Το Προσωπο: Αριάννα Χάφινγκτον

«Οι μπλόγκερ που συμμετείχαν στο Huffington Post μετατράπηκαν σε σύγχρονους σκλάβους για τη φυτεία της Αριάννας»! Μ’ αυτό τον αφορισμό ο δικηγόρος Τζόναθαν Τασίνι δικαιολόγησε την αγωγή 9.000 μπλόγκερ της Huffington Post εναντίον της ελληνικής καταγωγής Αριάννας Στασινοπούλου – Χάφινγκτον, δημιουργού της δημοφιλούς ιστοσελίδας, την οποία πούλησε πρόσφατα στην εταιρεία America On Line (AOL) έναντι 316 εκατ. δολαρίων χωρίς

να παραχωρήσει ούτε την παραμικρή αμοιβή στους μπλόγκερ και συντελεστές της, πολλοί εκ των οποίων ήταν διάσημοι δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πολιτικοί.

Δεν είναι βέβαιο ότι όσοι κατηγορούν την Ελληνοαμερικανίδα σταρ των μίντια για ψηφιακό φεουδαρχισμό θα δικαιωθούν στα δικαστήρια. Ο εκπρόσωπός της, Μάριο Ρουίζ, δήλωσε ωμά ότι «οι μπλόγκερ χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για προβολή και διασυνδέσεις», επομένως δεν δικαιούνται ούτε σεντ. Στο ηθικό επίπεδο, όμως, η Χάφινγκτον παραμένει σοβαρά εκτεθειμένη: Διότι είναι άλλο πράγμα να γράφει κανείς αφιλοκερδώς για μια ιστοσελίδα-φάρο της αμερικανικής Αριστεράς, μοντέλο συνεργατικής δημοσιογραφίας και άλλο να βλέπει ότι η ιστοσελίδα ξεπουλιέται σε μια ιδιωτική εταιρεία, γίγαντα του Διαδικτύου, με τεράστιο προσωπικό κέρδος για την κ. Χάφινγκτον, χωρίς αυτή να αισθάνεται την ανάγκη για μια έστω συμβολική αμοιβή στους ανθρώπους που χάρισαν το κύρος και την εμβέλεια στο προϊόν της. Ο κυνικός αφορισμός κατά τον οποίο στην Αμερική όλες οι επαναστάσεις αρχίζουν με κάτι σαν Γούντστοκ και καταλήγουν στη Γουόλ Στριτ βρίσκει άλλο ένα πάτημα.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1950, με οικονομικές σπουδές στο Κέμπριτζ και θητεία στο BBC, η Αριάννα Στασινοπούλου έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980, όπου επιδόθηκε στη συγγραφή βιογραφιών, οι οποίες, αν και συνοδεύτηκαν από επιθέσεις για λογοκλοπή, γνώρισαν εμπορική επιτυχία. Συντηρητικών αντιλήψεων, παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο και μετέπειτα βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Μάικλ Χάφινγκτον. Ο γάμος τους δεν ευτύχησε, λόγω των αμφισεξουαλικών διαθέσεων του συντηρητικού βουλευτή, άφησε όμως πίσω του στην Αριάννα μεγάλη περιουσία και ισχυρές διασυνδέσεις, πλεονεκτήματα τα οποία της επέτρεψαν να κάνει σταδιοδρομία στον χώρο των διαδικτυακών μέσων.

Επιχειρηματικό δαιμόνιο, η Αριάννα Χάφινγκτον δεν διακρίνεται για την πολιτική της συνέπεια. Οπαδός του Ρόναλντ Ρέιγκαν τη δεκαετία του ’80 και σύμβουλος του ηγέτη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκρίνγκριτς, τη δεκαετία του ’90, άλλαξε στρατόπεδο στις προεδρικές εκλογές του 2004, υποστηρίζοντας τον Δημοκρατικό Τζον Κέρι. Και μπορεί μεν ο Κέρι να ατύχησε στις εκλογές, αλλά η Χάφινγκτον, που οσφραινόταν τη μεταστροφή του κλίματος εναντίον του Μπους, δικαιώθηκε στην επιλογή της να δημιουργήσει την επόμενη χρονιά το Huffington Post, με ανοιχτά φιλελεύθερη – Δημοκρατική γραμμή, σε μετωπική ρήξη με το συντηρητικό Drudge Report. Η μαχητική καμπάνια του Huffington Post εναντίον του πολέμου στο Ιράκ και όλων των υποστηρικτών του, ακόμη και της ναυαρχίδας του «Δημοκρατικού» Τύπου, των New York Times, του χάρισε την αίγλη της εναλλακτικής πηγής ενημέρωσης και εκτόξευσε στα ύψη το αναγνωστικό του κοινό.

Οπου έρχεται, τον περασμένο Φεβρουάριο, το αστροπελέκι σε ξάστερο ουρανό: Η εταιρεία του Διαδικτύου AOL ανακοινώνει την εξαγορά της κερδοφόρας Huffington Post αντί 316 εκατ. δολαρίων, μαζί με την απόλυση 9.500 υπαλλήλων της. Οι Αμερικανοί φιλελεύθεροι απογοητεύονται και εξοργίζονται, καθώς η αλλαγή ιδιοκτησίας συνοδεύεται από το τέλος του συνεργατικού μοντέλου και την αλλαγή της πολιτικής γραμμής της ιστοσελίδας. Αλλά η κ. Χάφινγκτον έχει έτοιμη την απάντηση: «Είναι καιρός να ξεπεράσουμε το ρήγμα Δεξιάς – Αριστεράς», δηλώνει στον Τύπο. Το ίδιο ακριβώς που είχε δηλώσει το 2004, όταν υπερπηδούσε το ίδιο ρήγμα, κατά την ανάστροφη φορά…

 

πηγή : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ