Περιγραφή του Δήμου
Ο Δήμος Άργους, που υπάγεται στον νομό Αργολίδας, έχει έκταση 59 τ.χλμ., υψόμετρο 44 μ. και πληθυσμό 29.228 κάτοικους το 2001. Απαρτίζεται από τα ακόλουθα Δημοτικά Διαμερίσματα: Δαλαμανάρας, Ελληνικού (Κρυονερίου), Ήρας, Ινάχου, Κεφαλαρίου, Κουρτακίου, Λάλουκα, Πυργέλλας.
Χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης διατήρησε το ίδιο όνομα από τα πανάρχαια χρόνια. Το Άργος συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αθήνα, το Ναύπλιο και την Τρίπολη και είναι οδικός κόμβος του νόμου Αργολίδας. Το μακραίωνο ιστορικό παρελθόν του Άργους και τα αρχαία μνημεία της πόλης και της γύρω περιοχής, που σώζονται ως σήμερα, προσελκύουν πολυάριθμους τουρίστες.
Τοπική Οικονομία
Η τοπική οικονομία είναι ανεπτυγμένη και στηρίζεται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής. Ιδιαίτερα αναπτυγμένο είναι το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της πόλης με ωραία ρυμοτομία. Έχει κυρίως εγκαταστάσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων της εύφορης αργολικής πεδιάδας, αλλά και υφαντουργεία, ελαιουργεία κ.α.
Τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες (έργα)
Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες βελτίωσης του οδικού δικτύου του Άργους. Ο Δήμος συμμετέχει σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις και γίνονται τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για μεγαλύτερη ενημέρωση και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και την προσέλευση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, με αποτέλεσμα την δημιουργία τουριστικών εκμεταλλεύσεων. Στο σημερινό Άργος υπάρχουν ωραίες ταβέρνες τόσο μέσα στην πόλη αλλά και εξοχικές όπως του λόφου της Ασπίδος, του Κεφαλαρίου κ.λπ.
Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Το αρχαίο Άργος, κτισμένο στους πρόποδες του λόφου της Λάρισας, θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδος. Πρώτος βασιλιάς του θεωρείται ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.
Ήλθε στο Άργος από την Μελαμποδία (Αίγυπτο) ως αρχηγός μεγάλης ομάδας φυγάδων, κατόπιν κάποιου εμφυλίου πολέμου. Αποβιβάσθηκε στο Άργος γύρω στο 1876 π.Χ. και αμέσως άρχισε να οικοδομεί την πόλη. Δίδαξε στους υπηκόους του την καλλιέργεια της γης, την κατασκευή ενδυμάτων, την επεξεργασία του γυαλιού και των πολύτιμων λίθων. Έτσι με την εμφάνιση της βασιλείας του Ινάχου άρχισε να δημιουργείται ο σπουδαιότερος πανάρχαιος πολιτισμός ο οποίος διήρκεσε μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ., δηλαδή πριν εμφανισθεί ο πολιτισμός των Αθηνών.
Η σπουδαιότητα του πολιτισμού του Άργους φαίνεται και από τα έπη του Ομήρου στα οποία όλοι οι Έλληνες αποκαλούνται Αργείοι (ακόμα και η Ωραία Ελένη αποκαλείται Αργεία). Ίσως διότι όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ελλάδος προέρχονται από το Άργος, συμπεριλαμβανομένων και των οίκων των Μακεδόνων (εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος Larousse, “Άργος”).
Επίσης η σπουδαιότητα του Αργειακού πολιτισμού φαίνεται και από τους τραγικούς ποιητές, των οποίων πολλές τραγωδίες αναφέρονται στο Άργος. Τα εφάμιλλα της Ιλιάδος χαμένα έπη “Θηβαΐς” και “Επίγονοι”, ίσως του Ομήρου, κάνουν μνεία για το κλέος του αρχαίου Άργους. Εξάλλου, από το Άργος κατάγονται δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της μυθολογίας μας, ο Περσεύς και ο Ηρακλής.
Στο σημερινό Άργος ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά από τα αρχαία μνημεία που σώζονται μέχρι σήμερα. Όπως η πυραμίδα του Ελληνικού (διαμέρισμα Δήμου Άργους). Το πυραμοειδές αυτό κτίσμα μοναδικό στον Ελληνικό χώρο, υποδηλώνει τη σχέση των Αργείων με την Αίγυπτο. Με την μέθοδο της θερμοφωτοαυγείας αποδεικνύεται ότι κτίστηκε λίγο μετά τους τάφους των Φαραώ, τις γνωστές πυραμίδες.
Άλλο μοναδικό μνημείο είναι το Αρχαίο θέατρο, λαξευμένο στις ΝΑ πλάγιες της Λάρισας (αρχαία ακρόπολη του Άργους), από τα σπουδαιότερα της αρχαιότητας. Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Παναγία του Βράχου, πιστεύεται πως υπήρχε ο ναός της Ακραίας Ήρας. Στο διάσελο (Δειράς) μεταξύ των δυο ακροπόλεων -Λάρισας και Ασπίδας- υπήρχε το ιερό του Πύθιου Απόλλωνα και της Αθηνάς Οξυδερκούς. Εκεί οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν μια ωραία μνημειακή κρήνη. Έχουν διατηρηθεί ίχνη από τους ναούς των δυο θεοτήτων του μαντείου, της θόλου και μιας στοάς.
Επίσης, στα ρωμαϊκά θερμά βρέθηκαν αρκετά αγάλματα, κυρίως μεταγενέστερα αντίγραφα αρχαίων Αργείων, σημαντικά για τη μελέτη της αρχαίας τέχνης. Στον περίβολο της Λάρισας αποκαλύφτηκαν ίχνη του ναού του Δία Λαρισαίου και της Αθηνάς Πολιάδας.
Στα ανατολικά της πόλης ανακαλύφτηκε ναός του 4ου π.Χ. αι., ίσως της Τύχης. Τεράστια σημασία έχουν τα ευρήματα της γεωμετρικής νεκρόπολης του Άργους, από τα οποία συμπεραίνεται πως στην γεωμετρική περίοδο η πόλη ήταν σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο με δικό του ρυθμό.
Το σπουδαιότερο ιερό της πόλης, έξω από την περιοχή της, ήταν το Ηραίο, ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά ιερά.
Εκτός από την αγγειοπλαστική, το Άργος υπήρξε μεγάλο κέντρο πλαστικής, στους αρχαϊκούς και στους κλασικούς χρόνους, με τεράστια συμβολή στην τέχνη γενικά. Το αγγειακό εργαστήριο είναι από τα σημαντικότερα της αρχαίας Ελλάδας, κυρίως στην περιοχή της χαλκοπλαστικής. Από το Άργος κατάγονταν μεγάλοι γλύπτες της αρχαιότητας, όπως ο Αγελάδας και ο Πολύκλειτος. Αργείος ήταν επίσης και ο μουσικός Σακάδας.
Στην πλαγιά του λόφου είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγιάς της Κατακεκρυμμένης ή του Βράχου, ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το κάστρο της Λάρισσας.
Διάσπαρτα μέσα στην πόλη βρίσκονται οι βυζαντινές εκκλησίες, το κτίριο των Στρατώνων του Καποδίστρια, το Αρχοντικό του Στρατηγού Τσόκρη, το Καλλέργειο, όπου στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο, το Μέγαρο του Κωσταντόπουλου και ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (πρώην τζαμί).
Πολιτιστικά δίκτυα
Το Άργος είναι μια πολύ δραστήρια πόλη και έχει πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και οργανώσεις:
- Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Άργους.
Διοργανώνει το Φεστιβάλ Άργους, εκδηλώσεις Αποκριάς, τον εορτασμό του Πολιούχου του Άργους Αγίου Πέτρου και των εθνικών επετείων, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, τύπου, κλπ.
- Δημοτική Χορωδία Άργους.
Συμμετέχει στο ετήσιο διήμερο “Διεθνές Χορωδιακό φεστιβάλ Αργούς” τον Απρίλιο, στη “Συνάντηση Χορωδιών Νομού Αργολίδας” στο Αργός και στις πόλεις του Ν. Αργολίδας που διαθέτουν χορωδίες.
- Δημοτικό Θέατρο Άργους.
Οργανώνει το Παναργολικό Φεστιβάλ παιδικού-νεανικού θεάτρου κάθε Μάιο, συμμετέχει σε Φεστιβάλ Θεάτρου και σε θεσμοθετημένες εκδηλώσεις άλλων Δήμων ή κοινοτήτων
- Δημοτικό Ωδείο Άργους
- Λύκειο των Ελληνίδων Άργους.
Διοργανώνει το Διημέρου Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών (3 Μαΐου), συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Μιδέας την ημέρα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος.
- Μουσικό Κέντρο Σπουδών και Πολιτισμού «Δίεσις»
- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Άργους. Οργανώνει διαλέξεις, εκθέσεις κλπ.
- Πολιτιστική Αργολική Πρόταση
- Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ήρας.
Διαθέτει θεατρική ομάδα, οργανώνει ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ο σύλλογος συμμετέχει σε παραδοσιακά πανηγύρια της περιοχής και δίνει παραστάσεις σε πόλεις και χωριά.
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λάλουκα
- Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός».
Οργανώνει διαλέξεις, πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις, π.χ. Ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, χειροτεχνικών έργων κ.λ.π. Επίσης, οργανώνει συνέδρια τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας.
- Σύλλογος Ελληνικών Χορών και Εθνογραφικών Ερευνών.
Οργανώνει εκδηλώσεις για την “Παγκόσμια ημέρα χορού” σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους το τελευταίο Σάββατο του Απριλίου στο Άργος, την εκδήλωση “Αποχαιρετώντας την άνοιξη” το δεύτερο Σάββατο Ιουνίου – Κεφαλάρι Άργους, και την εκδήλωση “Χοροί και τραγούδια της πατρίδας μας” τελευταίο Σάββατο Ιανουαρίου
Επιστροφή στο αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου