Περιγραφή της Κοινότητας
Η Κοινότητα Καλεντζίου διατηρεί την διοικητική της ανεξαρτησία για ιστορικούς λόγους. Έχει έκταση 23.907 στρ. και 657 κατοίκους. Αποτελείται από τέσσερις οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το Αβράμι, τα Μπαντζαίικα και το Καλέντζι, και έχει έδρα τον Άγ. Γεώργιο.
Κατεξοχήν ορεινό παραθεριστικό χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Ερύμανθου, σε υψόμετρο 950 μέτρα, προσφέρει απέραντη πανοραμική θέα προς το Ιόνιο Πέλαγος, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα βουνά της Ρούμελης. Έχει κλίμα άκρως υγιεινό, υποστηριζόμενο από το θαυμάσιο ελατόδασος.
Χτίστηκε πριν από το 1461, και είναι ένα από τα 24 χωριά που σχημάτισαν το 1836 το Δήμο Τριταίας.
Τουριστικές υποδομές και δραστηριότητες (έργα)
Οι χώροι αναψυχής που προσφέρει το Καλέντζι, που είναι το χωριό καταγωγής δύο πρωθυπουργών της νεότερης Ελλάδας (του Γεωργίου και του γιού του Ανδρέα Παπανδρέου), είναι πολλοί όπως οι θέσεις Τσούκα, Πόρος, Γελαδινό, Μάγειρα, Τούμπι Παναγιάς και Κόκκινη Ράχη. Πάνω από το Καλέντζι βρίσκεται η κορυφή του Ερύμανθου, Προφήτης Ηλίας και λίγο πιο κάτω απ’ αυτήν βρίσκεται ο βράχος Γερακούλι, ο οποίος αποτέλεσε το φυσικό ρολόι των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για να το επισκεφθεί κανείς, πηγαίνει με το αυτοκίνητο μέχρι τη θέση Γούρνα και μετά ακολουθεί πεζοπορία 15 λεπτών σε μονοπάτι που οδηγεί στο βράχο Γερακούλι.
Σήμερα λειτουργεί στο χωριό ξενοδοχείο και τουριστικό περίπτερο της Κοινότητας.
Φυσικά και Πολιτιστικά διαθέσιμα (συγκριτικά πλεονεκτήματα)
Στα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται η Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο συνοικισμό Βασιλικό, τα απομεινάρια από μεγαλοπρεπές αρχαίο οικοδόμημα στο νότιο άκρο του Βασιλικού και το ιστορικό κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου που έχει μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο καθώς και σε μουσείο που «στεγάζει» την ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου.
Το Καλέντζι ως χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στους Τούρκικους φορολογικούς καταλόγους του 1461-63.
Επιστροφή στο αναπτυξιακό προφίλ των ορεινών περιοχών της Πελοποννήσου