Περιγραφή του Δήμου

Ο Δήμος Τριταίας βρίσκεται στα Νότια του Νομού Αχαΐας και συνορεύει Βόρεια με το Δήμο Φαρών. Έχει έκταση 244.798 στρ. και 5.477 κατοίκους. Σήμερα αποτελείται από τα δημοτικά διαμερίσματα Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Μαρίνας, Αλεποχωρίου, Βελιμαχίου, Δροσιάς, Ερυμάνθειας, Κάλφα, Μανεσίου, Ρουπακιάς, Σκιαδά, Σκούρα, Σπαρτιάς, Σταυροδρομίου, Χιόνας. Έδρα του Δήμου είναι ο οικισμός Σταυροδρόμι. Χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή και ορεινή περιοχή με μεγάλης έκτασης κτηνοτροφία και υψηλή ποιότητα ζωικών προϊόντων.

Τοπική Οικονομία

Το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού οικονομικά πληθυσμού του Δήμου απασχολείται στον πρωτογενή τομέα. Η περιοχή διαθέτει μιας μεγάλης έκτασης κτηνοτροφία ελευθέρας βοσκής, γεγονός που σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κτηνοτροφίας μπορεί να μετασχηματιστεί σε βιολογική σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Ήδη, ο δήμος υλοποιεί αναπτυξιακά έργα στους ακόλουθους τομείς:

Δημοτικά Σφαγεία

Εκσυγχρονισμός, συμπλήρωση σφαγειοτεχνικής υποδομής υφιστάμενης μονάδας Δημοτικών Σφαγείων χωρίς αύξηση δυναμικότητας.

Leader +

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού – δημιουργία σκοπευτηρίου πήλινου στόχου.

Αποκατάσταση μνημείου – Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων Ι.Ν. Παναγίτσας Βελιμαχίου

Πολιτισμός – Περιβάλλον

Έργα διαμόρφωσης χώρων ανεμοπτερισμού στο Σκιαδοβούνι Τριταίας
Περιλαμβάνει εργασίες για την τουριστική αξιοποίηση της δυτικής πλαγιάς του Σκιαδοβουνίου, καθώς και την διαμόρφωση χώρου ανεμοπτερισμού, με ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής με δράσεις που θα συνδυάζουν ορθολογική διαχείριση του τοπίου, περιβαλλοντική εκπαίδευση και αναψυχή με τελικό στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Έργα ανάπτυξης Φαραγγιού Τεθρέα:

Περιλαμβάνει εργασίες για την αξιοποίηση της περιοχής του φαραγγιού μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης, ώστε μετά το τέλος των εργασιών να αποτελέσει χώρο αναψυχής και εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

Έργα ανάπτυξης Φαραγγιού Κουμπερίου

Δημιουργία παραποτάμιου πάρκου στο Κάλφα

Περιλαμβάνει εργασίες για την αξιοποίηση της περιοχής των παρόχθιων συστάδων του Καλφαπόταμου και των φυσικών πόρων της περιοχής, τη δημιουργία χώρων αναψυχής ώστε μετά το τέλος των εργασιών να αποτελέσει χώρο αναψυχής και εναλλακτικής μορφής τουρισμού.

 

Αξιοποίηση δασών και δασικών εκτάσεων για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας

Με αυτές τις παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι η περιοχή θα οδηγηθεί σε καλύτερο αναπτυξιακό επίπεδο.

Τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες (έργα)

Η περιοχή έχει ήδη αναδειχθεί σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού. Μεταξύ άλλων, υλοποιούνται τα ακόλουθα προγράμματα:

Ανεμοπτερισμός στο Σκιαδά: Το Σκιαδοβούνι απέχει από την Πάτρα 50 χλμ. Το βουνό δεν είναι δασώδες και υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι απογείωσης, με υψόμετρα από 1100 έως 1400 μέτρα. Οι περιοχές προσγείωσης είναι επίσης πολλές στην περιοχή που απλώνεται με μέσο ύψος 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Όμως, η πρόσβαση προς τους χώρους απογείωσης είναι δύσκολη, λόγω της κατάστασης του χωματόδρομου, ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο.

Ορειβασία στον Ερύμανθο: Ένα από τα πιο ενδιαφέρονται αλλά και δύσκολα βουνά της Ελλάδας για ορειβασία είναι ο Ερύμανθος. Με σημεία εκκίνησης από το Αλεποχώρι, το Καλέντζι και το Σκιαδά, οι ορειβατικές διαδρομές μέσα από καλά μονοπάτια με ευκρινή σήμανση οδηγούν στις κορυφές του βουνού απ’ όπου είναι ορατή η Ηλεία, το Φράγμα του Πηνειού, ο Πατραϊκός κόλπος και φυσικά η Στερεά Ελλάδα. Κάποιες μέρες με διαύγεια φαίνονται ακόμη και τα επτάνησα. Το βουνό εκπλήσσει επίσης και με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του. Λόγω των δύσκολων διαδρομών είναι απαραίτητο οι πορείες να ολοκληρώνονται μέσα στην ημέρα ή να υπάρχει μέριμνα και εξοπλισμός για διανυκτέρευση.

Πεζοπορία: Στα μονοπάτια του Ερύμανθου γίνεται και απλή πεζοπορία, ξεκινώντας από το δασικό δρόμο στο χωριό Καλέντζι (900 μ.).

Αναρρίχηση στο Αλεποχώρι και τη Σπαρτιά: Το Αλεποχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του Ερυμάνθου και απέχει από την Πάτρα 40 χλμ. Περιλαμβάνει 5 πεδία με 60 διαδρομές συνολικά, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για πολλές διαδρομές ακόμη. Οι αναρριχητικές διαδρομές είναι έως 25 μ. και έχουν γενικά αρνητική κλίση. Η Σπαρτιά (Γρέβενο) βρίσκεται στις παρυφές ενός εκτεταμένου ελατοδάσους στους δυτικούς πρόποδες του Ερυμάνθου, λίγο ψηλότερα από το Αλεποχώρι, στα 800 μ. υψόμετρο. Απέχει από την Πάτρα γύρω στα 50 χλμ. Υπάρχουν 10 διαδρομές μεσαίας έως υψηλής δυσκολίας.

Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα),/p>

Η Τριταία κοσμείται με αρκετά ιερά και ναούς και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο ναός των Μέγιστων Θεών και ο ναός της Αθηνάς. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί πολλά σημάδια της αρχαιότητας, όπως επίσης ίχνη από κυκλώπεια τείχη στο χωριό Ερυμάνθεια και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο χωριό Δροσιά. Ανάμεσα στα άλλα αξιοθέατα του Δήμου Τριταίας, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Ιερές Μονές των Αγίων Πάντων, των Νοτενών, ο ναΐσκος της Παναγιάς και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Ειδικά για τους φυσιολάτρες, ένας μικρός παράδεισος βρίσκεται στο εσωτερικό του Δήμου, στην περιοχή του Αλεποχωρίου. Κτισμένο στις πλαγιές του Ερύμανθου, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Τερθέα, προσφέρεται για εκδρομές, για πεζοπορία και για αναρρίχηση. Διασχίζοντας την διαδρομή προς την κορυφή του Ερύμανθου, συναντάτε τους καταρράκτες του ποταμού και την εγκαταλελειμμένη Μονή των Ταξιαρχών (χτισμένη το 1700).

Πολιτιστικά δίκτυα

Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια με παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Επίσης, στην περιοχή εκδίδεται το περιοδικό «Τρίτων».


Επιστροφή στο αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου