ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Σχέδιο 3.Η χάραξη των οικοτουριστικών διαδρομών Ερυμάνθου προτείνεται ως μια από τις βασικές συνιστώσες για την οργάνωση του οικοτουρισμού στην περιοχή. Είναι αναγκαία τόσο για τον προγραμματισμό των σχετικών υποδομών για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής όσο και για την προβολή της ως ενιαίου τουριστικού προορισμού.

Πρόκειται για μια πρόταση αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος και νέων θέσεων απασχόλησης.

Η φιλοσοφία της πρότασης είναι να δημιουργηθεί μια γέφυρα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ πόλης – υπαίθρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η περιβαλλοντική οργάνωση «Ερύμανθος» προσπαθεί να φέρει σε επαφή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων με τους Δήμους της περιοχής, ώστε να προωθήσουν από κοινού τη λεγόμενη πράσινη επιχειρηματικότητα με οικοπάρκα, κατασκηνωτικό τουρισμό και οργάνωση, από κοινού, πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ύπαιθρο.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, προτείνονται οι ακόλουθες διαδρομές:

  • Για τους προερχόμενους από την Αθήνα επισκέπτες, προτείνεται ως αφετηρία το χωριό Τριπόταμα του Δήμου Αροανίας. Επόμενος σταθμός το μοναστήρι του Πορετσού στα Αγράμπελα και από εκεί ανάβαση στην Κρυόβρυση, που ανήκει στο Δήμο Λασιώνος. Στη συνέχεια, με κατεύθυνση την Κάπελη, διέλευση μέσω Πανόπουλου του Δήμου Πηνείας, επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού. Από εκεί, επιστροφή μέσω δρυοδάσους Φολόης (από το Δήμο Φολόης στη Λαμπεία). Από τη Λαμπεία ανάβαση στα Λάμπεια όρη και κατάβαση από την άλλη πλευρά στον Αστρά. Επιστροφή στα Τριπόταμα.
  • Η ίδια κυκλική διαδρομή μπορεί να ακολουθηθεί από τους επισκέπτες που προέρχονται από την Πάτρα, με αφετηρία του Πανόπουλου και κατεύθυνση την Κρυόβρυση – Αγράμπελα κ.τ.λ. Κατά μήκος αυτών των κυκλικών διαδρομών, σε κάθε Δήμο από όπου διέρχονται, μπορεί να προγραμματιστεί από ένα ειδικό έργο, που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Δήμου και θα κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη διαδρομή στον επισκέπτη.

  • Μια άλλη ξεχωριστή διαδρομή από τη Βορειοδυτική πλευρά του ορεινού συγκροτήματος Ερυμάνθου, αφορά κυρίως τους Δήμους Φαρρών, Τριταίας και κοινότητα Καλετζίου, με αφετηρία τη Χαλανδρίτσα. Αυτή η διαδρομή μπορεί να χαραχθεί ακτινωτά προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Σημαντική μπορεί να είναι επίσης η διαδρομή από τη Χαλανδρίτσα προς τη Βλασία και από εκεί ανάβαση στο διάσελο Βλασίας – Λεχουρίου και κατάβαση στο Λεχούρι – Τριπόταμα.
  • Η χάραξη αυτών των διαδρομών και η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που χρειάζονται θα γίνουν με σκοπό τη χρησιμοποίηση οχημάτων 4Χ4 για τις ορεινές αναβάσεις – καταβάσεις και για την ανάπτυξη του ιππικού τουρισμού, ορειβατικού ποδηλάτου και πεζοπορίας.