Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, εάν γινόταν, θα κατέστρεφε όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του οικοτουρισμού και της τοπικής απασχόλησης.

Για την περιβαλλοντική οργάνωση “Ερύμανθος” και το δίκτυο συλλόγων Ερυμάνθου, που σήκωσαν όλο το βάρος των καταγγελιών και της τεκμηρίωσης για τις παράνομες αδειοδοτήσεις και την επικείμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχει πλέον μια δικαίωση του σκληρού αγώνα με το «παρακράτος» ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Ο “Ερύμανθος” όχι μόνον δεν είναι αντίθετος στην ανάπτυξη, αλλά εργάζεται δραστήρια για την πρόοδο του τόπου και την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με μία όμως διαφορά:Αγωνίζεται για την ανάπτυξη που δε ζημιώνει και δεν καταστρέφει το περιβάλλον.

 

Το χρονικό των ενεργειών

Θέμα: Διακοπή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Ερύμανθο και από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Η μία υπηρεσία μετά την άλλη ακυρώνει τελικά την όλη διαδικασία με την οποία εκδόθηκαν παράνομα αδειοδοτήσεις στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Ερύμανθο.

Με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας από τις 31/03/06 διατάσσεται η αναστολή εκτελέσεως.(διακοπή του έργου του υδροηλεκτρικού εργοστασίου) μέχρι την έκδοση της απόφασης της επιτροπής αναστολών.

Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση διακοπής των εργασιών στον τομέα της αρμοδιότητάς τους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Δ/νση τεχνικών υπηρεσιών της Ηλείας για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Και βέβαια στην απόφαση αυτή δε χωρεί πλέον καμιά αμφισβήτηση.

Τώρα μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν τα ψέματα τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών που εμπλέκονται στην υπόθεση, όσο και από την πλευρά των δημοσίων υπαλλήλων που συγκαλύπτουν τις παρανομίες.

Εκτεθειμένες μένουν πλέον έναντι της δικαιοσύνης η Δ/νση Δασών της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Δασαρχείο Πύργου που προσπάθησε με παράνομο τρόπο να διευκολύνει τον επιχειρηματία, όπως και η Δ/νση περιβάλλοντος Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που εξέδωσαν άδεια χωρίς τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά και προσπάθησαν επί τρεις μήνες να συσκοτίσουν και να συγκαλύψουν αδειοδοτήσεις «μαϊμού».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι την προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και την αίτηση διακοπής των εργασιών είχε κάνει το παράρτημα της Treking Ellas Αρκαδίας, η εταιρεία που έχει αναπτύξει τις παραποτάμιες υπαίθριες δραστηριότητες και το Parking στον ποταμό Ερύμανθο, δράσεις που είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην περιοχή.

Η περιβαλλοντική οργάνωση “Ερύμανθος” δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

Αναφορικά με την περιβαλλοντική οργάνωση Ερύμανθος και δίκτυο συλλόγων Ερυμάνθου, που σήκωσε όλο το βάρος των καταγγελιών και της τεκμηρίωσης για τις παράνομες αδειοδοτήσεις και την επικείμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος υπάρχει πλέον μια δικαίωση του σκληρού αγώνα με το «παρακράτος» ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξυγίανση και την τιμωρία των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων από τη δικαιοσύνη. Διότι δε θα διακινδυνεύαμε να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον εάν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Δεν παραλείπουμε όμως να συμπληρώσουμε ότι ο «Ερύμανθος» δεν περιορίζεται στο έργο της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά θα συνεχίσει και το δημιουργικό του έργο που είναι η οικοανάπτυξη και ο οικοτουρισμός σε ολόκληρο το ορεινό συγκρότημα του Ερύμανθου, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας.

Θα συνεχίσει να παρέχει πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα από το παρατηρητήριο Ερυμάνθου σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής σε προγράμματα οικοτουρισμού ήπιων και εναλλακτικών παρεμβάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ο Ερύμανθος όχι μόνον δεν είναι αντίθετος στην ανάπτυξη, αλλά εργάζεται και δραστήρια για την πρόοδο του τόπου και την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης με μία όμως διαφορά: Αγωνίζεται για την ανάπτυξη που δε ζημιώνει και δεν καταστρέφει το περιβάλλον.

Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εάν γινόταν θα κατέστρεφε όχι μόνον το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά και κάθε δυνατότητα ανάπτυξης του οικοτουρισμού και της τοπικής απασχόλησης.

  • Στις 05/12/06 έγινε καταγγελία προς το δασαρχείο Πύργου και συγκεκριμένα προς το Δασάρχη Πύργου κ. Κορισιανό, με θέμα την παράνομη διάνοιξη δρόμου στην παραποτάμια έκταση Ερυμάνθου μεταξύ Δ/Δ Ορεινής και Δ/Δ Λαμπείας με εικονική άδεια, που δεν αναφέρεται στα συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τα πραγματικά δεδομένα και τοπογραφικά και χωρίς οριοθέτηση του υδατορέματος.

Με αυτή την καταγγελία αναφερόταν η παράνομη διάνοιξη δρόμου από τον κ. Τηλέμαχο Φωτεινό στην παραποτάμια έκταση του ποταμού Ερυμάνθου από την θέση Βίγλα της Ορεινής προς παραλλογγιτικό γεφύρι και προς και κατά μήκος της κοίτης του ποταμού προς τον Δ/Δ Λαμπείας.

Επίσης, αναφερόταν ότι εάν το Δασαρχείο έχει εκδώσει άδεια σε δασική έκταση με το χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για χορτολιβαδική έκταση, όπως αναφέρεται στην αίτηση του κ. Φωτεινού, «φοβούμεθα ότι έχει παραβιασθεί η κείμενη νομοθεσία».

  • Στις 19/12/05 έγινε καταγγελία – αναφορά του Βασίλειου Μπαντούνα πρόεδρου της Μ.Κ.Ο. Ερύμανθος Γ Σεπτεμβρίου 69, τ.κ. 10433 προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Πύργου κατά:

1. Τηλέμαχου Φωτεινού κατοίκου Λαμπείας και
2. Κατά παντός υπευθύνου για τη συνέχιση της παράνομής διάνοιξης παραποτάμιας οδού στον ποταμό Ερύμανθο μεταξύ ορεινής και Λαμπείας

Στην καταγγελία αναφερόταν συγκεκριμένα:

«Κύριε Εισαγγελέα, Όπως σας είχαμε ενημερώσει με καταγγελία μας στις 05/12/05 για την παράνομη διάνοιξη οδού στην παραποτάμια έκταση του ποταμού Ερυμάνθου μεταξύ ορεινής και Λαμπείας και με την παράκληση για τις δικές σας προβλεπόμενες ενέργειες το γεγονός της παράνομης δραστηριότητας του κ. Τηλέμαχου Φωτεινού διαπιστώθηκε ναι μεν από τη δασική υπηρεσία Πύργου με αυτοψία πλην όμως, όπως μαθαίνουμε το έργο συνεχίζεται μέχρι αυτή τη στιγμή χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για να σταματήσει.

Επειδή πλέον δε χωρεί καμιά αμφιβολία ότι πίσω από την παράνομη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του κ. Φωτεινού και των συνεργατών του υπάρχει ανοχή από συγκεκριμένες υπηρεσίες και επειδή υπάρχουν πλήθος μάρτυρες που μπορούν να πιστοποιήσουν το γεγονός, ζητάμε την ποινική δίωξη του Τηλέμαχου Φωτεινού και των συνεργατών του καθώς και να λογοδοτήσει κάθε υπεύθυνος για συγκάλυψη παράνομης δραστηριότητας στη δικαιοσύνη.»

Ο ποταμός Ερύμανθος βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος με τεράστιες συνέπειες για την αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής εξαιτίας της επιβουλής ιδιωτικών συμφερόντων να γίνει υδροηλεκτρικό εργοστάσιο με φράγμα στον ποταμό. Με παρέμβαση- καταγγελία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ερύμανθος» που δραστηριοποιείται στην περιοχή σταμάτησαν για λίγο οι παράνομες δραστηριότητες του Τηλέμαχου Φωτεινού εκ Λαμπείας για τη διάνοιξη παραποτάμιας οδού στον Ερύμανθο, αλλά απ’ ότι φαίνεται στη συνέχεια με την ανοχή ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών η παράνομη εξέλιξη του έργου συνεχίζεται.

Ο κ. Φωτεινός ο οποίος είχε ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τη διάνοιξη δρόμου στην περιοχή « βίγλα» της ορεινής προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μελλοντικά σχέδιά του για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Ερύμανθο παρά την καθολική αντίδραση των συλλόγων και της τοπικής κοινωνίας προχώρησε στη διάνοιξη δρόμου κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Ερύμανθου χωρίς να διαθέτει σχετική άδεια.

Παρά την παρέμβαση του εισαγγελέα και κατόπιν της Δασικής υπηρεσίας που έγινε στις 05/12/2005 να σταματήσει η διάνοιξη δρόμου, ο κίνδυνος δεν ξεπεράστηκε καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας δε φαίνεται να πτοείται από το γεγονός, έχοντας εξασφαλίσει ένα μέρος των αδειοδοτήσεων για το εργοστάσιο με ελεγχόμενα για τη νομιμοποίησή τους στοιχεία, τα οποία προβάλλει προσχηματικά στις παράνομες ενέργειες του.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο και με την κάλυψη ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών με πλασματικά στοιχεία, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κατάφερε να εξασφαλίσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων (Π.Ο.) για την κατασκευή Υ.Η.Σ. ισχύος 1,5 Μ.W. στον άνω ποταμό Ερύμανθο, αρ. 4715 και της 516/29-2003 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια τροποποίησης με την υπ’ αριθμόν 1541 3/3/2004 χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού αποκρύπτονται στοιχεία και αρμοδιότητες των υπηρεσιών της περιφέρειας Πελοποννήσου όπου ανήκει κατά το ήμισυ η κοίτη του ποταμού Ερύμανθου. Αυτό όμως δεν τον καλύπτει για τις άλλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον που έχουν σχέση με τις επιπτώσεις στην κοίτη του ποταμού και το υδατορεύμα.

Για το γεγονός αυτό υπάρχει καταγγελία από το 2004 προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που καθ’ υπέρβαση των πραγματικών νομιμοποιητικών στοιχείων εξέδωσαν τις σχετικές εγκρίσεις, δεδομένου ότι ο ποταμός Ερύμανθος δεν ανήκει μόνον στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, των οποίων αποτελεί φυσικό και γεωγραφικό όριο.

Φαίνεται όμως ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ έπρεπε να λειτουργήσουν από κοινού εξέδωσαν αυτόβουλες εγκρίσεις σε μια κρίσιμη και περίεργη περίοδο προεκλογικά το 2004, χωρίς εκ των υστέρων να γίνει σχετική διόρθωση των υπερβάσεων.

Συγκεκριμένα, στις 3 Μαρτίου 2004, τέσσερις ημέρες περίπου πριν από τις εθνικές εκλογές, δόθηκε άδεια έγκρισης χωροθέτησης στον κ. Τηλέμαχο Φωτεινό για την κατασκευή Υ.Η.Σ. ισχύος 1,5 Μ.W. στον ποταμό Ερύμανθο με βάση τις παλαιότερες μελέτες, που από τις ίδιες υπηρεσίες για διαφορετικά πρόσωπα είχαν προηγουμένως απορριφθεί εξαιτίας της ακαταλληλότητας των προτάσεων και της αντίθεσης σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των συλλόγων της περιοχής.

Τι συνέβη και υπήρξε αυτή η δραματική αλλαγή στάσης λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και μάλιστα χωρίς κοινοποίηση προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, Δήμους, Συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις εύλογα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ασφαλώς οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν το πρόβλημα νομιμοποίησης των συγκεκριμένων επιχειρηματικών προτάσεων, των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα κενά των μελετών και απέκρυψαν το γεγονός από τη δημοσιότητα, όπως αγνόησαν την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και την επιχειρούμενη καταστολή πλείστων τουριστικών δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στον ποταμό Ερύμανθο ( π.χ. ράφτινγκ, κανόε-καγιάκ, πεζοπορίες κ.τ.λ.), διευκολύνοντας μια δραστηριότητα όχι μόνο καταστρεπτική για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και ολέθρια για την τοπική οικονομία που μόλις αρχίζει να βρίσκει διέξοδο στον οικοτουρισμό- αγροτουρισμό.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Ηλείας έχει ψηφίσει βέβαια υπέρ του υδροηλεκτρικού εργοστασίου σε αντίθεση με τους συλλογικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας και από τις δύο πλευρές του ποταμού Ερύμανθου που αφορά κατά το ήμισι την Ηλεία και κατά το ήμισυ την Αρκαδία.

Τα κρίσιμα στοιχεία βέβαια για τη νομιμοποίηση του έργου είναι η έγκριση της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου, η έγκριση της δασικής υπηρεσίας για τη διάνοιξη δρόμων στην παραποτάμια περιοχή και εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και των δύο περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο Τηλέμαχος Φωτεινός και οι συνεργάτες του δεν έχουν εξασφαλίσει όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις- αδειοδοτήσεις μέχρι στιγμής.

Επομένως κάθε παρέμβαση στην παραποτάμια περιοχή του Ερύμανθου είναι αυθαίρετη και παράνομη και πρέπει να ελεγχθούν οι Δημόσιες υπηρεσίες στο σύνολό τους που παρόλο που έχουν σχετικά ενημερωθεί δεν επαγρυπνούν.

Σχετική νέα καταγγελία αποστέλλεται σήμερα 20/12/2005 στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πύργου για να ενεργήσει τα δέοντα.

  • Στις 12/01/06 έγινε πρόσκληση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στους πολίτες των Δήμων πλησίον του ποταμού Ερύμανθου.

Εκεί αναφερόταν ότι οι μπουλντόζες της εταιρείας ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Α.Ε., χωρίς την άδεια κανενός εισέβαλαν νύχτα σε ιδιωτικά κτήματα και σε δασική έκταση για να δημιουργήσουν πρόσβαση στον ποταμό Ερύμανθο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού.

Επίσης, τονιζόταν ότι

  1. η άδεια κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι παράνομη διότι στηρίζεται σε ψευδή, ανεπίκαιρα και ανεφάρμοστα στοιχεία.
  2. Οι δυσμενείς επιπτώσεις και η καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών όρων.
  3. Το δασαρχείο του Πύργου καθυστερημένα μετά από επίμονες καταγγελίες μας προβαίνει σε μηνύσεις για διάνοιξη δρόμου σε δασική έκταση αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «…ο δρόμος έτσι και αλλιώς εξυπηρετεί τις ανάγκες τις υπηρεσίας μας !!!».
  4. Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δεν προβαίνουν σε κανένα μέτρο για την αποφυγή μπαζώματος του ποταμού.
  5. Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα έχει μεγάλες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Τα χωριά γύρω από τον Ερύμανθο ερημώνουν και η μόνη ανάσα ζωής είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται. Άλλωστε η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στην εκτέλεση του έργου.
  • Στις 05/12/05 εστάλη επιστολή προς το Δασάρχη Πύργου κ. Κορισιανό, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Πύργου με θέμα την καθυστέρηση εκχώρησης αντίγραφων σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της εταιρίας Φωτεινός Τηλέμαχος Α.Ε. που με αίτησή ζητήθηκαν την 5/12/2005 και 19/12/2005 και απάντησης σε συγκεκριμένα ερωτήματα παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.
  • Στις 22/12/05 έγινε αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πύργου για εκκίνηση διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ερύμανθος» (περιβαλλοντικής οργάνωσης), κατά των:

1. Του Τηλέμαχου Φωτεινού εκπρόσωπου της εταιρείας ΔΕΛΤΑ- PROJECT ΑΕ Κατοίκου Λαμπείας
2. Του Δασαρχείου Πύργου που νόμιμα εκπροσωπείται από το Δασάρχη.
 

Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι παρά τη γραπτή καταγγελία στο Δασαρχείο Πύργου της Μ.Κ.Ο. «Ερύμανθος» ότι δεν υπάρχει άδεια διάνοιξης της ιδιωτικής οδού σε δημόσια έκταση δεν σταμάτησε το έργο ως όφειλε με την αυτόφωρη διαδικασία , προβάλλοντας ο καταγγελλόμενος το αυθαίρετο αιτιολογικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάποιες εγκρίσεις (όχι ολοκληρωμένη άδεια) κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου χωρίς να ορίζεται το σημείο και χωρίς να υπάρχει σε καμιά περίπτωση άδεια και οριοθέτηση του δρόμου και καμιά παραχώρηση δημόσιας έκτασης για διάνοιξη δρόμου, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

  • Στις 29/12/05 έγινε αίτηση ενώπιον του Πρωτοδικείου Πύργου εκ μέρους της Εταιρείας TREKKING HELLAS Αρκαδίου κατά Του Τηλέμαχου Φωτεινού εκπρόσωπου της εταιρείας Φωτεινός Τηλέμαχος, Ανώνυμη εταιρία Ηλεκτρικής ενέργειας, Κατοίκου Λαμπείας για ασφαλιστικά μέτρα παύσης των εργασιών και προσωρινή διακοπή των εργασιών, με κοινοποίηση
  1. Στο Δασαρχείου Πύργου
  2. Στη Δ/νση ΧΩΡ/ΞΙΑΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στην αίτηση αναφερόταν οι παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων που είχαν ήδη διαπιστωθεί από το Δασαρχείο Πύργου από τις 5/12/2005 που επισκέφθηκε κατόπιν καταγγελιών την περιοχή και είχε γίνει μήνυση καθώς εξακριβώθηκε ότι εκτός των άλλων δεν υπήρχε άδεια διάνοιξης της ιδιωτικής οδού σε δημόσια έκταση.

Επίσης, επισημαίνονταν ότι το έργο δεν σταμάτησε η δασική υπηρεσία ως όφειλε με την αυτόφωρη διαδικασία. Κι αυτό προβάλλοντας το αυθαίρετο αιτιολογικό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάποιες εγκρίσεις (όχι όμως ολοκληρωμένη άδεια) κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου χωρίς όμως να ορίζεται το σημείο και χωρίς να υπάρχει σε καμιά περίπτωση άδεια και οριοθέτηση του δρόμου και καμιά παραχώρηση δημόσιας έκτασης για διάνοιξη δρόμου, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

  • Στις 27/12/05 έγινε καταγγελία προς τη δ/νση επιθεωρητών περιβάλλοντος και τη δ/νση επιθεωρητών Δ. διοίκησης με θέμα την έκδοση παράνομης άδειας κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου με ψευδή στοιχεία και τεχνικές περιγραφές για τη γεωγραφική θέση, συγκάλυψη των παρανομιών από την αρμόδια υπηρεσία Δ/νση ΧΩΡ/ΞΙΑΣ ΠΕΡ/ΝΤΟΣ περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη δασική Υπηρεσία Πύργου.

    Εκεί αναφερόταν η καταπάτηση της νομιμότητας και σε πολλά σημεία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και ζητούνταν η άμεση διερεύνηση του προβλήματος από τη Δ/νση επιθεωρητών περιβάλλοντος και από τη Δ/νση επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για παράβαση καθήκοντος των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων.

  • Στις 27/12/05 έγινε καταγγελία προς τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα τα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την καταπάτηση νομιμότητας για την κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Άνω Ερύμανθο και η συγκάλυψη των αρμοδίων υπηρεσιών της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

    Στην καταγγελία αναφερόταν οι ελλείψεις στην άδεια από τη Δ/νση Διαχείρισης υδατικών πόρων, οι παραλείψεις των μηχανικών οι οποίοι υπέγραψαν την άδεια και η κωλυσιεργία της δασικής υπηρεσίας να ελέγξει τις καταγγελίες παραβίασης συγκεκριμένων ρητών διατάξεων της σχετικής κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

  • Στις 21/01/06 έγινε συμπληρωματική καταγγελία προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου για παράβαση καθήκοντος και απιστία κατά του Δημοσίου του Δασάρχη Ηλείας κ. Κορισιανού

    Στην καταγγελία αναφερόταν συγκεκριμένα:
    «Μετά την αποκάλυψη ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πύργου την 19/01/2006 ότι η εταιρεία Φωτεινός Α.Ε. που κατασκευάζει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Ερύμανθο δεν έχει πληρώσει αντάλλαγμα στο Δημόσιο για το πρωτόκολλο εγκατάστασης που είναι απαραίτητος όρος και προϋπόθεση για την νομιμοποίηση της εταιρείας για την κατασκευή του έργου προκύπτουν νέα δεδομένα.

    Πέρα από την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων πιστοποιείται η παράβαση καθήκοντος και η απιστία κατά του Δημοσίου από τον κύριο Δασάρχη. Θεωρούμε πλέον απαραίτητη την άμεση δική σας παρέμβαση αρμοδίως για την παύση των αυθαιρεσιών της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας και τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.»

  • Στις 22/01/06 έγινε ψήφισμα όλων των συλλόγων της περιοχής του ποταμού Ερυμάνθου Ηλείας, Αρκαδίας – Αχαΐας και συμβολική κατάληψη της οδού 111 Πατρών Τριπόλεως προκειμένου να δημοσιοποιηθεί ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία δια μέσω των συλλόγων της αντιστέκεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην αυθαίρετη και παράνομη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον ποταμό Ερύμανθο.

Στο συγκεκριμένο ψήφισμα διαμαρτυρία καλούνταν ο αρμόδιος εισαγγελέας να επέμβει «στην παράνομη εγκατάσταση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από την Εταιρεία Φωτεινός Τ. Α.Ε. που με ψευδή γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία υφαρπάζει εγκρίσεις αλλά και την ανοχή των αρμοδίων στην καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων δίχως τελική άδεια».

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν στο ψήφισμα ήταν οι:

  • η περιβαλλοντική οργάνωση “Ερύμανθος”
  • ο σύλλογος “Διβριωτών” Λαμπείας Ηλείας
  • ο σύλλογος Ορεινής Ηλείας
  • ο σύλλογος “Ερυκίνη Αφροδίτη” Αρχαίας Ψωφίδας
  • ο σύλλογος Παραλογγιτών Αρκαδίας
  • ο σύλλογος Βιδακίου Αρκαδίας
  • ο σύλλογος Λειβαρτζίου
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Συλλόγων πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων
  • ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση
  • Δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων και περιβαλλοντικών οργανώσεων

    Παρανομίες και Συγκάλυψη

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟ

Η Κυβέρνηση καλείται να σταματήσει το σκάνδαλο

Οι μπουλντόζες της εταιρείας ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Α.Ε., χωρίς την άδεια κανενός εισέβαλαν νύχτα σε ιδιωτικά κτήματα και σε δασική έκταση για να δημιουργήσουν πρόσβαση στον ποταμό Ερύμανθο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές, και επιμένουμε σθεναρά ότι, η άδεια κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι παράνομη διότι στηρίζεται σε ψευδή, ανεπίκαιρα και ανεφάρμοστα στοιχεία.

  • Η περιβαλλοντική μελέτη σκόπιμα δεν δίνει την συνολική εικόνα για την ευρύτερη περιοχή μετά την κατασκευή των έργων.
  • Αναφέρει άλλη θέση από αυτή στην οποία γίνεται το έργο (Παλιοφυτειά). · Η μελέτη αναφέρεται σε παροχές νερού του Ερύμανθου σύμφωνα με μετρήσεις της ΔΕΗ πριν από 40 χρόνια !!! (1963-1975), ενώ είναι γνωστό στον καθένα ότι τα νερά του ποταμού έχουν μειωθεί δραματικά. Με τη διασωλήνωση του ποταμού είναι βέβαιο ότι αυτό θα στερέψει σε μήκος 2 χιλιομέτρων και φυσικά θα καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα.
  • Η γεωμορφολογία του εδάφους σε όλο σχεδόν το μήκος του αγωγού προσαγωγής εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κατολισθήσεων, τόσο κατά την κατασκευή του αγωγού όσο και κατά την λειτουργία του. Επίσης όλα τα υλικά εκσκαφής (μπάζα ) θα πέσουν μέσα στο ποτάμι.
  • Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δραστηριότητες καγιάκ και εναλλακτικού τουρισμού που πραγματοποιούνται στο ποτάμι συνεχώς.
  • Το χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό Παραλογγίτικο γεφύρι (αξιομνημόνευτο πολιτιστικό στοιχείο) δεν αναφέρεται πουθενά και οποιαδήποτε εκ των υστέρων ρύθμιση είναι ανεφάρμοστη.
  • Ήδη, με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του εργοστασίου φαίνονται οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις και η καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών όρων. Καταστρέφεται δασική έκταση, μπαζώνεται το ποτάμι και τα χειρότερα θα ακολουθήσουν.
    Οι δημόσιες υπηρεσίες αντιδρούν υποτονικά και με τη στάση τους συγκαλύπτουν τις παρανομίες.

  • Το δασαρχείο του Πύργου καθυστερημένα μετά από επίμονες καταγγελίες μας προβαίνει σε μηνύσεις για διάνοιξη δρόμου σε δασική έκταση αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «…ο δρόμος έτσι και αλλιώς εξυπηρετεί τις ανάγκες τις υπηρεσίας μας !!!».
  • Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δεν προβαίνουν σε κανένα μέτρο για την αποφυγή μπαζώματος του ποταμού.

Άλλωστε οι ίδιες υπηρεσίες, σκανδαλωδώς δεν φροντίζουν για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που οι ίδιες εκπόνησαν και για το άλλο εργοστάσιο του κ. Φωτεινού στον παραπόταμο του Ερύμανθου Κλοποκή (Ο παραπόταμος μπαζώθηκε και στέρεψε, κόπηκαν χιλιάδες δένδρα και δεν αποκαταστάθηκαν, το μνημείο της φύσης Διαβολογιόφυρο εξαφανίστηκε κλπ).

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα έχει μεγάλες καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Τα χωριά γύρω από τον Ερύμανθο ερημώνουν και η μόνη ανάσα ζωής είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται. Άλλωστε η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στην εκτέλεση του έργου.

Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και διάφορους άλλους επιστημονικά τεκμηριωμένους:
Απαιτούμε

Την ανάκληση της άδειας κατασκευής του Υ/Η σταθμού διότι είναι παράνομη και καταστρατηγούνται κατά την εφαρμογή τους οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι. Δεν αξίζει αυτό το ασήμαντο έργο να αποτελέσει την χαριστική βολή στον τόπο μας.

Αγωνιστική Διαμαρτυρία
ΟΧΙ στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του ποταμού Ερύμανθου από την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006:
Συγκέντρωση – κατάληψη της Οδού 111 στη διασταύρωση της Ορεινής Ηλείας 12 .π.μ.

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιστέκεται με τους συλλόγους της:
√ η περιβαλλοντική οργάνωση “Ερύμανθος”
√ ο σύλλογος “Διβριωτών” Λαμπείας Ηλείας
√ ο σύλλογος Ορεινής Ηλείας
√ ο σύλλογος “Ερυκίνη Αφροδίτη” Αρχαίας Ψωφίδας
√ ο σύλλογος Παραλογγιτών Αρκαδίας
√ ο σύλλογος Βιδακίου Αρκαδίας

Καλούμε όλες τις οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις Ηλείας – Αρκαδίας – Αχαΐας να συμμετάσχουν στον αγώνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του ποταμού Ερύμανθου.

  • Στις 27/01/06 εστάλη επιστολή στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Εκεί αναφερόταν όλες οι ενέργειες που είχαν γίνει έως εκείνη τη χρονική στιγμή από τη Μ.Κ.Ο. «Ερύμανθος» και επίσης καταγγέλλονταν ότι « Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα είναι γενικόλογες και υποστηρικτικές προς τον επιχειρηματία Κ. Τ. Φωτεινό. Εάν όμως όπως διαπιστώνεται δεν έχει πληρωθεί το αντάλλαγμα προς το δημόσιο και δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις για το πρωτόκολλο εγκατάστασης όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση τότε είναι βέβαιο ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργία των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών Ηλείας».

    Επίσης, αναφερόταν επιπλέον ένα νέο επιβαρυντικό στοιχείο στα χέρια των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και στην εισαγγελία Πύργου το οποίο ήταν η έκθεση αυτοψίας της κτηματικής υπηρεσίας Πύργου που μολονότι δήλωνε αναρμόδια για τις κοίτες των ποταμών στις ορεινές περιοχές επιβεβαιώνει την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

  • Στις 27/01/06 εστάλη αίτηση προς το συμβούλιο επικρατείας από την εταιρεία «ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΟΛΙΝΤΖΑΣ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ Ο.Ε.» κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και του Υπουργού Ανάπτυξης για την ακύρωση
  1. Της 4715/5.10.2001 απόφασης της Δ/ντριας της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Π.Ο.) για την κατασκευή και λειτουργία μικρού ΥΗΣ 1,5 ΜW του κ. Κωνσταντίνου Νικολόπουλο, στον ποταμό Άνω Ερύμανθο, Νομού Ηλείας»
  2. Της 516/29.1.2003 απόφασης της Δ/ντριας της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος «Τροποποίηση της 4715/5.10.2001 απόφασης Έγκρισης Π.Ο. για την κατασκευή και λειτουργία μικρού ΥΗΣ 1,5 ΜW στη θέση Άνω Ερύμανθος, Νομού Ηλείας»
  3. Της 1541/3.3.2004 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος «Τροποποίηση της 516/29.1.2003 Απόφασης Έγκρισης Π.Ο. του έργου “Υ/Η σταθμός ισχύος 1,5 MW στη θέση Άνω Ερύμανθος, του Δήμου Λαμπείας Ν. Ηλείας”».
  4. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης, προγενέστερης ή μεταγενέστερης, της Διοίκησης.

Οι λόγοι προσβολής των παραπάνω αποφάσεων που αναφερόταν ήταν:

  1. Η παράλειψη υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν την έκδοση της πράξης προέγκρισης χωροθέτησης
  2. Η παράλειψη αξιολόγησης των συνεπειών του έργου στη δασική έκταση εντός της οποίας τοποθετείται το σύνολο του,/li>
  3. Η παράλειψη αξιολόγησης των συνεπειών τον έργου σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο
  4. Οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι εκδόθηκαν βάσει ανεπίκαιρης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων
  5. Η παράλειψη εξέτασης των εναλλακτικών λύσεων ως προς την τοποθέτηση του έργου εντός δασικής έκτασης και πλησίον ιστορικού διατηρητέου μνημείου – Παράλειψη εξέτασης της μηδενικής λύσης εξαιτίας της λειτουργίας 2 ακόμη υδροηλεκτρικών σταθμών στο ίδιο οικοσύστημα.
  • Στις 13/02/06 συμπληρωματική καταγγελία προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με θέμα τα κρίσιμα σημεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης κατασκευής του υδροηλεκτρικού στον Ερύμανθο και η ανάγκη της προσκόμισης αντίγραφων των δικαιολογητικών για τη νομιμότητα των αδειών.

Στην καταγγελία επισημαίνονταν οι ελλείψεις κρίσιμων δικαιολογητικών όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 4 του νόμου ΥΑ Δ6 / / / 2002 / Β – 158 Έκδοση αδειών εγκατάστασης – λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, αναφερόταν ότι η διάνοιξη δασικού δρόμου μήκους (600 μ. περίπου) έγινε χωρίς άδεια όπως επιβεβαιώνει άλλωστε και η ίδια Δασική Υπηρεσία Αριθ. Πρωτ. 186 31-1-2006.

 

Συνεπώς, υποστηριζόταν ότι η Δ/νση Ελέγχων – επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δεν θα μπορεί να έχει μια καθαρή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εάν δε γίνει έλεγχος σε ανώτερο επίπεδο από εκείνο τον έλεγχο που έκαναν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και συγκεκριμένα εάν δε γίνει έλεγχος από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος σε ότι αφορά την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και την καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τέλος, αναφερόταν ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να αφεθεί στους υπαίτιους παράβασης καθήκοντος – και απιστίας κατά του Δημοσίου Δημόσιους υπάλληλους για προφανείς λόγους και μάλιστα από τη στιγμή που διεξάγεται προανάκριση γι’ αυτό το λόγο από την εισαγγελία Πύργου.

 

Αυτοψία στον Ερύμανθο

Με εντολή του Περιφερειάρχη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας κ. Καββαθά πηγαίνει σήμερα στον Ερύμανθο επιτροπή από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες αδειοδότησης υδροηλεκτρικού εργοστασίου για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό παραβιάζονται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Η εντολή αυτή δόθηκε προχθές 7/2/ ύστερα από εξέταση του θέματος με παρουσία του Δικτύου Συλλόγων Ερύμανθου με μεταξύ άλλων έχει καταγγείλει την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων.

Όπως μαθαίνουμε από τις πηγές μας εάν διαπιστωθεί πράγματι η παραβίαση των όρων της άδειας αυτή μπορεί να ανακληθεί.

Βέβαια το θέμα δε σταματάει εκεί καθώς η περιβαλλοντική οργάνωση Ερύμανθος έχει καταγγείλει σειρές από έλλειψη απαραιτήτων δικαιολογητικών τόσο στην έκδοση των αδειών όσο και έγκριση της επιχορήγησης για το συγκεκριμένο έργο. Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία κραυγαλέων παραλείψεων είναι ότι ο επιχειρηματίας του έργου δεν είχε εξασφαλίσει τους τίτλους ιδιοκτησίας και τις άδειες χρήσεις γης που απαιτούνται για την υπαγωγή του έργου σ’ οποιοδήποτε πρόγραμμα επιχορήγησης.

Ο αυθαίρετος χαρακτηρισμός του Δασάρχη Ηλείας όπως καταγγέλλουν σύλλογοι και ιδιοκτήτες της περιοχής μιας έκτασης 2.000 μέτρων κατά μήκος του ποταμού ως δασικής έκτασης έχει ξεσηκώσει νέο κύμα αντιδράσεων, καθώς είναι βέβαιον ότι μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης είναι ιδιωτική και πιστοποιείται από τίτλους ιδιοκτησίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο η περιβαλλοντική οργάνωση Ερύμανθος ζητάει επίμονα και μέσω της Δ/νσης ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης την πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείου Πύργου, τη μελέτη για των συνοδών έργων των δρόμων και το μήκος αυτών των δρόμων.