουριστικής κατοικίας, που αναπτύσσεται μέσα από οικολογικές και πολιτιστικές προδιαγραφές.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αξιοποίησης της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς των μύθων και τον οικολογικό πλούτο της περιοχής, που αναδύεται σε πλούσια πηγή πόρων για την τουριστική ανάπτυξη και συνδυάζει την πράσινη οικονομία με την πολιτιστική επιχειρηματικότητα. 
Επίσης, ένας άλλος στόχος του προγράμματος είναι να εμπνεύσει και να κατευθύνει τις τοπικές ενώσεις σε αναπτυξιακές συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα (έχουν προηγηθεί διαδικασίες ωρίμανσης του σχεδίου στην τοπική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια) και μ’ αυτόν τον τρόπο να συγκεντρωθεί το απαραίτητο κεφάλαιο εκκίνησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία διότι συνδυάζει το χαρακτήρα της επένδυσης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αύξηση της απασχόλησης χάρις στο πλαίσιο των υπηρεσιών που θ’ αναπτυχθούν.

Το μεγαλύτερο κίνητρο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ενισχύεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την απόκτηση κατοικιών από την Ευρωπαϊκή αγορά κάτι που εξυπηρετεί τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσης.
Σημαντικό στοιχειό για τη θερμή υποδοχή του προγράμματος από την τοπική κοινωνία και την πλήρη αναστροφή της φθίνουσας πορείας της απασχόλησης και της παραγωγής στις περιοχές παρέμβασης, είναι ακριβώς η τουριστική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής.

Μ’ αυτή την δομή το σχέδιο αξιοποιεί το κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής με στόχο την μείωση κόστους προσαρμογής της επένδυσης και τη μείωση ανταλλαγών. Υπό αυτή την έννοια η ύπαρξη συγκροτημένου κοινωνικού κεφαλαίου διευκολύνει την εισροή οικονομικού κεφαλαίου και στη συνέχεια την βιωσιμότητα της επένδυσης.

4. Περιγραφή της περιοχής παρέμβασης

Η περιοχή παρέμβασης του προτεινόμενου έργου είναι η Πελοπόννησος, η οποία βρίσκεται στην νότια Ελλάδα. Η ενδοχώρα της Πελοποννήσου είναι μια ορεινή μεγάλη έκταση, με χαμηλή ανάπτυξη και σε κάποια απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πλησιέστερο μέρος δυτικά είναι η Πάτρα, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας (100 χλμ από την Ολυμπία) και ανατολικά ηΑθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας (περίπου 120 χιλιόμετρα από την Επίδαυρο).

Στην διαδρομή από τη Κόρινθο συναντάμε της Αρχαίες πόλεις της Επιδαύρου, Άργους, Τίρυνθας, Νεμέας, Στυμφαλίας, Φενεός,Κλείτορα, Ψωφίδας, Φολόης και Ολυμπίας, περιοχές όπου αναδύθηκε πρωταρχικός αρχαιοελληνικός πολιτισμός.
Η περιοχή διασχίζεται από τους ποταμούς, όπως είναι ο Ερύμανθος, ο Λάδωνας, ο Αλφειός και άλλα μικρότερα ποτάμια και λίμνες,όπως της Στυμφαλίας, του Λάδωνα και της Πηνείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή παρέμβασης και συγκεκριμένα τα δυο άκρα της διαδρομής ΑργοςΗλείας βρέχονται από θάλασσα.Σε γενικές γραμμές η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, πανίδα και πληθώρα αρχαιοελληνικών μνημείων που χρήζουν ανάδειξης για να καταστούν αξιοσημείωτοι πολιτιστικοί πόροι
Συγκεκριμένα η περιοχή παρέμβασης αφορά τον άξονα που διασχίζει τις περιοχές των νομών ΑργολίδαςΚορινθίαςΑρκαδίαςΑχαΐας και Ηλείας, (βλέπε εικόνα 1 που ακολουθεί). Σε αυτούς τους τόπους, στη μυθολογία, πραγματοποιήθηκαν οι μισοί από τουςάθλους του Ηρακλή.Εικόνα 1


5.
Κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς
Brand Name 

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού πολιτιστικής και οικολογικής εμπειρίας απευθύνονται σε μια παγκόσμια αγορά που ενδιαφέρεται για θεματικά πάρκα και εμπειρίες σε τόπους με ισχυρό μύθο, όπως είναι οι τόποι των άθλων του Ηρακλή.

Το όνομα ‘Ηρακλής’ είναι το μεγαλύτερο Brand Name στην παγκόσμια πολιτιστική επιχειρηματικότητα με χιλιάδες επιχειρήσεις, εκατομμύρια μέλη σε λέσχες που αναφέρονται στον Ηρακλή και μ’ ένα ασύλληπτο μέγεθος κύκλου εργασίας.

Η δικτύωση αυτών των οργανώσεων σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και η προσφορά της εμπειρίας να επισκεφτούν και να συμμετέχουν σε γεγονότα στους τόπους των άθλων του Ηρακλή τον καθιστά ιδεώδη τουριστικό προορισμό, αλλά και μία ελκυστική πρόταση για αγορά κατοικιών στους τόπους αυτούς που διαθέτουν ένα άριστο μεσογειακό κλίμα το οποίο προσφέρει γενικότερα η νότια Ελλάδα και ειδικά η Πελοπόννησος. Η επένδυση στοχεύει στην αξιοποίηση του Brand Name “Ηρακλής” και στην κοινωνική δυναμική της υπόθεσης.


Η Πελοπόννησος θα γίνει πόλος εναλλακτικού τουρισμού, κοινωνικής και πολιτιστικής εμπειρίας. Σ
ε αντίθεση με τις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Ελλάδας (νησιά) η συγκεκριμένη περιοχή είναι στη φάση της ανάπτυξης και για το λόγο παρουσιάζει νέες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς δεν είναι ακόμα κορεσμένη.

ü Το προτεινόμενο έργο αναφέρεται στην ειδική αγορά του θεματικού τουρισμού (τουρισμός εμπειρίας) που στην Πελοπόννησο παρουσιάζεται μέχρι τώρα μόνον στην Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα (χιονοδρομικό κέντρο) και εποχικά στην Επίδαυρο.

ü Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οικολογικόςτουρισμός και η εμπειρία του τουρισμού στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές δεν έχει αναπτυχθεί όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά συνεπεια αποτελεί ευκαιρία η ανάπτυξη αυτού του τύπου τουρισμού στην Πελοπόννησο που συνδυάζει τα αρχαιοελληνικά μνημεία και τη γεωμυθολογία με το εξαιρετικό φυσικό κλίμα, κατάλληλο για δεύτερη κατοικία των ευρωπαίων πολιτών.

ü Το προτεινόμενο έργο απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά θεματικού τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την εξέλιξη παρόμοιων επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

ü Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι ακριβώς η μοναδικότητα που παρουσιάζουν στον παγκόσμιο χάρτη οι περιοχές όπως η αρχαία Ολυμπία και η κοιτίδα του Μυκηναϊκού Πολιτισμού Άργος, Μυκήνες, Επίδαυρος.

6. Συμπέρασμα

Το βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι η κινητοποίηση των ανθρώπινων πόρων και των ιδιωτικών κεφαλαίων, στο πλαίσιο τηςπρωτοβουλίας της κοινωνίας των πολιτών. Ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν και τα δίκτυα εγγυώνται την κοινωνική συναίνεση των στόχων και των αποτελεσμάτων. Από την μέχρι τώρα επικοινωνιακή πολιτική, το πρόγραμμα έχει προσελκύσει σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η κινητικότητα των Δήμων και των επιχειρήσεων που θαεπενδύσουν στην «πράσινη» και πολιτιστική επιχειρηματικότητα
Ο σχεδιασμός του κάθε άξονα του προγράμματος και η υλοποίηση της κάθε δράσης ανατροφοδοτεί το πρόγραμμα ενεργοποιώντας το συνολικά. Έτσι αρχικά η ετήσια γιορτή και η διαδικτυακή πύλη μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην κινητοποίηση του κόσμου και του ενδιαφέροντος. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση της ροής των επισκεπτών στα μυθολογικά πάρκα και τατουριστικά χωριά. Επίσης, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων θα προσφέρει ένα πλήρες πακέτο πολιτιστικού και οικολογικού τουρισμού, καθώς το πρόγραμμα συνδυάζει την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της περιοχής, όπως τα ποτάμια, τις λίμνες και την συνολική ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής.

Τέλος, το σχέδιο στην πλήρη ανάπτυξη του θα κατασκευάσει και θα διαμορφώσει επτά θεματικά πάρκα και αντίστοιχα επτά παραδοσιακά τουριστικά χωριά, επένδυση η οποία θα οδηγήσει σε μεγάλες οικιστικές παρεμβάσεις καθώς στο κάθε χωριό θα κατασκευαστούν περίπου από 300 κατοικίες.