Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ψωφίδος εκεί που είχε αναπτυχθεί η αρχαία Πόλη -Κράτος, με σπουδαίο πολιτισμό. Τα ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες όπως τη Μονή Πορετσού και το ναό του Αγίου Δημήτριου στα Αγράμπελα, τη Μονή Αγίων Θεοδώρων στην Ανάσταση, τη Μονή Αγίας Τριάδος στο Λειβάρτζι, το ναό του Αγίου Παύλου στην Αροανία. Ακόμη τις εκκλησίες Ανάληψη του Σωτήρως στις Σειρές και τη Ζωοδόχο Πηγή στο Δροβολοβό – Καμενιάνων.
Τον ιστορικό πλάτανο του Παυσανία στην Ψωφίδα, τις γραφικές πλατείες Λειβαρτζίου και Αροανίας, να απολαύσει τη διαδρομή Ψωφίδα – Αστρά – Πλάκα – Αγράμπελα – Πλατανίτσα πλάι στον Ερύμανθο ποταμό με τα πανύψηλα πλατάνια του. Το ελατοδάσος της Λαμπείας στα Λάμπεια Όρη και το μοναδικό δάσος της Φολόης είναι φυσικοί πόροι με σπάνια ομορφιά και πολύ σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον.
Τα ελατόδαση και οι δασώδης εκτάσεις Αγραμπέλων και Λεχουρίου αποτελούν ξεχωριστό ενδιαφέρον για περπάτημα στο βουνό, ενώ το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε31 Άνω Βλασία – Πλατανίτσα – Αγράμπελα – Λαμπεία προκαλεί τους ορειβάτες.
Το Μοναστήρι του Πορετσού
Το γραφικό Μοναστήρι του Πορετσού είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Πορετσιώτισα. Είναι χτισμένο ανάμεσα στους δύο οικισμούς Αγράμπελα – Πλατανίτσα και σε υψόμετρο 1100 μ. δίπλα στον Ερύμανθο ποταμό.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος οριοθετεί την ίδρυσή της περί τον Ι’ αιώνα από το μοναχό όσιο Λουκά που την εποχή εκείνη μαθήτευε κοντά στην Πάτρα. Αλλοι ερευνητές λένε πως ιδρύθηκε από τον όσιο Μελέτιο τον ΙΑ’ αιώνα. Το Μοναστήρι του Πορετσού από τα χρόνια τα παλιά υπήρξε το προπύργιο του Χριστιανισμού και το καταφύγιο του Ελληνισμού σε δύσκολες ώρες.
O “πλάτανος του Παυσανία”
Το Πλατάνι του Παυσανία ή αλλιώς Πλατάνι του Στόγγου ή του Αϊ Γιάννη, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Τριπόταμα, στο δρόμο προς Τρίπολη στους πρόποδες του Αφροδίσιου Όρους, στην τοποθεσία Κεφαλόβρυσο. Είναι φυτρωμένο σε υψόμετρο 650 μέτρα από τη θάλασσα και το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα ενώ η περίμετρός του τα 8 μέτρα.
Για την ηλικία του δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, ωστόσο η παράδοση αναφέρει ότι ξεπερνά τα 1.800 έτη! Οι ντόπιοι το θεωρούν ιερό, το σέβονται, το προστατεύουν και υποστηρίζουν, σύμφωνα με την παράδοση, ότι τον φύτεψε ο Παυσανίας όταν πέρασε από εκεί το 175 μ.Χ. ή διότι σύμφωνα με άλλη εκδοχή, λόγω του μεγέθους του εντυπωσίασε τον Παυσανία ο οποίος το σημείωσε ως μνημείο στο βιβλίο του “Tα Αρκαδικά”.
Εντούτοις καμία από τις δύο εκδοχές δεν είναι διασταυρωμένες καθότι ούτε το πλατάνι είναι τόσο γέρικο, ούτε αναφέρεται στο συγκεκριμένο βιβλίο. Σίγουρα όμως το Πλατάνι του Παυσανία είναι ένα θαυμαστό μνημείο της Φύσης, διατηρειταίο σήμερα, που προσφέρει στον ταξιδιώτη την τεράστια σκιά του, τη μεγαλοσύνη του και τη μακάρια γαλήνη του!