Προς: Συλλόγους Σερρών, αγρότες και κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» και η Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση «Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών», σας καλούν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014-2020»

Την Παρασκευή, 27 Ιαν 2012, στις 19.00, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ), θα ενημερώσει αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ, στο Χείμαρρο Σερρών (κατάστημα κ. Μαυρομάτη).

 

Είναι σημαντικό να είναι ενημερωμένοι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι Νέοι Αγρότες για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική πολιτική 2014-2020, διότι πρόκειται μόνο για προτάσεις, που θα γίνουν αποφάσεις, αφού συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και μόνο αφού συναποφασισθούν. Εκτιμάται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν περίπου το φθινόπωρο του 2012 (ή/και νωρίτερα), και εάν είναι έτσι δίνεται η ευκαιρία στους οργανωμένους αγροτικούς συλλογικούς φορείς να εκφρασθούν και να επηρεάσουν μέσω των ευρωβουλευτών το τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση, ακολούθως η επεξεργασία θεμάτων και μετά η έκφραση γνώμης ή άποψης, μέσω των συλλογικών φορέων αγροτών. Το θέμα είναι πολύ σημαντικότερο για όσους θέλουν, αλλά και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, τουλάχιστον λόγω ηλικίας. Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να θέλουν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε Αγροτικές Συλλογικές Οργανώσεις, όπου υπάρχουν, και όπου δεν λειτουργούν να δημιουργήσουν Ενώσεις Νέων Αγροτών.

Η πρόταση της ΕΕ για την ΚΓΠ 2014-2020 φαίνεται να είναι στα ίδια επίπεδα εισροών προς την Ελλάδα και στα ίδια ποσοστά μεταξύ απευθείας πληρωμών και δαπανών για ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά αλλάζει πάρα πολύ ο τρόπος διανομής των επιδοτήσεων, και ακόμα είναι υπό διαμόρφωση. Έτσι ενώ στην πρώτη ΚΓΠ οι επιδοτήσεις είχαν σαν βάση υπολογισμού την ποσότητα (κιλά), στην δεύτερη ΚΓΠ χρησιμοποιήθηκαν τα στρέμματα, δένδρα, κεφάλια, στην τρίτη περίοδο ΚΓΠ δημιουργήθηκε το ιστορικό μοντέλο ανά «αγρότη», τώρα προτείνεται ως βάση υπολογισμού η φροντιζόμενη από κάθε ενεργό αγρότη περιβαλλοντικά επιφάνεια.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών οργάνωσαν το 2011 170 συναντήσεις προβληματισμού για την επερχόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική σε όλη την Ελλάδα, και τώρα με τη στήριξη και του Ποντιακού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χειμάρρου, η συζήτηση για την ΚΓΠ 2014-2020, που ίσως να επηρεάσει πολύ μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, θα γίνει την Παρασκευή, 27 Ιαν 2012, στις 19.00, στο Χείμαρρο Σερρών.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
του Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών
Κωνσταντίνος Ανθυμίδης Παναγιώτης Γκιοργκίνης

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382