Περιγραφή του Δήμου
Η πρωτεύουσα του Δήμου, η Κλειτορία (ή Μαζεϊκα) είναι μια πόλη χτισμένη σε υψόμετρο 550μ. στη δυτική πλευρά της κοιλάδας του Αροανίου ποταμού. Έχει περίπου 1.100 μόνιμους κατοίκους και είναι το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής με αρκετή τουριστική κίνηση. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ενώ στην πόλη θα βρείτε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.
Ο Δήμος Λευκασίου δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις φυσικές ομορφιές της υπόλοιπης ορεινής Αχαΐας. Αντιθέτως, έχει να προβάλει ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το Σπήλαιο των Λιμνών – Καστριών, από τα ομορφότερα στο είδος του που έχει γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
Ο Δήμος Λευκασίου υπολογίζεται περίπου σε 253.221 στρέμματα και ο πληθυσμός του σε 3.876 άτομα απογραφή 2001) είναι ορεινός και αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Νικολάου, Άνω Κλειτορίας (τ. Καρνέση), Άρμπουνα, Γλάστρας (τ. Βρόστενα, ή Βρώστενα, ή Βρέστενα), Δρυμού (τ. Μοστίτσιον), Καστελλίου, Καστριών, Κλειτορίας (τ. Μαζαίικα), Κλείτορος, Κρινοφύτων, Λευκασίου (τ. Τσορωτά), Λυκούριας, Παγκρατίου, Πλανητέρου, Τουρλάδας και Φιλίων.
Τοπική Οικονομία
Ο Δήμος είναι ορεινός και οικονομία του στηρίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία με εκτροφή αιγοπροβάτων και στην γεωργία υπάρχουν καλλιέργειες από καρυδιές, μηλιές, αχλαδιές, μουριές και κηπευτικά. Αρκετοί ντόπιοι ασχολούνται και με τη μελισσοκομία.
Ως προς τον τουριστικό τομέα, η πόλη της Κλειτορίας, κυρίως, διαθέτει ωραία ξενοδοχεία και εστιατόρια, στα οποία σερβίρονται οι πέστροφες που εκτρέφονται στο ιχθυοτροφείο του Πλανητέρου. Κατά τα άλλα η περιοχή έχει οδικές προσβάσεις καλού επιπέδου εξυπηρέτησης, ενώ στους τομείς της αγροτικής και δασικής οδοποιίας υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες βελτιώνονται σταδιακά στο επίπεδο της δημοτικής οδοποιίας.
Τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες (έργα)
Ο Δήμος Λευκασίου, σε ορισμένα σημεία του, διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Συγκεκριμένα, το μονοπάτι διέρχεται από το χωριό Πλανητέρο και καταλήγει στα Κρινόφυτα, μέσω των χωριών Άρμπουνα, Αγ. Νικόλαο και Τουρλάδα. Σε όλη τη διαδρομή ο πεζοπόρος μπορεί να απολαύσει τα γραφικά χωριά και τις ειδυλλιακές τοποθεσίες. Από τα υψώματα του χωριού Πλανητέρου θα αντικρίσει την κοιλάδα του Αροανίου, όπου αναβλύζει το ομώνυμο ποτάμι, και η οποία περιβάλλεται από ένα πλούσιο πλατανόδασος.
Τουριστικές υποδομές φιλοξενίας υπάρχουν κυρίως στο Πλανητέρο και στην Κλειτορία.
Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Η Κλειτορία είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη πεδιάδα όπου παντού τρέχουν νερά, καθώς στο πλάι της κυλά ο Αροάνιος ποταμός. Τα πανύψηλα πλατάνια που ανάμεσά τους κυλούν ασταμάτητα τα νερά του ποταμού, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Διάσπαρτα υπάρχουν νερόμυλοι και νεροτριβές.
Στην Κλειτορία υπάρχει ένα Λαογραφικό Μουσείο, έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας, που ιδρύθηκε το 1989. Εκθέτει παραδοσιακό γεωργικό και αγροτικό εξοπλισμό, παραδοσιακά υφαντά, τοπικές φορεσιές, κεντήματα, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και πολλά άλλα.
Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής της Κλειτορίας προκάλεσαν το ενδιαφέρον των οικολόγων και έτσι δημιουργήθηκε το “Κέντρο περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1993 στα Μαζέϊκα, είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ιδρύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας.
Στα αξιοθέατα του Δήμου Λευκασίου περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχαίου Κλείτορα, μέσα σε μια φύση που οργιάζει, η Σκήτη (Μονή) του Παπουλάκου στον Άρμπουνα, ο Ναός της Παναγίας με το λύκο στη Γλάστρα, η γέφυρα του Αμπίμπαγα, η Χελωνοσπηλιά στο δρόμο προς τα Λυκούρια, η Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου στα Φίλια και φυσικά το Σπήλαιο στα Καστριά, με τις δεκατρείς κλιμακωτές λίμνες και τους ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Σε μικρή απόσταση από την Κλειτορία, στο δρόμο που πηγαίνει προς τα Καλάβρυτα και κοντά στο χωριό Καστριά βρίσκεται το ξακουστό μυθικό Σπήλαιο των Λιμνών. Πρόκειται για ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτικούς σχηματισμούς, το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές, και μάλιστα σε τρεις ορόφους, λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.
Το σπήλαιο αποτελούσε παλαιά κοίτη υπόγειου ποταμού, με εξερευνημένο μήκος 1980μ. Την άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.
Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περιλαμβάνει εγκατάσταση καλλιτεχνικού φωτισμού. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες
. Στο κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.
Για το σπήλαιο υπάρχει και ένας μύθος που λέει πως οι κόρες του βασιλιά της Τίρυνθας Προίτου, Λυσίππη, Ιφινόη και Ιφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ήρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρεσε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου, μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φτάσανε στο σπήλαιο των Αροάνιων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε. Στη συνέχεια τις οδήγησε στο χωριό Λουσσοί.
Η εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1964, κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν για πρτη φορά στον δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα ύψους 9 μ. Η εξερεύνηση έγινε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο με τον καθηγητή Ι. Μελέντη και η χαρτογράφηση από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία με την Σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου.
Η αξιοποίηση του σπηλαίου άρχισε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ. και συνεχίστηκε από την πρώην Κοινότητα Καστριών. Σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του έχει ο Δήμος Λευκασίου.
Άλλα αξιοθέατα της περιοχής είναι:
- Το παραδοσιακό εκκλησάκι της Αναλήψεως Καστριών
- Τα Καστριά στα πόδια του Χελμού
- Ι.Μ. Αγίου Αθανασίού
- Γενική άποψη της Κλειτορίας
- Ο χώρος των ανασκαφών με τα ευρήματα του Αρχαίου Κλείτορα
- Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας
- Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Κλειτορίας
- Η σπηλιά που βρίσκεται κάτω από το φοβερό βράχο που πέφτει το “αθάνατο νερό’
- Αροάνια Όρη – Χελμός:”Ύδατα της Στυγός’
- Οι μαγευτικές πηγές του Αροανείου Ποταμού στο χωριό Πλανηντέρου
- Άποψη των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Χελμού
- Το περίγραμμα του Ναού της Αρτέμιδος
- Το άγαλμα της Ελευθερίας στη Χελωνοσπηλιά της Λυκουρίας
- Η περιοχή των ανασκαφών στους αρχαίους Λουσούς
- Η πηγή του Λάδωνα
- Το κλήμα του Παυσανία στο Παγκράτι
- Γενική άποψη των Καλαβρύτων από τον τόπο της Θυσίας
- Το μνημείο στον Τόπο της Θυσίας
- Το Ιστορικό Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου
- Το ιστορικό μοναστήρι της Αγ. Λαύρας
- Το πανελλήνιο Μνημείο-Ηρώο των αγωνιστών του 1821
- Γραφική γαλαρία του Βουραϊκού που διασχίζεται από το τρενάκι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο
- Το μαγευτικό φαράγγι του Βουραϊκού
Πολιτιστικά δίκτυα
Από 26 ως 30 Σεπτεμβρίου γίνεται η μεγάλη ετήσια εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη. Στις 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε ανάμνηση της καταστροφής από τους Γερμανούς, οι οποίοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πυρπόλησαν και λεηλάτησαν την Κλειτορία.
Επίσης, το καλοκαίρι πραγματοποιείται το φεστιβάλ Αρχαίου Κλείτορα με θεατρικές παραστάσεις, στις 2 Μαΐου η Γιορτή της Μονής του Αγίου Αθανασίου Φιλίων και το Μάρτιο οι εκδηλώσεις Φροξυλιάς και Χελωνοσπηλιάς.
Επιστροφή στο αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου