Ο άνθρωπος που αναγέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες

Πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, στην πλαγιά του Κρονίου, είναι χτισμένες οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, όπου βρίσκεται και το μνημείο του Γάλλου εμπνευστή της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Ο Pierre de Coubertin γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1863 στο Rue Oudinot στο Παρίσι. Από πολύ νωρίς παρουσίασε μια δεύτερη προτίμηση για τη

 λογοτεχνία, την ιστορία καθώς και στα προβλήματα της παιδεία και της κοινωνιολογίας. Όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του από το στρατό, εγκατέλειψε και την πολιτική καριέρα που είχε ξεκινήσει σε ηλικία μόλις 24 χρονών. Στα 25 του αποφάσισε να προωθήσει μια επαναστατική μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας.

Στον Pierre de Coubertin οφείλουμε όλη την οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι έχουν ωφεληθεί από το συστηματικό και ακριβές μυαλό του καθώς επίσης και την ευρεία κατανόηση του για τις φιλοδοξίες αλλά και ανάγκες των νέων ανθρώπων.

Ο Pierre de Coubertin διετέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής από το 1896 έως και το 1925. Μερικά από τα σημαντικά έργα του για τους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ο Ολυμπιακός χάρτης, το σήμα και η σημαία των αγώνων, το πρωτόκολλο, ο όρκος των αθλητών μαζί με τον εθιμοτυπικό άνοιγμα και κλείσιμο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τιμητικός τίτλος του ΄΄προέδρου των Ολυμπιακών Αγώνων΄΄ του παραχωρήθηκε από το 1925 μέχρι τον θάνατο του το 1937, όπου και αποφασίστηκε ότι δεν θα δοθεί σε κανένα άλλο Πρόεδρο η τιμή αυτή.

Η αναγέννηση των ολυμπιακών αγώνων αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της προσφοράς του Coubertin. Εκτός από τις πολυάριθμες εκδόσεις που αφιερώνονται στην τεχνική και τη διδασκαλία; Του αθλητισμού, o Coubertin συνέγραψε σημαντικές ιστορικές, πολιτικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Συνολικά έγραψε πάνω από εξήντα χιλιάδες σελίδες.

Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1937 στη Γενεύη ξοδεύοντας ολόκληρη τη ζωή του στ ιδανικά του. Θεωρείτε ένα από τα μεγάλα άτομα του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιθυμίες του, η καρδιά του ήταν στην Αρχαία Ολυμπία και στο μαρμάρινο μνημείο που τιμά τη μνήμη της αναγέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων.